Sådan overlever I familiecamping

Det kræver forberedelse, aftaler og praktisk indretning at undgå konflikter, når man tager på ferie på meget lidt plads

Det kræver sin familie at overleve en ferie på meget lidt plads. (Foto: Colourbox)
Det kræver sin familie at overleve en ferie på meget lidt plads. (Foto: Colourbox)

Forventningsafstemning og 'forberedelse' er kodeordene, hvis I gerne vil sikre jer, at den længe ventede ferie ikke ender i skænderier, stress og 'øv, en lorteferie, dumme far/mor'.

– I kan dog lige så godt gøre jer klart med det samme, at I ikke kommer helt uden om konflikter undervejs, uanset hvor mange gode intentioner om den 'perfekte ferie' I har, og hvor godt forberedt I er. Konflikter kan ikke undgås, når man er på fremmed grund, siger psykolog og indehaver af Cityterapi Camilla Holst, som også selv har afprøvet campinglivet i en autocamper.

LÆS OGSÅ: Her er verdens ti bedste familiehoteller

Få nye roller
– I kan dog forebygge mange unødige konflikter, hvis I bruger god tid på at forberede jer på ferien. Hvad er det for nogle behov, I hver især har? Husk at skelne mellem de voksnes behov og børnenes behov.

– Voksne kan f.eks. godt have en ambition om at rejse til alle mulige nye steder, men børnene vil egentlig helst have noget, de kender og godt kan lide. 'Ih, det er der, vi plejer at købe is' osv. Der opstår færrest feriekonflikter, der hvor alle har været med inde over planlægningen, forklarer Camilla Holst.

LÆS OGSÅ: Tag børnene med på storbyferie

– En ferie kan også være en mulighed for at få eller afprøve nye roller i familien. Giv lillesøster nyt ansvar og lad den mellemste få lige så meget ansvar som den store – eller lad bonusfar og barn lave noget sjovt sammen alene, lyder opfordringen.

Gode råd til overlevelse

1 Forbered jer grundigt. Hvor vil I hen? Hvad må det koste? Hvor kan I får jeres behov for aktiviteter stillet? Husk, at det er bedre at have mange ting at vælge mellem – også selv om I ikke bruger dem – end at være begrænset. Vælg f.eks. gerne en firestjernet campingplads, selv om I forældre måske synes, det er lidt meget med børneklub og mini-disko. Når I har besluttet jer for, hvor I skal hen, så tal om, hvad I gerne vil bruge tiden på hver især, og hvordan I kan få alles behov til at mødes – børnenes og de voksnes. Slip for 'hvornår er vi der?' gange 1000 – fortæl børnene, hvor lang tid turen tager, og hvordan den skal foregå – i detaljer – FØR I tager af sted. Find ud af sammen, hvad børnene kan lave undervejs.

2 Hav hvert jeres hjørne. Det er vigtigt, at alle får deres eget område eller hjørne i f.eks. campingvognen, så man har et sted at trække sig lidt tilbage – det kan også være med til at gøre børnene trygge i de uvante omgivelser. Det er også praktisk, hvis der er konflikt med børnene, at du har et sted at henvise dem til, nu hvor du ikke kan sende dem ind på værelset.

3 Giv delebørn (ekstra) plads. Børn som ikke bor mest hos dig, kan godt føle, at de har en meget lille plads i familien – især hvis du samtidig har børn, som er hjemmeboende. Giv dem ekstra plads, når I skal på ferie sammen. Lad dem være med til at bestemme over ferien – og tal om det med eventuelt hjemmeboende børn, så alle er med på, at der skal tages lidt ekstra hensyn til delebarnet eller -børnene undervejs.

4 Del jer op undervejs. Det kan være en rigtig god idé, at far og søn laver noget sammen, mens 'bonusmor' laver noget andet – eller omvendt. Eller at mor og søn tager på stranden sammen, mens far og den store datter kører på cross-cykler. Men husk at aftale hjemmefra, at det er en mulighed. Så undgår I, at nogen pludselig bliver skuffede a la 'nå, øv, jeg troede ellers gerne, du ville med os i BonBon-land'.

5 Tag det, som det kommer. I kan hverken kontrollere vejret, bilkøerne, børnenes tissetrang eller købmandens pølsebeholdning. Så også her er nøgleordet forberedelse. Hvis det regner, så lav noget indenfor. Sørg for at befinde jer et sted, hvor I har taget højde for, at solen måske ikke skinner hele tiden. Er grillpølserne udsolgt, så spis noget andet. Der kommer intet konstruktivt ud af at sidde og ærgre sig over alt det, I ikke når, eller ikke kan komme til alligevel. Bliv enige om, at tingene tager den tid, de tager, og at I tager dem, som de kommer – og gerne med et grin – inden I drager af sted. Vær villige til at opgive planer, hvis noget ændrer sig.

6 Giv slip på 'plejer'. Vær fleksibel med f.eks. spisetider, sengetider m.v. Og hvis dit barn har en kæmpe lyst til at spise Nutella til morgenmad, mens I er på ferie, så giv køb på dine principper. Ellers kan du faktisk hurtigt komme til at tage en stor oplevelse fra poden. Børn forbinder ferie med forkælelse – og så kan eksempelvis Nutella sagtens være med til at give ferien en ekstra dimension. Og bare rolig: Børn kan sagtens skelne mellem hverdag og ferie, når I kommer hjem igen. Desuden får I voksne garanteret også lidt mere rødvin og lidt flere bøffer, end I plejer…

Kilde: Psykolog Camilla Holst, cityterapi.dk

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen