Udland

Her blev Titanic født

  • På det nye oplevelsescenter Titanic Belfast Experience kan man bl.a. se dette sidste billede af Titanic, der er taget fra kysten ud for Cork i Irland. (Foto: AP)
På det nye oplevelsescenter Titanic Belfast Experience kan man bl.a. se dette sidste billede af Titanic, der er taget fra kysten ud for Cork i Irland. (Foto: AP)

- Det var i hvert fald ikke nordireres skyld. Titanic var okay, da hun sejlede ud fra Belfast, men kaptajnen var engelsk! smiler Billy Scott, der er ved at afslutte en taxitur rundt i den nordirske hovedstad, Belfast.

Den vidende og morsomme guide ender sin Black Cab-rundtur med at fortælle historien om Titanic, der blev bygget i Belfast, der i 1912 var verdens navle for skibsbyggeri.

LÆS OGSÅ: Danske Carla glemte aldrig Titanic

Luksuslineren startede sin mareridtsagtige rejse i Southampton på den engelske sydkyst, og derfor har Southampton og Belfast kæmpet om at være skibets hjemby. Og om turisternes gunst her i 100-året for skibets forlis. Belfast ser ud til at have vundet søslaget, for turister valfarter til byen.

Film, lyde og lugte
Hovedattraktionen er Titanic Belfast Experience.

Over 900 millioner kroner har de nordirske turistmyndigheder kastet efter det store oplevelsescenter og museum på skibsværftet Harland & Wolffs område. Udefra kan den mangekantede bygning minde om skibets stævn.

Indenfor er der naturligvis seks etager, for Titanic havde seks passagerdæk. Og en gigantisk trappe skal ligne den trappe, som passagererne på første klasse benyttede til og fra middagen.

LÆS OGSÅ: Slap af - krydstogt er sikkert

Fokus er på oplevelser og fakta for børn, unge og voksne, og besøgende kommer igennem alt fra konstruktionen af skibet over arbejdere og passagerernes tre klasser til eftertidens opfattelse.

Det hele er elegant lavet med film, lyde og lugte, og det er uden sentimentalitet, selv om ca. 1500 mistede livet, da skibet sank efter at have ramt et isbjerg natten mellem 14. og 15. april 1912. I et af de ni velindrettede rum kommer man nærmest med på bunden af havet til vraget.

Mere Titanic
Cirka 15 minutters kørsel fra Belfasts centrum - der går tog og bus - ligger det fantastiske frilandsmuseum Ulster Folk and Transport Museum. Det over 60 hektar store område sender besøgende over 100 år tilbage i tiden til huse, skole og håndværk.

Der er også en udstilling om Titanic: TITANICa.

Her er der originale ting fra luksuslineren, der ikke skulle kunne synke, men alligevel led en mere krank skæbne end søsterskibene, Olympic og Britannic.

De tre skibe vidner om, at Belfast dengang var verdens vigtigste by for skibsbyggeri. Og nu kan turister rejse tilbage i tiden i Belfast, der tidligere mest var kendt for politisk uro og vold. Se mere om Black Cap på touringaroundbelfast.com, om Titanic Belfast Experience på titanicbelfast.com og folkemuseet på nmni. com/uftm.

Rejsen dertil

Der er ikke direkte fly til Belfast fra Danmark.

Men med Ryanair kan man skifte fly i London og tage videre til Belfast.

Lettere er det dog at flyve til den irske hovedstad, Dublin. Her kan man leje bil og på under to timer køre til Nordirlands største og vigtigste by. Skilte lige uden for lufthavnen viser vej. Der er biludlejningsfirmaer i Dublins lufthavn. Pålidelig er Dan Dooley: dooleycarrentals. com.

Alternativt kan du tage en bus fra Dublins lufthavn til Belfasts centrum: aircoach. ie.

Vil du vide mere om Belfast, kan du klikke ind på gotobelfast. com og discovernorthernireland. com.

HVIS DU IKKE ER TRÆT AF TITANIC

Der er et væld af muligheder for at opleve og lære mere om Titanic, så James Camerons sentimentale film fra 1997 er ikke dit eneste billede af katastrofen: titanicwalk. com titanicexplorer. com titanicsdock. com titanictours-belfast. co. uk.

KØB BILLETTER HJEMMEFRA

Køerne er lange, og der kan af og til være udsolgt, så køb billetter i god tid på titanicbelfast. com.

Hele området ved Titanic Belfast Experience og dokkerne hedder nu Titanic Quarter, og her er der lejligheder, hoteller, kontorer, uddannelser, restauranter, biografer og en ishockeyarena.

Læs også

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned