Rejsetips

En all inclusive-gæsts bekendelser

  • Syv dage med bare at dase og spise flyver af sted. – Farvel, pool, vi ses bare heldigvis næste år, sukker fireårige Otto, da det går op for ham, at vi skal hjem.
Syv dage med bare at dase og spise flyver af sted. – Farvel, pool, vi ses bare heldigvis næste år, sukker fireårige Otto, da det går op for ham, at vi skal hjem.

– Man må få alle de is, man vil, og der er swimmingpool og en mega-sej vandrutsjebane, og man kan bygge sandslot på stranden med sin mor og far, og man får pandekager til morgenmad hver dag, og alle i familien er sammen om det hele!

Fireårige Otto er i gang med at beskrive den forestående ferie, da en af hans venner spørger, hvad det der Tyrkiet, som Otto siger, han skal til, er for noget.

Årets badeferie går til Bodrum på Star Tours all inclusive-hotel Bodrum Imperial. Og Otto ved godt, at når vi siger badeferie, betyder det alt det, han kan finde på af gode ting i livet. Han har aldrig været i Tyrkiet før, men han har hvert år i sit forholdsvis korte liv været med mor og far på en del all-inclusive-rejser: Kreta, Cypern, Rhodos, Egypten og nu Tyrkiet.

LÆS OGSÅ: Få mest ud af din all-inclusive-ferie

Han synes, det er det bedste, der findes. Og dermed er det det også for hans mor og far. For der er en grund til, at nogen har opfundet talemåden: Hvis ungerne er glade, er vi glade.

Vi har brug for at slappe af
Nu har Otto også fået en lillebror, som er fire måneder, da vi skal rejse. Så vi har mere end nogensinde brug for afslapning, at få sovet ud og få noget kvalitetstid med storebroren, som jo bliver en anelse overset, når en baby kommer til. Og til det er all inclusive genialt, ved vi fra de tidligere rejser.

– Det er jo temmelig grotesk, at vi tager til et andet land uden at se meget andet end et resort. Men vi må opleve spændende ting igen, når vi har fået overskuddet tilbage, siger min mand og tager en slurk kold øl, da han er landet i en liggestol og nyder en skøn udsigt over de tyrkiske bjerge – og et par familiemedlemmer.

LÆS OGSÅ: Rejsechef: All Inclusive ødelægger din ferie

Jeg erklærer mig enig fra et oppusteligt badedyr i poolen, som Otto straks har indtaget med et imponerende spring fra kanten og en kæmpe krammer til mor:

– Hvor er det bare dejligt at være på ferie, søde mor! siger han med det største smil, så mit hjerte smelter, og jeg glemmer alt om sikkert frygtelig interessante sights i dette spændende land, som jeg ikke får at se (og alt det opkast, jeg så til gengæld slipper for på tøjet fra altid køresyge Otto).

One red slushice
Når vi ikke er ved poolen, er vi ved stranden. Den ligger klos op ad hotellet, og det gør det ekstra tiltrækkende at tage en svalende dukkert i det lækre havvand. Og når vi ikke er der, er vi til massage på hotellets wellnesscenter, som også byder på klassisk tyrkisk bad. Og når vi ikke er der, spiser vi. Meget. For det kommer man til, når der er lækker mad ad libitum tre gange dagligt.

– One red slushice, lyder det taktfast fra Otto, der stolt vender tilbage fra baren med en psykedelisk, rød isdrink med sugerør.

– Efter maden vil jeg hoppe, jubler Otto, der har opdaget hotellets hoppeborgland, hvor børnene for nogle få euro kan hoppe sig til verdens bedste efterfølgende nattesøvn.

Hvis da ikke de først lige skal nyde aftenunderholdningen med de skandinaviske guider, der har et imponerende repertoire af alt fra Abba-tema og melodigrandprix til klovnerier og sørøverskuespil.

Man tror måske, det kan være svært at få syv dage til at gå med bare at dase og nyde og spise. Men de flyver faktisk af sted med samme hast, som hjemrejsedatoen og den haltende danske 'sommer' derhjemme nærmer sig.

– Øv, hvor er det bare ærgerligt, at vi skal hjem! Det er så dejligt at bade, sukker Otto, da virkeligheden rammer ham, og kufferterne skal pakkes.

– Farvel, pool, vi ses bare heldigvis næste år!

En lille advarsel: Meget trælse læger

De fleste af de store all inclusiveresorts har en læge tilknyttet.

Men vores erfaring er, at man kun skal besøge dem, hvis det virkelig ikke kan vente, til man kommer hjem.

På en ferie i Egypten fik et af børnene i vores selskab, som havde fået høj feber, udskrevet et middel af hotellets læge. Da moderen tjekkede indholdet med en bekendt farmaceut hjemme i Danmark, viste det sig, at det indeholdt noget stærkt smertestillende, som man endog er tøvende med at give til voksne, da det er stærkt vanedannende.

Da jeg selv tog min søn til samme læge med nogle meget mærkelige stik på hele kroppen, var hans svar: - Det er mosquito-bid, så nu giver jeg lige din søn en indsprøjtning ( med hvad syntes han ikke lige at kunne forklare). Vi skyndte os væk, men slap ikke for at vende tilbage med forsikringspapirer, så lægen kunne få sin betaling.

Pudsede guiderne på hende
Lægen på vores resort i Tyrkiet var lige så slem. Hun kunne bogstaveligt talt kun to ord på engelsk: ' Insurance papers'! Og hun syntes da også at gå noget mere op i at skovle penge ind end i sin lægegerning.

Hun fik diagnosticeret min nieces åbenlyse varmeknopper som allergi, og det skulle hun have alskens tvivlsomme cremer imod.

Hendes mor løb skrigende bort - efter at have fikset de skide forsikringspapirer - men blev alligevel ringet op flere gange dagligt resten af ferien og endog opsøgt på hotelværelset af damen, der tilsyneladende manglede noget, men ikke kunne forklare det på andet end tyrkisk.

Til sidst pudsede vi Star Tours guider på hende - og det hjalp heldigvis.

All inclusive

Fedt ved all inclusive

1 Du skal ikke tænke på noget som helst –ikke engang tage stilling til, hvor I skal spise om aftenen. Især når en træt børnefamilie er på tur, giver det en mere afslappende ferie, at du har alt, hvad du skal bruge, hvor du er. Så du behøver i princippet ikke bevæge dig uden for resortet, hvis du blot kom for at dase, indhente søvn og ikke mindst nyde en hel masse kvalitetstid med dine kære.

2 Hvis du vælger et godt hotel med fire-fem stjerner, er buffet-maden ofte ganske lækker og varieret fra dag til dag.

3 Det er super-nemt med børn, at de selv kan vælge fra en typisk rigtig fin børnebuffet. Vores erfaring er, at der er en god kombination af (usunde) ferie-livretter (det skal jo til) som pandekager, pastaretter, pommes frites og pizza og så masser af lækker frugt som melon, vindruer, jordbær osv.

4 For ungerne: Man kan spise alle de is, man vil, uden at mor og far skal punge ud. Dog er det en god ide at sætte et dagligt maks. på, hvis man som os har en umættelig is-fråser.

5 Der er mange andre skandinaviske børn, som ungerne kan lege med ved strand og pool, så mor og far kan få lidt tid i strandstolene.

6 Mange af all inclusive-hotellerne har en eller flere a la carte-restauranter, hvor man kan spise gratis en aften og imod betaling (ofte ikke ret meget) flere dage.

Det kan bestemt anbefales. I Tyrkiet spiste vi en aften på en meget hyggelig fiskerestaurant med udsigt til havet – skønt afbræk fra banegårdsbuffeten og rart bare at få lov at sidde ved bordet, mens tjenerne serverer retterne.

7 Husk også at bruge snackbarerne, som også ofte har udmærket mad. Der er tit lokale specialiteter – og ofte ret lækre ting, som er lettere til frokost, end hvad du finder i buffeten.

Øv ved all inclusive

1 Køen til buffeten - tre gange om dagen står du med savl i mundvigen og utålmodige unger med lange fingre og venter på, at du kan komme til truget ( sådan føles det faktisk).

2 All inclusive-restauranterne er typisk i en halvkedelig bygning af banegårdsstørrelse, som er desperat forsøgt indrettet hyggeligt ( hvilket ikke lader sig gøre) og med virkelig dårlig akustik. Så hvis ikke dine egne unger larmer, kan du med sikkerhed konstant høre nogle andres skrige, synge, hyle osv.

3 Gæster på all inclusive-restauranter synes at frygte, at maden slipper op lige om lidt, så de er lige vel overivrige, småstressede, de værste endog albueskubbende og de fleste i hvert fald storsvedende i forsøget på at skovle mad på tallerkenen før de andre ( men vi har aldrig set så meget som en halvfesen salatskål blive tom, før den bliver fyldt til bristepunktet igen, så rooooo på).

4 Du får ikke besøgt de lokale restauranter, hvilket både er ærgerligt for dine smagsløg og for restauranternes økonomi. Mange af de små feriebyer lider under ( og bukker under for), at turisterne i højere grad bor på hoteller med alt betalt.

5 Strandstol-mafiaen: Selv om man går til poolen kl. otte om morgenen, er alle strandstole sjovt nok taget. Altså forstået sådan, at der ligger de markante blå badehåndklæder på dem, hvilket på all inclusive-sprog betyder: ' Her ligger jeg' ( når jeg er stået op/har fået morgenmad/er kommet tilbage fra byvandring/gider). I starten fnyser man ad de typer, der gider stå op før solen for at hugge strandstolene. Men efter nogle dage bliver man selv ramt af strandstol-sygen og skiftes til at stå op for at sikre sig de bedste pladser i solen. Sad, but true.

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned