Udland 3 timer siden
Eventyrlig ferie: Jagt den hellige gral som Indiana Jones
Danmark 10 timer siden
Slik sol på Danmarks bedste bounty-strand
Udland 23. jul. 2016
Lækker mad på ferien: Undgå turistfælder på Mallorca
Danmark 23. jul. 2016
Er du fra Tjøvenhamn? Lær at forstå bornholmsk
Udland 23. jul. 2016
I denne by vrimler det med sjældne fugle
Ferie 22. jul. 2016
Se videoen: Her ryger mand udover kanten på vandrutsjebane
Ferie 22. jul. 2016
Her er de mennesker vi hader mest på stranden
Ferie 22. jul. 2016
Ny rangliste: Her er verdens værste flyselskaber
Ferie 21. jul. 2016
Island er træt af klamme turister: I må ikke skide i det fri
Ferie 21. jul. 2016
Terrorfrygt på ferien? Sådan holder du dig opdateret
Ferie 21. jul. 2016
Populær spansk ferieø i krise: Løber tør for vand
Ferie 20. jul. 2016
Kæmpe bule i bukserne: Mand gemte vild last mellem benene
Ferie 20. jul. 2016
Dukker op af Østersøen: Her angriber vildsvin strandgæster
Ferie 20. jul. 2016
Styr på pas og dankort? Sådan undgår du identitetstyveri på ferien
Krydstogt 20. jul. 2016
Rekordmange krydstogtgæster går i land i København
Ferie 19. jul. 2016
Hidsig 26-årig tissede på passagerer i fly fra København
Ferie 19. jul. 2016
Sprang ud af fly med 7,8 mio: Nu opgiver FBI jagten på flykaprer
Ferie 19. jul. 2016
Flyselskab holder tæt om mystisk flyvning over Rusland
Ferie 18. jul. 2016
Uhyggelig trend: Her er verdens skøreste strandmode
Ferie 18. jul. 2016
Her er Danmarks dyreste sommerhuse
Udland

Tyrkisk velvære på fuld tid

  • Livet på en tyrkisk gület – træskib med fire-otte kahytter – er både afslappende og inspirerende. (Foto: Scanway)
Livet på en tyrkisk gület – træskib med fire-otte kahytter – er både afslappende og inspirerende. (Foto: Scanway)

Morgendukkert i blikstille vand, grønne klippeøer og historiske klippegrave. Den tyrkiske skærgård er et tagselvbord med idylliske bugter, små havnebyer og imponerende mindesmærker.

– Hvad er det for en fisk? spørger vi Cafer, som stolt holder en sprællende sølvfarvet fisk i udstrakt arm. – Tunfisk, svarer han på engelsk og smiler bredt. Førstestyrmanden har fanget tunen med en simpel fiskesnøre og en krog i et stykke brød. Livet om bord er enkelt.

Det tyrkiske halvmåneflag blafrer i vinden på det lille krydstogtskib Yavuz Kaptan med plads til ti passagerer. Bag os ligger Marmaris, hvorfra vi stævnede ud tidligt om morgenen.

Klippegrave og mudderbade
Forude er der udsigt til en klippefyldt kystlinje, fredfyldte bugter, imponerende klippegrave og foryngende mudderbad.

Vi bliver hentet af en lille turbåd og sejler langs en gylden, meterhøj sivskov på Dalyan-floden. Længere oppe ad floden får vi pludselig øje på imponerende facadegrave fra 300-400 år f.Kr. på den modsatte bred. De er udhugget i den lodrette bjergvæg som små templer med søjler og dekoreret med relieffer.

LÆS OGSÅ: Langt fra Alanya

Turbåden hugger sig videre frem i vandet og lægger til ved Sultaniye-badene på Köycegiz-søens vestlige bred. Vi træder ned i en sovsebrun mudderpøl og smører kroppen ind i det mineralholdige mudder. Det tørrer ind til en grå masse, der klør og strammer på kroppen. Vi skyller det af og lader os glide ned i det svovlholdige og varme bassin, hvis vand siges at kunne kurere både rynker og gigt. Efter et brusebad føles vores hud ren og blød som silke, klar til at tage imod solen.

Solglitrende bugter
Vi stiger om bord på vores træskib igen for snart efter at springe i det solglitrende Middelhav i Ecinik-bugten, som er vores første destination på krydstogtet. Vandet føles opfriskende og salt, og fra de klipperige bjergskråninger synger cikaderne mellem de lysende grønne pinjetræer og cypresser.

Badestigen hænges som det første på siden af båden, når ankeret er kastet

– Er det tid til en raki? spørger jeg kaptajn Yavuz. Den tyrkiske anislikør smager godt med iskoldt vand og sætter gang i røverhistorierne. Vi nyder førstestyrmandens friskfangede tun til middag og skåler i iskold øl og hvidvin omkring det lille bord i agterstavnen. Vandet skvulper fredeligt, og månen kaster sit lys over nattens ankerplads.

Om morgenen hæver solen sig over bjergene i baggrunden. Havets rolige overflade brydes af de første svømmetag fra de morgenfriske.

Så ringer skibsklokken til morgenmad. Klokken er otte.

Sådan fortsætter vi sørejsen mod nye destinationer hver dag. Mod historiske mindesmærker, krystalklare bugter og idylliske postkortstrande, før vi lægger til kaj igen i Marmaris en uge senere.

Læs mere: Familieferier til Tyrkiet

12 øer med Kleopatras bad
Göcek-skærgården er en skatkiste af historiske mindesmærker. Find snorklen frem og dyk ned til Kleopatras Hamam.

Kroppen hæver og sænker sig i takt med bølgernes rytme, da vi tidlig morgen sejler mod Göcek-skærgården, der består af 12 øer med historiske mindesmærker.

Imponerende rester af et tyrkisk bad dukker op i Batik Hamam-bugten. Vi hopper i vandet med snorkeludstyr og svømmer hen til det sunkne hamam Kleopatras bad, opkaldt efter den egyptiske dronning Kleopatra, som efter sigende holdt til i bugten. Gennem dykkerbrillerne får vi øje på antikke søjler og bygningsrester på bunden af havet.

Vi sejler videre til Bedri Rahmi-bugten, opkaldt efter en af Tyrkiets kendte forfattere og billedkunstnere. Bedri Rahmi Eyuboglu var en af de første, der tog på et blåt krydstogt med sine venner i 1973. Han malede en fisk på en sten ved en kilde på øen, som siden dengang har båret hans navn.

Solen kaster reflekser i havet, badetøjet blafrer i den lette vind, mens hvide måger styrtdykker efter fisk. Vi finder snorklen frem og springer i bugten. For hvert svømmetag flyder vi ind i stimer af små neonfisk, og på havbunden ser vi enkelte tunfisk.

Der dufter fra det lille skibskøkken, hvor kokken og førstestyrmanden laver fyldte peberfrugter med ris og kød, krydret med paprika, frisk persille og spidskommen. Barfodede og med saltvand i håret søger vi hen i agterstavnens skygge for at nyde vores tyrkiske frokost.

Endestation Marmaris havn
Skibenes hvide sejl spændes ud mod en knaldblå himmel i Fethiye Golfen. Vinden hiver i håndklæderne og badetøjet, der er bundet godt fast til skibets tørresnor. Lyden fra kokken, der snitter grøntsager, blandes med motoren fra speedbådene og popmusikken fra endags-færgerne. Det er tydeligt, at vi er ved at nærme os Marmaris havn.

Vi nyder udsigten til havnen og byens huse, der breder sig op ad skråningerne bagved. Da vi har lagt til kaj, går vi på opdagelse i Marmaris-borgen og byens små gader – en hyggelig labyrint med stejle stræder og skyggefulde caféer. Om bord på båden skåler vi for vores sidste nat på krydstogtskibet.

Næste morgen ræser scooterne gennem basargaderne, mens de handlende stiller deres keramik- og messingvarer ud. Der er gået en uge, og vi går i land, solbrændte og et par venner rigere med naturskønne oplevelser fra den tyrkiske skærgård i bagagen.

En uges rejse under sol og stjernehimmel er forbi, og vi har alle fået et energi-boost til både krop og sjæl.

Det skal du se

1 Klippegrave fra 300-400 år f.Kr., udhugget i den lodrette klippeside ved Dalyan-flodens bred.

2 Sultaniye-badene, som har mineralholdigt mudder og varme kilder, rige på svovl, kalk, jern, nitrater og andre salte, der er gode for huden og lindrer led- og muskelsmerter, bl.a. gigt.

3 De fredfyldte vige, bugter, øer og historiske mindesmærker i Göcek-skærgården (De tolv Øer).

4 Ölüdeniz, Tyrkiets mest fotograferede strand, 14 km syd for Fethiye.

5 Fiskemarkedet i Fethiye, hvor du kan vælge din egen fisk og få den tilberedt på restaurant.

6 Borgen fra 1500-tallet i Marmaris, hvor der er et museum med etnografiske og historiske udstillinger.

Sejlruten

Krydstoget i det sydvestlige Tyrkiet starter og slutter i Marmaris. Ruten kan variere på grund af vejr og vind og planlægges af kaptajnen.

Du besøger små, uberørte øer i Göcek-bugten (De tolv Øer) og havnebyen Fethiye, som ligger mellem Marmaris og Alanya.

Blå krydstogter

Scanways blå krydstogter varer en-to uger og inkluderer fuld forplejning om bord på et traditionelt, tomastet træskib kaldet en gület. Der er mellem fire og otte små kahytter med eget toilet og håndbruser og plads til 10-16 personer plus besætning.

En uges krydstogt inkl. fly og forplejning koster 4500-7000 kr. afhængig af rejsetidspunkt. Drikkevarer er for egen regning og kan købes om bord.

Højsæson er 15. april-15. september.

Læs mere på tyrkieteksperten.dk.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste i Ferie

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier for under 1 krone om dagen. Kom tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU FOR KUN 1 KRONE OM DAGEN:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Konkurrencer, gratis e-bøger og events
29 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned