Hvilken campingtype er du?

Sommerclassic: Livsstilsekspert Anne Glad - kendt fra DR's 'Kender du typen?' - kender også campingtyperne på godt og ondt. Kan du genkende dig selv eller din nabo?

Fastliggerne

Her har vi fat i en relativt konservativ gruppe, som ikke mener, der er nogen grund til at lave så meget om på tingene, når man nu har fundet et feriekoncept, man godt kan lide.

Fastliggernes campingvogne kan nærmest sammenlignes med små sommerhuse på hjul – men de ligger på samme plads år efter år. Så kan man jo også sætte et fint stakit op ...

De er mentalt lidt oppe i alderen – og holder af det gode liv og de velkendte rutiner. Ingen grund til at eksperimentere med alle mulige mærkelige urter i maden, når den nu smager så fint uden og i øvrigt bare skal grilles.

Og så skal det helst ikke være for dyrt – derfor stiller fastliggerne heller ikke samme nymodens krav til campingpladserne om pools, wellness, minizoo og den slags. De kan godt være lidt svære at komme ind på livet af, men efter nogle år på samme plads, hvor de har haft tid til at se dig og dine underlige vaner an, kan du være heldig at blive inviteret over til en kop kaffe eller en kold øl.

Begynderne

De består af to grupper, nemlig børnefamilierne og de enlige forældre. Kodeordet er: børn.

For begynderne er sommerferien ubetinget årets højdepunkt – selv julen kan godt gå hjem og lægge sig, og det siger ikke så lidt – derfor skal ferien også bare være i orden. Og med sikre indhegninger, isboder, garanti for nye legekammerater og mulighed for at leje sig frem både i ind- og udland, er de moderne campingpladser indbegrebet af paradis for børnefamilierne.

Samtidig har de enlige forældre mulighed for at mødes med andre, fornuftige voksne over en webergrillet bøf og et glas civiliseret rødvin.

Begynderne er dog ikke bange for at servere hvid pasta med ketchup til aftensmad for deres børn – så længe børnene bare får et eller andet, de gider spise, før de løber ud og leger igen, er det fint. Men komfort skal der til – begynderne har mellemlange uddannelser og fornuftige indtægter – og de kræver charterferiens bekvemmeligheder, så der skal helst være bamseklub, ponyer og vandland på pladsen. Og måske Legoland eller Lalandia i nærheden.

Friluftstyperne

Her har vi en blanding af fodformede grønspættespejdere, som er blevet voksne – og fornuftige forretningsmænd, som drømmer sig tilbage til barndommen, hvor de legede Tarzan. Førstnævnte har du garanteret haft i biologi i skolen. Sidstnævnte kan være din chef.

Under alle omstændigheder er her en klar overrepræsentation af veluddannede mænd. For dem handler det om at komme ud i naturen, hive stikket ud, lade op gennem fysisk udfoldelse. Gerne i selskab med et par venner og nogle smarte gadgets. Ja, faktisk kan det med udstyret og nørderiet godt tage lidt overhånd for friluftstyperne.

De er også typisk meget praktisk anlagte. Alt skal kunne være i rygsækken – også maden, så selv om den står på hjemmerørt bearnaise derhjemme, lever de gerne af kopnudler og chokoladekiks, når de er i marken.

Der kan også snige sig en gruppe fortrinsvis friske ældre, som løser medlemskab til Dansk Vandrelaug, ind i denne gruppe.

Trendsætterne

Den kreative klasse tager skam også på camping. Og under alle omstændigheder hellere camping end færdigsyede charterferier. Lidt ligesom de hellere drikker en cortado end en – støn – totalt mainstream caffe latte.

Campingvognen skal helst være retro-smart – enten finder de farmors gamle vogn frem, eller også investerer de i en af de nye i retrodesign. Og så bruger de den ellers som prærievogn.

Trendsætterne elsker nemlig både at være tæt på naturen og deres frihed til at tage hen, hvor de vil, når de vil – det kan være lige fra spændende musikfestivaler eller rockabilly-træf til små, oversete campingpladser i Sydeuropa. Det kan også være alternative campingferieformer som flycamping med små, oversete rejsearrangører.

Men store luksus-campingpladser er ikke lige noget for dem, og at sende eventuelle børn i bamseklub ville være næsten det samme som mishandling. Nej, det skal være mere basalt, ægte og gerne give dem indtryk af, at de har opfundet et helt nyt, unikt koncept.

Festivalcampisterne

Der er to typer festivalcampister: De unge – og de gamle, som tror, de er unge.

Fælles for dem er, at selv om de har prøvet at ligge i telt mange gange, er de stadig en flok glade amatører.

De glemmer til stadighed at tage proptrækkeren og dåseåbneren til makrel i tomat med.

Og måske derfor er nogle af dem begyndt at snyde.

Det er dem, som er blevet 40 og har vænnet sig til Hästens-seng, kolde belgiske trappistmunke-øl, et dagligt bad og frisk voks i håret, og derfor indlogerer de sig i de moderne luksus-telte med køleskab, seng og stik til hårtørreren, som festivalerne er begyndt at tilbyde.

De unge festivalcampister kaster til gengæld gerne deres 20 kroners iglotelt hvor som helst – bare de ligger i lejr med de andre – og har tilsyneladende det uudtalte, men klare formål at være uorganiserede.

Her er nybygger- og pionerånd som i det Vilde Vesten – og klassisk campingånd, hvor man hellere end gerne giver (eller tiltusker sig) en bajer og slår en sludder af med fremmede.

Speltsegmentet

HVIS disse storbytyper absolut skal på camping, så skal det i hvert fald være luksuscamping i Italien eller Sydfrankrig. Men de har også råd til det. Speltsegmentets børn er desuden blevet så store, at forældrene får nattesøvn nok til at kunne overskue at servere økologisk mad med masser af fibre og grøntsager – og styre uden om de værste hvede- og sukkerfælder.

Og så kan de bare så godt lide at gå ud og spise lokalt, når de er på ferie.

Men allerhelst vil de gerne leje et hus i en lille landsby på Sicilien og købe olivenolie med hjem til venner og familie og fortælle om, hvor gode råvarerne var, og hvor tæt de kom på de lokale i ferien.

De magelige

Her er den gruppe, som på ingen måde har lyst til at tage på campingferie. Campingferie?! Faktisk har mange af dem ikke rigtigt lyst til at tage nogen som helst steder, for det er nu engang lettere at være derhjemme. Det er også nemmere med hunden. Hvis de endelig skal af sted, så vil de bo på hotel. Et ordentligt hotel, hvor der er nogen, der reder sengen, rydder op, gør rent, er flinke og laver mad. For de magelige handler det nemlig om komfort og om at være fri for hverdagens forpligtelser. Man finder dem i alle sociale lag – og såvel i storbyen som i provinsen.

Nudisterne

Denne campingtype holder ligesom frilufttyperne også meget af naturen og friluftslivet - men ofte på en mindre sportspræget måde. Det handler ikke om at stæse rundt i naturen - snarere om at være i den. Uden tøj på.

Når det ikke er for koldt.

Her er tale om den måske bredeste gruppe, hvor man møder både professorer og arbejdsmænd, som har det fælles udgangspunkt, at de gerne vil skrælle 'alle de her ydre lag' væk.

Deres naturlighedsfilosofi kan opsummeres til noget i retning af 'det handler om at være hvem, vi er, ikke om, hvad vi er', og den går ud på, at det er sundt og rart at være nøgen - uden der er noget seksuelt i det.

Der er muligvis en politisk slagside til venstrefløjen - og en overrepræsentation af vinterbadere. Og så vil de helst kaldes 'naturister'.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen