Udland

Vand-vittige Melbourne

  • Der kan sagtens være op til 40 grader i den australske sommer, men så er det godt, at man kan svale sig af i boheme-badebyen St. Kilda. (Foto: AP/Rob Griffiths)
Der kan sagtens være op til 40 grader i den australske sommer, men så er det godt, at man kan svale sig af i boheme-badebyen St. Kilda. (Foto: AP/Rob Griffiths)

- G'day, mate. Welcome to Melbourne.

Australierne er et hjerteligt folkefærd, og efter den indledende hilsen i paskontrollen kommer man næppe siden i tvivl om budskabets ægthed, når man bevæger sig rundt på klodens mindste kontinent.

Heller ikke i den næststørste by, livlige Melbourne, der med sine godt fire millioner indbyggere af meget varieret herkomst og sin geografiske placering i bunden af Port Philip Bay byder på et rigt udbud af oplevelser til gane, øre og øje.

LÆS OGSÅ: Lykken findes på en ferie til Australien

Når vinteren lammer Danmark, rammer sommeren Down Under, men i Melbourne kan vejret stadig svinge enormt og meget hurtigt, og det er en stående joke blandt de lokale, at man kan have fire årstider på samme dag.

Det skyldes, at vindretningen kan ændre sig med kort varsel. Det ene øjeblik kører føntørreren med 40 grader fra den røde ørken, før den i næste øjeblik drejer om og sender kølige 22 grader ind fra Sydhavet.

Til gengæld kan der søges læ i mange charmerende kroge og gyder samt i de vidt forskellige kvarterer, der er forbundet med verdens største sporvognsnet.

Livlig morgen på floden
Der er dog masser at lave i Melbourne, næsten uanset vejret. Byen, der i de senere årtier har udviklet sig fra søvnig provinsialisme til kosmopolitisk kulturby, skal dog stadig helst opleves uden døre.

Her er vand et centralt element i rekreativ sammenhæng, og heldigvis kommer der ikke ret meget af det fra oven.

LÆS OGSÅ: Australien stadig tættere på danske turister

Byen, der i forvejen er en driftig havneby, er velsignet med en gennemløbende flod, Yarra, som bruges flittigt både på overflade og bred.

Fra morgenstunden befolkes dens brinker af joggere og travle fodgængere på vej til arbejde, og ude på det grønbrune vand sætter snesevis af roere deres både i vandet.

Sejl en tur opad eller nedad
Fra frokosttid løfter en højlydt palaver sig fra South Bank, hvor de ikke helt billige restauranter og cafeer ligger bord ved bord, og de har endda fået en lystig kusine ude i selve gennemløbet, hvor Pony Fish Island - i folkemunde Bananen - er blevet tøjret til en pille under en af fodgængerbroerne.

Neden for den centrale Federation Square, som rent arkitektonisk kan minde om et mindre ryddeligt drengeværelse, er Riverland godt besøgt fra morgenmad til fyraftensfadøl.

Den sydlige bred er også udgangspunkter for de selskaber, der driver turisttrafik på Yarra.

Der kan vælges mellem ture up river til de grønne og velbjergede forstadshaver og bådhuse. Eller den anden vej gennem Docklands og det bugnende nybyggeri, forbi den travle containerhavn til Williamstown, en lille, let doven, men maritimt hyggelig forstad.

Den udgjorde engang Melbournes første havn, men huser i dag mest lystsejlere. Her er der også en mulighed for dem, der vil opleve det hele lidt fra oven. Du kan således løse billet til ture på mellem 15 og 60 minutter på et lille skur på havnen og hoppe om bord på en vandflyver.

Nyd solnedgang og pingviner
Langt mere søgt er dog Williamstowns forlystelsessyge fætter mod øst, St. Kilda, hvor stranden oftest er godt besat trods badevandets noget brogede beskaffenhed.

Her er både restauranter og barer til enhver pengepung, gadeboder, gallerier og moderne cafeer.

Bohemetyper befolker bydelen, som med en lang mole råder over en oplagt destination, når solen går ned bag Melbournes skyline.

Er du heldig, kan du opleve pingviner kravle på land.

Du kan leje en cykel og trille ud langs kysten, men du kan også vælge at hoppe på en af de organiserede ture ud af byen og søge længere væk til store naturoplevelser.

Phillip Island ligger med sin smukke natur og rige dyreliv kun halvanden times kørsel fra storbyen, og har du lidt bedre tid kan du følge Great Ocean Road mod vest og opleve en fantastisk kyststrækning, skåret ud i rå klippeformationer, hvoraf nogle af de mest seværdige rejser sig fra de skummende bølger.

Og har du ikke fået vand nok, så gå indenfor i Melbourne Aquarium.

Tjek på forhånd, hvornår de store rokker håndfodres af dykkere.

Et vand-vittigt syn.

Gale med sport

De lokale er tossede med sport, og Melbourne er Australiens ubestridte hovedstad i den henseende.

Verdensberømte Melbourne Cricket Ground har plads til 100.000 tilskuere og troner sammen med andre sportskomplekser ved Yarra-flodens bred.

Blandt naboerne er Melbourne Park, hvor Australian Open i tennis hvert år afvikles i januar som den første af fire grand slams, og nu har de lokale fodboldhold så fået en moderne arena i Etihad Stadium.

Det er dog en anden form for fodbold, der for alvor har tag i de lokale.

Aussie rules, som ligger i krydsfeltet mellem fodbold, rugby og almindelig fribrydning, trækker store skarer til, og Melbourne dominerer den landsdækkende liga med godt halvdelen af de deltagende hold.

Melbourne huser også et årligt Formel 1-løb.

Atmosfæren blandt de lokale sportsfans er generelt entusiastisk, men fredelig.

Skal det være knap så fysisk, når der konkurreres, råder byen over et af verdens største kasinoer med 2500 spillemaskiner og 350 gambling-borde i det store forlystelseskompleks Crown Entertainment Complex.

Her har danske Gus Hansen i øvrigt været blandt de faste aktører i den årlige pokerturnering, Aussie Millions.

MAD FRA HELE VERDEN

Af Melbournes godt fire millioner indbyggere er 36 procent født i et andet land, og langt de fleste andre er efterkommere af emigranter.

Det sætter sit præg på det lokale køkken, og alle folkeslag gør en dyd ud af at værne om netop deres nationale retter.

De første briter medbragte selvfølgelig deres fyldige morgenmåltid og fra frokost til aften kan du så tage på en kulinarisk rejse jorden rundt.

Efter Athen og Thessaloniki er Melbourne den tredjestørste ' græske by' i verden, og hvis du er så turist-naiv at tro, at græsk mad er lig med souvlaki og tzatziki, venter der en kulinarisk oplevelse af de store, ikke mindst når det handler om alt godt fra havet.

Italienerne har erobret Lygon Street i Carlton, vietnameserne har fået foden indenfor i Richmond, ligesom det selvsagt vrimler med kinesiske restauranter i farverige Chinatown, som i halvandet århundrede har ligget i det centrale Melbourne.

Andre steder er det køkkenet fra Balkan, Indien eller Mellemøsten, der dominerer gadebilledet.

Mange restauranter følger i øvrigt det sympatiske bring your own-system.

Det betyder, at du - mod et mindre gebyr - kan medbringe dine egne drikkevarer.

Læs også

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned