Solferien gør dig dummere

Manglende aktivitet, kolde drikke, alkohol og forstyrrende elementer af det modsatte køn gør dig til en savlende idiot efter særligt solferien

De første fire dage efter ferien kan du ligeså godt glemme at udrette noget vigtigt. (Foto: Colourbox.com)
De første fire dage efter ferien kan du ligeså godt glemme at udrette noget vigtigt. (Foto: Colourbox.com)

Det kan godt være. at du efter tre ugers sommerferie føler dig genopladet fysisk og mentalt. Men et gammelt buddistisk ordsprog lyder: 'Kun en tåbe tror, at han er vis. Den vise erkender derimod, at han blot er en tåbe'.

For ifølge et studie foretaget af psykiater Glenn Wilson, gæsteprofessor ved Gresham College i London, så er du højst sandsynlig dummere, når du er tilbage på jobbet efter en ferie.

Information overload
For det første er det såkaldte mail-bombardement, du udsættes for efter at være tilbage foran skærmen, slemt nok til at reducere din IQ med op mod 10 point. Det er ifølge forskeren mere end det dobbelte af effekten af at ryge en ordentlig joint.

LÆS OGSÅ: Feriens glæder er kortvarige

Wilson betegner tilstanden 'Infomania'. Koncentrationen ryger, eftersom det bliver sværere at fokusere på de mange beskeder på en gang i stedet for at tage dem en efter en.

Den menneskelige hjerne (jo, også kvinders) har svært ved at multitaske, så de overvældende mange mails kan få det hele til at kortslutte og reducere effektiviteten, skriver Telegraph.co.uk.

Alkohol gør dig markant dummere
Og så er der selve rejsen. Undervejs er der en del stress forbundet med at nå frem, stå i kø, bekymringer for aflyste fly osv. Det udløser stresshormonet cortisol. Det kan potentielt skade den del af hjernen, der hedder hippocampus, som styrer korttidshukommelsen og koncentrationsevnen.

Alkoholiske drinks på ferien sænker efter indtag gerne din IQ med yderligere 10-20 point, vurderes det i artiklen.

Og så er der den generelle inaktivitet, når du når frem. For særligt solferien er fordummende. Den manglende aktivitet reducerer ilttilførslen til hjernen, hvilket med tiden får den til at forfalde. Desuden medfører dehydrering efter overophedning og for meget sprut, at hjernecellernes volumen reduceres med op mod 15 procent.

Ordforrådet mindskes efter inaktivitet
- 14 dages total afslapning kan være nok til at reducere din IQ med 20 point - eller mere end forskellen på en klog og en gennemsnitlig studerende, siger professor Siegfried Lehrl fra Erlangen Universitet i Tyskland.

- Ordforrådet mindskes og vi begynder at kunne opfatte personlighedsændringer, tilføjer han i Telegraph.co.uk.

Og er man mand, går det helt galt. For det grove køn bliver (om muligt) endnu dummere, når de ser smukke kvinder i bikini. Mænds (selv)bedømmelsesevne svækkes, og i værste fald vil manden forsøge sig hos den første, bedste kvinde, han ser.

Og læg dertil en røvfuld kolde øl. For kolde drikke kan ifølge forskere ved Bristol University reducere hjerneaktiviteten med op til 10 point, eftersom blodet fosser til maven i stedet for hjernen, da det skal udligne temperaturforskellen.

Tyg tyggegummi
Nu er du med andre ord en savlende idiot, og derfor bør du hver dag på ferien stimulere hjernen med eksempelvis skak eller Scabble, holde dig aktiv, drikke rigeligt med (lunkent) vand - og tygge tyggegummi ...

For selv om de færreste forbinder en 15-årig pige med himmelvendte øjne og uforståelig tyggegummitale med begavelse, så hjælper tyggeriet faktisk med at holde hjernen vågen, hvorved opfattelsesevnen stiger sammen med blodtilførslen til hjernen.

Tåbe-tilstanden er dog heldigvis ikke konstant. Det tager således ifølge professorerne Lehrl og Wilson fire dage, før dit intelligensniveau er tilbage på normalen.

1 af 2 Du kan lige så godt bede chefen om at tape sin mund til, når han er vendt hjem fra ferie. For der kommer sandsynligvis kun tåbeligheder ud af hans mund ... Rygter vil vide, at det kan tage op til 365 dage for en chef atter at få hjerneaktiviteten i omdrejninger. (Foto: Colourbox.com)
2 af 2 De første fire dage efter ferien kan du ligeså godt glemme at udrette noget vigtigt. (Foto: Colourbox.com)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen