Lys skal forhindre bird strikes

Forskere nærmere løsningen: Sådan kan de livsfarlige kollisioner mellem fly og fugle reduceres

  • Her er det den ene motor fra den Airbus A320, der nødlandede på Hudsonfloden. (Foto: AP)
Her er det den ene motor fra den Airbus A320, der nødlandede på Hudsonfloden. (Foto: AP)
1/4
Næste »

Bird strikes kan være livsfarlige. Når et stort passagerfly bliver ramt af vore fjerklædte venner, kan flyets vitale dele blive så ødelagte, at det i værste fald kan miste al motorkraft og styrte ned.

Det blev med al tydelighed dukumenteret i 2009, hvor det lykkedes den dygtige kaptajn Sullenberger og hans besætning at nødlande en Airbus A320 på Hudsonfloden i New York.

SE OGSÅ:

Skærmbillede 2012-03-20 kl. 09.51.32 Danmark - 20. mar. 2012 TV: Hvor er faldskærmen når flyet styrter?

Ikke alle bird strikes får så lykkelig en udgang. Siden 1988 er 219 flypassagerer verden over døde som følge af, at fugle er kollideret med fly.

Men nu har forskere udviklet en ny opfindelse, der skal reducere antallet af døde fugle, ødelagte fly og nervepirrende nødlandinger.

LÆS OGSÅ:

Se også: Fly lander sikkert efter 'bird strike'

Indtil videre har man testet fuglenes reaktioner over for modelfly, og det har været vigtigt at forstå, at fugle ikke ser verden, som vi gør.

Canadiske gæs for eksempel kan se meget længere ud til siden, end vi kan, ligesom de i modsætning til os kan se ultraviolet lys.

Forskerne fandt ud af, at denne fugleart, der er ansvarlig for langt størstedelen af bird strikes over det amerikanske kontinent, reagerede mest hensigtmæssigt over for modelfly med pulserende lys.

LÆS OGSÅ:

Se også: 160 strandet i Aalborg: Fly bremset af fugleflok

Derfor anbefaler de, at fly udstyres med blinkende ultraviolette lys. I forvejen opfatter gæssene flyene som en stor rovfugl, men med det utraviolette lys vil endnu flere gæs holde sig væk fra de dyre maskiner.

Endnu har man ikke testet lyset på rigtige fly, der er langt hurtigere end modelflyene, oplyses det i Journal of Applied Ecology.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Mest læste i Ferie

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen