Ski 2 timer siden
Kursen er god: Her kan du spare 500 kroner på skituren
Ferie 16 timer siden
Glem Tinder – Airbnb klarer dating-sagerne
Ferie 22 timer siden
TV: Sød gestus til manden der filmede Las Vegas-ferie helt forkert
Ferie 27. nov. 2015
Disse turist-destinationer er mere forurenede end du tror
Ferie 26. nov. 2015
Her bliver sex bedre og varer mindst 20 minutter længere
Ferie 26. nov. 2015
Her finder du verdens billigste femstjernede hoteller
Billedet er fra All Over Press, rettighederne er købt af Where2go, rettigheden begrænses til brug sammen med materiale skrevet af Where2go.
Rejsetips 25. nov. 2015
Stor guide: Så billigt kan du komme på juleferie
Ferie 25. nov. 2015
Gør vejen gennem lufthavnen lettere med disse kneb
Ferie 25. nov. 2015
Video: Flypassager filmer vanvittigt lyn lige uden for ruden
Ferie 25. nov. 2015
Tør du køre bil her?
Udland 24. nov. 2015
Farvel til vennerne: Her mister du Facebook og Google på ferien
Ferie 24. nov. 2015
Flyselskab mistede bombe-offers benprotese
Ferie 23. nov. 2015
Uhyggelige hotel-mysterier: Her skal du ikke holde ferie
Ferie 23. nov. 2015
Tusinder af lanterner på himmelflugt skyld i aflyste fly
Ferie 23. nov. 2015
Gratis telefoni: Sådan slipper du for en kæmperegning under ferien
Ferie 22. nov. 2015
Smart-armbånd erstatter værelsesnøgle og kreditkort på ferien
Ferie 22. nov. 2015
Her ville Harry Potter, Marty McFly og Batman bo i virkeligheden
Udland 22. nov. 2015
Ni julemarkeder du nemt og billigt kan rejse til
Krydstogt 21. nov. 2015
Katteelsker eller amatør-musiker? Kombiner krydstogt og hobby
Udland 21. nov. 2015
Tre tips til en god jul i London
Rejsetips

Veronica Maggio: Mit Stockholm

Sommerclassic: Den dejlige svenske sangerinde giver tips til den svenske hovedstad. Og Veronica, vi kommer, vi kommer, vi kommer, vi kommer. Vi är nästan där!

  • - Somme tider elsker jeg Stockholm, fordi der er så smukt og inspirerende, og andre gange hader jeg byen, fordi folk kan være så nervøse, stressede og selvcentrerede, siger Veronica Maggio til ekstrabladet.dk/ferie. (Foto: Universal Music)
- Somme tider elsker jeg Stockholm, fordi der er så smukt og inspirerende, og andre gange hader jeg byen, fordi folk kan være så nervøse, stressede og selvcentrerede, siger Veronica Maggio til ekstrabladet.dk/ferie. (Foto: Universal Music)
1/3
Næste »

For en dansk knægt er der noget ganske særligt over Stockholm. Den svenske hovedstad rimer på endeløse sommernætter mellem fancy fortorvscaféer og Skærgårdens krystalklare vand. Mellem perlende (og dyre) øl i høje glas og gudesmukke kvinder iklædt lyse sommerkjoler på vej mod den næste privatfest blandt Östermalms velbjærgede ungdomar med it-millioner på bankbogen og nøglen til en åben Porsche i hørbukselommen.

LÆS OGSÅ: Claire Ross-Brown: Mit London

Men er naturligvis kun en del af byens udtryk. For Stockholm er også den socialistiske beton fra det Sjövall og Wahlööske univers, der herhjemme er velkendt fra Beck-filmene, hvor mord, narko og almindelig lønarbejderelendighed udgør hverdagen - og så naturligvis alt det der i mellem i folkhemmets storby-middelklasse.

Og taler man med den svenske sangerinde, Veronica Maggio, der har charmeret sig ind hos ikke mindst os danskere med hittet ' Jag kommer' fra albummet ' Satan i gatan', så er Stockholm det hele.

Selv lever hun ikke et liv med champagne på morgencerealierne og dunkende rytmer i cabrioletens overdimensionerede stereoanlæg.

LÆS OGSÅ: Sys Bjerre: Mit Katmandu

Og det kommer heller ikke til at ske for den nu 30-årige Veronica, der for ti år siden flyttede fra provinsbyen Uppsala til storstaden.

- Det var helt naturligt. Ikke mindst når man som jeg spillede musik. Det var her, der hele skete. Jeg var træt af den by, jeg var vokset op i.

LÆS OGSÅ: Dan Rachlin: Mit Palma de Mallorca

- Og Stockholm er tilstrækkelig stor til, at man kan føle sig anonym, men lille nok til at man føler sig hjemme, siger Veronica til ekstrabladet.dk/ferie.

- Men jeg kan stadig få følelsen af, at jeg bare er en pige, der lige er kommet ind med firetoget fra Uppsala.

Der er da heller ikke noget krukket over den succesfulde sangerinde, der blev mor for cirka et år siden. Hun bor selv i bydelen Vasastan, som hun beskriver som ganske kedelig. De fleste af hendes musikerkolleger bor derimod i Södermalm eller bare Söder, som det hedder på de kanter.

LÆS OGSÅ: Henrik List: Mit Los Angeles

- Det er meget kendetegnende for Stockholm, at du identificerer dig med den bydel, du bor i, selv om den er ganske lille.

- Bor du i Söder, så er du virkelig meget fra Söder. Her ligner alle nogen, der er med i et rockband og har majet sig selv ud i flere timer, før de går hjemmefra.

- Og det samme med folk fra Stureplan, fortæller Veronica.

- De hører virkelig til der. Og du finder folk derfra, der siger, at de aldrig nogensinde har været i Söder, selv om det kun er en tur på tre minutter med undergrundsbanen.

LÆS OGSÅ: Louise Hart: Mit New York

Hun beretter, at man i Uppsala, hvor hun voksede op, har et typisk billede af en Stockholmer som en usympatisk, succesfuld blærerøv. Men efter selv at være flyttet dertil, ved hun, at det ikke er tilfældet.

- Men måske synes nogen derhjemmefra alligevel, at jeg er sådan, ler hun.

Hun kører da heller ikke fra sted til sted i hverken en Volvo eller førnævnte åbne Porsche. Og det bør du heller ikke gøre. For hverken de eller andre bilmærker er nogen fornøjelse at køre i den svenske hovedstad.

- Bilen er helt værdiløs. For der er aldrig noget sted at parkere. Så undergrundsbanen er det bedste. Det er smart og hurtigt. Og så kan jeg faktisk ret godt lide at tage bussen til steder, hvor man ikke har været. Så få man alt at se. Jeg elsker at sidde med min iPod og kigge ud af vinduet, se på mennesker og skrive sangtekster ned på mobilen.

LÆS OGSÅ: Jessica Sky: Mit Las Vegas

For en dansk turist anbefaler Veronica primært bydelen Södermalm, der med lidt god vilje kan sammenlignes med Vesterbro i København. Her ligger caféerne side om side med små specialbutikker og gode restauranter.

Man skal gå rundt på Nytorget i Söder. Det er virkelig fint og hyggeligt.

- Og så elsker jeg at gå ture i Djurgården. Det er særligt dejligt, når man ikke har et 9-17 job som alle andre, så man kan gå rundt alene. Det kan man ikke en lørdag eftermiddag, hvor alle andre har fri, siger Veronica, der tager sin knap etårige dreng, Bosse, med til den østlige bydel, der er den svenske ekvivalent til Dyrehaven, hvor den svenske konge i sin tid plejede sin jagtinteresser.

Det eneste, du definitivt bør undgå, er at gå ud på Stureplan, understreger Veronica. Og særligt en fredag, hvor folk lige har fået løn.

- Det er forfærdeligt. Der er virkelig mange irriterende køer af fulde mennesker, hvor vagter står i kø for at vælge dem ud, der skal have lov at komme ind på diskotekerne.

- Men hvis du kan lide slagsmål, lange køer og dyre øl, så er det naturligvis det helt rette sted at tage hen, siger Veronica Maggio, der har givet en række konkrete tip til danske turister i artiklens højreside.

LÆS OGSÅ: Gustaf Ljunggren: Mit Berlin

Spis billigt. - Mit fantastiske dumplingsted hedder Fang Yuan Shi Wu og ligger på Bondegatan 58 i sthlm. Det er småt, superhyggeligt, meget billigt og virkeligt godt. Du får 17 dumplings for 65 svenske kroner.

Spis sushi: - Verdens bedste sushi får du på Akki Sushi, som ligger på Folkungagatan 45, ved Medborgarpladsens undergrundsbaneopgang. Der er kun tre siddepladser, så det er lettest at tage maden med. Men du bliver IKKE skuffet.

Spis rigtig godt: Hvis du vil have luksus, fantastiske råvarer og god service og er parat til at betale lidt ekstra for det, så skal man tage på Matbaren på Grand Hotell. De fortæller om alle råvarerne, alt er økologisk og dyrket og opdrættet i lokalområdet, og stemningen er afslappet og dejlig. Det er alt fra hjortesushi til sildetallerkener. Husk at bestille bord.

Bo: - Et meget fint hotel med utrolig lækker mad, som jeg kan anbefale uden at tøve er Lydmar Hotell.

Se kunst: - Moderna muséet og særligt Magasin 3 er uundgåelige, hvis man vil se god og samtidig underholdende kunst. Både fotokunst, moderne kunst og installationer. Både letilgængeligt og svært, gammelt og nyt.

Hør musik: - En klub der både er fed og sjov er ' Strand', der ligger på Hornstulls Strand 4. Der er både en hænge-ud bar, en restaurant og masser af koncerter. Og så ligger det virkelig godt ved vandet.

Mest læste i Ferie

Hent flere

Seneste i EKSTRA

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør lige nu: Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
Udgiver:JP/Politikens Hus A/S
Alt på ekstrabladet.dk