Grønne rejser i den hvide verden

Rejseselskabet Hurtigruten har søsat flere projekter for at nå målet om at være verdens vigtigste aktør inden for bæredygtige rejseoplevelser i polare områder

  • I sommeren 2015 lancerede man hos rejseselskabet Hurtigruten en fond, som arbejder for at sikre naturen og dyrelivet i polarområder. Foto: Hurtigruten
I sommeren 2015 lancerede man hos rejseselskabet Hurtigruten en fond, som arbejder for at sikre naturen og dyrelivet i polarområder. Foto: Hurtigruten

Danske rejsende er ikke gode til at vælge miljørigtige løsninger til.

Hos rejseselskabet Spies gør under 0,5 pct. af gæsterne eksempelvis brug af muligheden for at miljøkompensere for deres rejse ved at vælge et såkaldt Greenseat.

Og hos Forbrugerrådet Tænk har man i en undersøgelse konstateret, at danskerne vægter beliggenhed og morgenmad langt højere end miljø.

Det betyder dog ikke, at rejseselskaberne vælger miljøfokuset fra. Tværtimod faktisk – flere charterselskaber tillægger sig i disse år grønne profiler.

Og tendensen gælder også på skibsferier. Hos rejseselskabet Hurtigruten lancerede man i sommeren 2015 således Hurtigruten Fonden, som arbejder for at sikre naturen og dyrelivet i polarområder, og som desuden er ansvarlig for det selskabet kalder Rejseoplevelser med mening.

- Hurtigrutens ejere, ledelse og ansatte står sammen om at starte en global fælles oprydning for miljøet. Sammen med gæster, alliancepartnere og Hurtigruten-venner over hele verden bidrager vi til, at folk også i fremtiden kan glæde sig over meningsfyldte rejseoplevelser i polare områder, sagde koncernchef Daniel Skjeldam i den forbindelse.

Fælles opgave
Fonden blev skudt i gang med en stor fællesoprydning af stranden ved Hella på Kvaløya uden for norske Tromsø. Og fik havretsjurist, ekstremsvømmer og miljøforkæmper Lewis Pugh som første ambassadør.

- Havstrømmene i verdenshavene gør, at affald, som kastes i havet, ender i polarområderne. Det truer nærmiljøet for isbjørne, pingviner og andre dyrearter, og derfor er det vigtigt at begrænse affaldet og at rydde strande langs alle verdens kyster.

- 'Dugnad' er et unikt norsk ord, som betyder, at vi må løfte i flok, og det er netop det, polarområderne trænger til, og det er det, Hurtigruten Fonden skal realisere, sagde han i sommer.

Elbiler til søs
Udover oprydning arbejder Hurtigruten også for at reducere klimagas-udslip til søs. I den forbindelse har selskabet indgået samarbejde med miljøorganisationen Bellona, som skal hjælpe rejseselskabet med at undersøge mulighederne for brug af batteriteknologi og algebrændstof – altså med at skabe en form for elbilrevolution på havet, understreger Daniel Skjeldam:

- Skibsfarten trænger til, at der udvikles en elbilpolitik. Skal man kunne reducere CO2-udslippene her, på samme måde som man gør for personbiltransporten, må man bruge politiske virkemidler – pisk og gulerod, for at stimulere markedet. Akkurat som med elbilerne.

Om Hurtigruten
  • Hurtigruten er en skibsrute, som sejler mellem Bergen og Kirkenes i Norge. Turen har 35 anløbssteder og tager 12 dage frem og tilbage. Ruten kaldes også 'Verdens smukkeste sørejse'.
  • Hurtigruten Fonden har til formål at skabe et bredt, internationalt engagement for at tage vare på naturen langs Norges kyst og i Arktis og Antarktis. Fonden arbejder for at øge bevidstheden om muligheder og udfordringer i de områder, som Hurtigruten besøger, og for at rejse midler til henholdsvis at udnytte de muligheder eller at reducere udfordringerne.
  • Som led i arbejdet med at mindske CO2-udslip har selskabet indgået et samarbejde med miljøorganisationen Bellona. Her ser man bl.a. på, hvordan man kan gøre brug af batteriteknologi og algebrændstof.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Krydtogt
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen