Ski

TV: Juleskiferien reddet

En katastrofal start på vinteren i Alperne er de sidste 14 dage blevet afblæst af vinterstorme med masser af hvidt nedbør

  • Efter en katastrofal start på skisæsonen er Alperne nu blevet velsignet med masser af sne, der byder lykkelige skiturister velkommen. (Foto: Alexandra Murr)
Efter en katastrofal start på skisæsonen er Alperne nu blevet velsignet med masser af sne, der byder lykkelige skiturister velkommen. (Foto: Alexandra Murr)
1/2
Næste »

Det er ikke mere end to uger siden, at Alperne var frodigt grønne. Et af Østrigs største skiområder, St. Anton am Arlberg, var forrige tirsdag en spøgelsesby. For manglende sne og alt for høje temperaturer havde udsat sæsonens første plovsving.

– Skisæsonen er kommet rigtigt skidt i gang. Det er mange år siden, hvis nogensinde, at man har oplevet så dårlig en start på vinteren i Alperne. Men nu kommer den, forudser meteorolog Peter Tanev fra TV2 Vejret.

Massiv decemberdyne i Alperne
Folk i Alperne er lige så afhængige af decemberdynen, som Silvio Berlusconi er af at tjekke unge kvinders bagdele. Skidestinationerne lever af turisterne – som jo kun kommer, hvis liftsystemet kører over et hvidt snelandskab.

LÆS OGSÅ: Her kan du kurere ski-abstinenserne

Derfor har de sidste 14 dages vejrskift vakt glæde. For overalt bliver der meldt om gigantiske snebyger, der er faldet hurtigere, end man kan nå at synge 'Højt fra træets grønne top'.

I St. Anton am Arlberg fortæller skilærer Torben Gregersen om mere end 160 cm nysne over de sidste dage. I franske Val d'Isère og Alpe d'Huez har man også rundet en meter i samme periode, mens danskernes højborg Saalbach Hinterglemm er blevet dækket af cirka 105 cm sne.

Heller ikke Støvlelandet er blevet snydt for det hvide pulver. Således er italienske Courmayeur ifølge hjemmesiden skiinfo.dk den seneste uge blevet velsignet med 60 cm nyfalden paradis.

Mere på vej
Begejstringen over de massive snefald i Alperne svarer til håndbolddamernes overstadige jubelscener ved en scoring til 23-5 mod Uruguay.

Skiområdernes hjemmesider minder om en sand gaveregn fra julemanden. De svømmer over med nye billeder af snekaos, lykkelige skiløbere og travle liftpassere. Og de behøver ikke tage armene ned lige med det sammem for ifølge vejrprofeten Peter Tanev, der selv er en hærdet skiløber, er der nyt nedbør på vej:

– Især i den vestlige del af Alperne (primært Frankrig og Italien, red.) meldes der om nye snefald de næste par dage, mens Østrig får en ordentlig dyne i den kommende uge. Og snegrænsen ligger helt nede i omkring 1000 meters højde, så det ser rigtigt flot ud.

LÆS OGSÅ: Her skal du stå på ski i Sverige

Dermed er der lagt i kaminen til en perfekt uge i sneen for de danskere, der vælger at skifte den danske juleand ud med østrigsk wienerschnitzel. Men det stopper ikke her.

– Det bedste, der kan ske, er, at vi får en ordentlig dyne nu. Så må det gerne tø lidt, og så skal der komme endnu et snefald. Det vil nemlig give en god bund på pisterne for resten af sæsonen. Og lige nu er det faktisk sådan, prognosen ser ud, fortæller Peter Tanev.

Tjek din snedybde

'Jamen, hvad med Livigno, Zermatt, Hemsedal og Sälen?'.

Bare rolig. For selv om vi ikke kan have samtlige snemeldinger med her, så er der masser af hjælp at hente på nettet.

Der er flere rigtig gode hjemmesider, der altid er troværdige og opdaterede på snesituationen på alverdens destinationer.

Derudover har de fleste skiområder fine hjemmesider med friske snemeldinger og vejrudsigter. Men lad os lige sende en lille advarsel af sted med det samme. De har nemlig ingen interesse i at snakke negativt om deres egen destination. Så tjek selv f.eks. webcam fra byen eller pisterne – billederne lyver nemlig aldrig!

Download gerne View2Ski til din smartphone. Så har du altid friske webcam-billeder lige ved hånden til skiferien i julen, over nytåret eller resten af vinteren.

Læs mere på skiinfo.dk og snow-forecast.com

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ski
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen