Fem bizarre festivaler

Har du mod på at prøve noget andet end Roskilde og Skanderborg?

Pamplona er klædt i rødt og hvidt, når tyrene lukkes ud, og unge mænd fra hele verden tirrer dem ved at løbe foran dem i byens gader. (Foto: AP/Alvaro Barrientos)
Pamplona er klædt i rødt og hvidt, når tyrene lukkes ud, og unge mænd fra hele verden tirrer dem ved at løbe foran dem i byens gader. (Foto: AP/Alvaro Barrientos)

1 Løb med tyrene i Pamplona

Ernest Hemingway elskede det, og i dag er tyreløbene i Pamplona vel nok Spaniens mest kendte begivenhed, når unge mænd fra hele verden løber foran en flok af fnysende tyre gennem byens smalle gader.

Det lyder som noget, der er skabt til at gå galt, og det gør det så også. Hvert år valfarter en million mennesker til byen under San Fermín, som er meget mere end tyreløbene.

Hele byen er ganske enkelt en gigantisk og kaotisk fest, der aftenen op til det første løb skydes i gang med et gigantisk fyrværkeri.

Hvad: San Fermín

Hvornår: 7.-14. juli

Hvor: Pamplona, Spanien

2 Mudderfestival i Sydkorea

(Foto: AP/Ahn Young-joon)

Mudderfestivalen i Boryeong er legendarisk, for her kan selv den strammeste kontornusser ikke lade være med at more sig og samtidig være dækket i helende mudder af den slags, Elizabeth Arden tager en formue for.

Der er mudderbrydning, mudder-rutsjebaner og et gigantisk mudderbassin til at svømme i. For de mere afslappede er det muligt at få muddermassage, og om aftenen er der fyrværkeri, barbecue og musik, mens deltagerne renser mudderet af i bølgerne på den nærliggende strand.

Hvad: Boryeong

Hvornår: 14.-24. juli

Hvor: Boryeong, Sydkorea

3 Syretip i Nevada-ørkenen

(Foto: AP/Roger Duncan)

Roskilde Festival er for amatører. De rigtige, hardcore syrehoveder tager til Burning Man. Ret beset er det slet ikke en festival, for der er ingen bands, som spiller på store scener (og deltagerne ville nok også være for skæve til at opdage det), men et samfund på omkring 50.000 personer, der opstår midt i ørkenen omkring en gigantisk træfigur.

På Burning Man kan du opføre dig og udtrykke dig helt uden nogen form for begrænsninger, så længe du ikke skader andre. At sige, at folk klæder sig ud, ville være en gigantisk underdrivelse.

Festivalen afsluttes med, at træfiguren, The Burning Man, brændes ned under et gigantisk, natligt rave-party!

Hvad: Burning Man

Hvornår: 27. august-3. september

Hvor: Black Rock Desert, Nevada, USA

4 Kast med tomater i Spanien

(Foto: AP/Paul White)

Fik du aldrig lov til at kaste med maden? Så er chancen her, selv om det siges, at man bliver lidt afhængig af alt det madkasteri.

Festivalen i Bunol starter med, at en pæl smurt ind i et tykt lag fedt og med en skinke på toppen skal bestiges. Når skinken er nået, er det signalet til, at tomatkasteriet kan begynde – tomaterne skal dog knuses, før de kan kastes, for ikke at give skader.

I alt kastes omkring 150.000 tomater eller små 40 ton, der læsses af i enorme bunker fra lastbiler rundt i byen. Skibriller er en essentiel del af udstyret, men det er en glædens fest og et kaos i en skala, alle bør unde sig selv mindst en gang i livet!

Hvad: La Tomatina

Hvornår: 29. august

Hvor: Bunol (Valencia), Spanien

5 Abernes store tagselv-bord

(Foto: Chr. Frost )

Indbyggerne i Lopburi-provinsen nord for Bangkok deler deres by med et par tusind aber, og de skal naturligvis også have det godt. Så en gang om året konkurrerer thailandske mesterkokke i at lave de mest spektakulære frugtanretninger, der arrangeres i overdådig stil midt på torvet på et område på ti meter i diameter.

Herefter bliver de grådigt konsumeret af byens aber i et sandt ædegilde til glæde for både de lokale og turisterne, som dog rådes til at holde en fornuftig afstand til aberne, hvis ikke de vil være en del af menuen.

Hvad: Monkey Buffet Festival

Hvornår: 25. november

Hvor: Lopburi, Thailand

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen