Udland

Gorillaer i det grønne

  • Det er en silverback (sølvryg), der leder gorillaflokken. Det er ham, der bestemmer, hvor de skal spise, og det er ham, der holder øje med flokken og sørger for sikkerheden.
Det er en silverback (sølvryg), der leder gorillaflokken. Det er ham, der bestemmer, hvor de skal spise, og det er ham, der holder øje med flokken og sørger for sikkerheden.

Solen er netop brudt igennem morgendisen og får regnskovens grønne nuancer til at fremstå endnu stærkere. I det grønne vildnis, kun tre-fire meter borte, gynger to gorillaunger på tre måneder, mens moderen holder øje og indimellem dovent irettesætter dem.

Men først og fremmest er mit blik rettet mod den 220 kilo tunge han-gorilla, silverback, der ligger mageligt på jorden og holder øje med flokken på 16 gorillaer.

Kan den finde på at gå til angreb, når jeg lige at tænke, inden jeg får øje på mit livs udkårne. Jeg har ikke set hende så lykkelig, siden vi blev gift. Ja, skal jeg være helt ærlig, har jeg vist aldrig set hende så glad.

En skidt start
Scenen er henlagt til den 160 km2 store Volcanoes National Park i det nordlige Rwanda. Her har vi sammen med seks andre turister tracket gorillaer, som det hedder, når man gerne vil se dem på tæt hold.

LÆS OGSÅ: Gorillaer i disen

Dagen begyndte ellers ikke lovende. Vi troppede tidligt op uden for nationalparken, hvor ti guider tog imod 80 turister, der havde fået tilladelse til at se gorillaer netop den dag. Guiderne fordelte turisterne i ti grupper – en til hver af de ti flokke gorillaer, der lever i nationalparken. Godt nok er min dåbsattest ikke helt frisk længere, og jeg slæber rundt på lidt for mange kilo, men at skulle gå turen til gorillaflokken Hirwa (der betyder 'Den heldige') med to amerikanere på 75 og 77 år krænkede min forfængelighed. Så gammel og unfit er jeg altså ikke.

Endelig!
Det hjalp dog lidt på humøret, da vor guide, Edward, fortalte, at vores tur er middelsvær og vil tage halvanden time. Men gorillaerne går i modsat retning, så vi går op, op og op – fra 2400 til 3200 meters højde – inden vi efter tre timer endelig får øje på flokken.

Morgenens skuffelse forsvinder med ét som den dis, der skyggede for morgensolen.

På 25 meters afstand kan vi se ned på gorillaerne, og kameraers klikken blander sig nu med regnskovens fuglesang. Vi er alle overvældede, men det skal blive endnu bedre. Edward og hans hjælpere finder nemlig macheterne frem. De hugger grene og blade væk og baner dermed vej ned ad den stejle skråning. Jeg rutsjer ned og får endnu mere respekt for de gamle amerikanere, der allerede er fremme ved flokken, der kigger nysgerrigt på de nyankomne.

Midt mellem gorillaer sidder vi så en times tid, inden turen går tilbage. De tre timers vandring giver rig anledning til at lade tankerne fare tilbage til kvinden, der gjorde området kendt verden over.

Den store helt
Gorillaerne i Volcanoes National Park var i 1960'erne truet af udryddelse. Men i 1967 dukkede den amerikanske zoolog Dian Fossey op i Rwanda. I 18 år levede hun sammen med flokkene og vandt deres fortrolighed. Samtidig fik hun gjort verden opmærksom på, at det var en truet dyreart. Men Fosseys liv fik en brat ende, da hun blev myrdet i 1985.

De fleste mener, at det var krybskytter, der stod bag mordet, der aldrig er blevet opklaret. Dian Fossey ødelagde jo deres levebrød ved at sætte fokus på gorillaerne. Men andre mener, at Rwandas regering havde en finger med i spillet. Fossey hadede myndigheder, turister og krybskytter, og hun var indædt modstander af, at gorillaerne skulle være en attraktion for turister. Og det havde myndighederne planer om.

En pengemaskine
Så Fosseys ønske om, at gorillaerne skulle leve et liv fjernt fra mennesker, er ikke blevet virkelighed. Tværtimod får 80 personer hver dag året rundt tilladelse til at tracke gorillaer. 500 dollar pr. snude er prisen.

Det har fået kritikere til at tale om en pengemaskine for det fattige land, men faktum er, at de fleste penge går til beskyttelse af menneskeaberne og det øvrige dyreliv i nationalparken. Og 20 procent af indtægten går til lokalbefolkningen, så de lokale kan dyrke jorden og droppe krybskytteriet. Helt i Fosseys ånd!

Og på det personlige plan er synet af legende og nysgerrige gorillaer så rigeligt anstrengelserne og pengene værd. Ikke kun for konen.

Rwanda kort

For de fleste sendes tankerne i retning af folkedrab, når talen falder på Rwanda. 1994-folkedrabet kostede langt over 800.000 mennesker livet. Måske en million ...

I dag er det lille land – halvt så stort som Danmark, men med 11 millioner indbyggere – i det centrale Afrika anderledes fredfyldt og byder sig til med grønt og kuperet landskab.

Størstedelen af Rwanda ligger i 1000-2000 meters højde og bærer med rette tilnavnet 'Landet med de tusinde høje'. Floder, søer og vulkaner er med til at fremhæve naturskønheden.

Ta' ud og se på Gorillaer
Du kan læse meget mere om nationalparken og Rwanda her: rwandatourism.com.

Hvis man ikke selv arrangerer sit besøg i det nordlige Rwanda og tager ud fra hovedstaden, Kigali, står flere parat med skræddersyede ture, der egner sig til to dage. Bedst er Danny Bizimana: bizidanny.com.

Man kan besøge gorillaerne året rundt, men i de to regntider – november-december og marts-maj – kan det være endog meget mudret og tungt at gå turen.

Man bør holde sig på syv meters afstand af gorillaerne, men ofte kommer man tættere på. Man må ikke røre menneskeaberne, og man må ikke tracke gorillaer, hvis man er forkølet, har influenza osv.

Børn under 15 år må ikke tracke gorillaer. Der er dog børnevenlige ture til mindre aber i området.

Læs også

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Pernille Holbøll
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned