Undgå tre dage på tønden

Det er surt at få ferien ødelagt af diarré, men det sker desværre for mange. Heldigvis er der gode råd at hente

Hvis du bliver ramt af diarré på ferien, er det vigtigt at drikke rigeligt med væske, så du ikke dehydrerer. (Foto: Colourbox)
Hvis du bliver ramt af diarré på ferien, er det vigtigt at drikke rigeligt med væske, så du ikke dehydrerer. (Foto: Colourbox)

Kairo quickstep, Delhi belly eller Montezumas hævn. Uanset hvad man kalder det, kan en omgang diarré ødelægge en hel ferie – og det sker desværre for mange danskere hvert år. Diarré er nemlig en af de mest almindelige smitsomme sygdomme, som vi bliver ramt af på rejser til udlandet.

– Der findes alle mulige bakterier og virus, der kan give diarré, og hvis man for eksempel rejser i en måned i et udviklingsland, så vil mellem 30 og 80 procent blive ramt. Det er hyppigst bakterier som colibakterier eller salmonella, der er årsagen, men det kan også skyldes en virus, fortæller Peter Henrik Andersen, der er afdelingslæge på Afdeling for Infektionsepidemiologi hos Statens Serum Institut.

Kog det, skræl det eller glem det
Selv om det desværre ikke er så usædvanligt at blive ramt af dårlig mave, bedst som der står laguner og liggestol på programmet, så kan man heldigvis selv gøre meget for ikke at blive syg.

LÆS OGSÅ: Her rammer Faraos Forbandelse

– Håndhygiejnen er meget vigtig, og så skal man huske på, at bakterierne har det bedst i rå fødevarer, for eksempel frugt, grøntsager eller rå skaldyr.

– Derfor er det godt at huske reglen 'kog det, skræl det eller glem det' – hvis ikke maden kan koges eller skrælles, er det bedst slet ikke at spise den. Men husk også, at hvis man lige har pillet en appelsin med bakterier på skrællen, så sidder de bakterier jo også på fingrene bagefter, siger Peter Henrik Andersen.

Drik vand, vand, vand
Hvis uheldet alligevel er ude, og toilettet kalder hvert andet sekund, så er især én ting vigtig: vand. Kroppen kan nemlig skille sig af med imponerende mængder væske under en omgang dårlig mave, så det gælder om ikke at blive dehydreret af de mange ture på tønden.

– Under alvorlige diarré-sygdomme som kolera kan kroppen miste helt op til 20-30 liter væske i døgnet. I så alvorlige tilfælde skal man indlægges og have drop. Kolera ses heldigvis sjældent hos vestlige turister, men det er altid vigtigt at drikke rigeligt med flaskevand, når man har tynd mave.

– Hos små børn skal man holde øje med, at de har væske nok i kroppen til stadig at kunne tisse, og at de ikke bliver sløve, forklarer han.

Stop maven på flyveturen
På apoteket kan man købe forebyggende piller med mælkesyrebakterier i, der skal forberede maven på mødet med de udenlandske bakterier. Men måske er det bedst bare at gemme pengene til en ekstra drink under parasollen, for ifølge Peter Henrik Andersen er det tvivlsomt, om de forebyggende piller overhovedet har en effekt.

– Til gengæld kan piller, som stopper maven, være en god idé, hvis man for eksempel skal ud at flyve, inden diarréen er ovre. Men disse piller kurerer altså ikke sygdommen, de stopper bare afføringen i en periode.

LÆS OGSÅ: Danskerne har dårlig mave på ferien

I de fleste tilfælde går den dårlige mave dog over af sig selv inden for tre-fire døgn, men hvis diarréen fortsætter, bør man søge læge, og specielt hvis diarréen er blodig, eller man får høj feber.

I værste fald kan diarréen skyldes hepatitis-virus, amøber eller andre parasitter, som det er vigtigt at blive behandlet for. Smitsom leverbetændelse (hepatitis A) findes der dog også en effektiv vaccine imod.kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen