Lækker mad på to blus

Det kan sagtens lade sig gøre at lave god sommermad under primitive forhold - friske råvarer og god hygiejne er kodeordene

Eksempel på en dinnersalad – en fyldig middagssalat. Her er bl.a. brugt parmaskinke og valnødder, men du kan også sagtens bruge skiver af bøf, røget fisk, kartofler o.m.a. (Foto: Lars Sonne Hansen)
Eksempel på en dinnersalad – en fyldig middagssalat. Her er bl.a. brugt parmaskinke og valnødder, men du kan også sagtens bruge skiver af bøf, røget fisk, kartofler o.m.a. (Foto: Lars Sonne Hansen)

Agurketid er et udtryk, der bliver brugt lidt nedsættende om sommerperioden, hvor medierne mangler nyhedsstof og derfor ofte slår små, ligegyldige begivenheder uforholdsmæssigt stort op. Men for Lars Sonne-Hansen, forstander og underviser i 'udeliv og køkken' på højskolen Suhrs Madakademiet, er agurketiden en af årets allerbedste.

– Sommerferien er jo agurkesæson, og ligesom så mange andre grøntsager smager de bedst, når det er sæson for dem, dér hvor man er. Er du i Danmark, så spis danske grøntsager og frugt. De smager af så meget mere end de grøntsager, der er importeret langvejs fra. Det er også bedre for miljøet.

LÆS OGSÅ: Danskerne vil have dansk mad på rejsen

– Det er også tid for især ærter, løg, små rødbeder, rabarber, kirsebær, ribs, stikkelsbær – og frem til sankthans er der jo danske asparges og ramsløg til at krydre maden med, siger Lars Sonne-Hansen begejstret.

Det danske guld
– Det er også de nye danske kartoflers tid nu og frem til begyndelsen af august. De er virkelig en delikatesse. De har ikke dannet stivelse endnu og er derfor ikke så 'kartoffelagtige' – derfor er det heller ikke så vigtigt, hvilken sort du køber. Den allerbedste måde at spise dem på, synes jeg, er kogte med noget godt smør til.

– Køb gerne forskellige slags smør og helst økologisk fra lokale mejerier, hvis du kan komme til det. Der er nemlig kæmpe smagsnuancer i øko-smørret på denne årstid, fordi dyrene er kommet udenfor og lever af græs i stedet for ensilage, forklarer han.

Sild er godt
Lars Sonne-Hansen stammer selv fra Bornholm, men det er ikke kun derfor, han taler varmt for at spise fisk, masser af fisk – røget, frisk, grillet, stegt ...

– Det smager godt, det er nemt at lave, og så er det sundt. Tag en tur på den nærmeste havn – og gå efter 'lokale' fisk, som er fanget fra mindre kuttere i danske farvande: makrel, ørred, sild, fladfisk. Hold dig fra ål – det er en truet fiskeart, siger han.

Lars Sonne-Hansen går i øvrigt ikke ind for at lave mad, som er særligt tiltænkt børnene.

LÆS OGSÅ: Billig mad på ferien

– Selvfølgelig kan det godt være, at man skal kæmpe lidt med benene i f.eks. sild, men er børnene med i hele processen fra besøget på røgeriet til pilleriet ved bordet, er det min erfaring, at de er født nysgerrige og vil smage på det meste.

Hold styr på hygiejnen
Selv om du laver mad under mere primitive forhold på campingturen, er det stadig vigtigt at være opmærksom på at overholde god køkkenhygiejne.

– Desværre er der mange danskere, som tager lidt let på det med hygiejnen, når de er på ferie – og der bliver da også rapporteret allerflest tilfælde af fødevareoverførte sygdomme om sommeren.

– Problemet kommer navnlig af, at vi ikke er gode nok til at holde de forskellige fødevarer adskilt og opbevare maden korrekt, forklarer Lars Sonne-Hansen, der dog samtidig opfordrer til ikke at være hysterisk mht. hygiejne. Sund fornuft kan gøre det – som han siger.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jonas Skov
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen