Udland

Wiens Versailles

  • Den enorme balsal Grosse Galerie er slottets mest imponerende lokale.
Den enorme balsal Grosse Galerie er slottets mest imponerende lokale.

Der skal ikke megen fantasi til for at forestille sig, hvordan datidens adelige svingede sig rundt i den overdådigt udsmykkede balsal, når kejserparret bød til fest. Man kan for sit indre øje sagtens se, hvordan de iført store balkjoler og fineste skrud gled elegant rundt på gulvet i en wienervals, mens et lille orkester leverede musikken.

Vi befinder os i det østrigske pragtslot Schönbrunn i udkanten af hovedstaden Wien. Nærmere bestemt i den enorme balsal Grosse Galerie, der er slottets mest imponerende lokale med sine krystalspejle, guldbelagte udsmykninger og store loftsmaleri.

Grosse Galerie er blot et enkelt af en stribe overdådige værelser i det, der i sin tid var kejserfamiliens sommerresidens. Det enorme slot er en sand opvisning i ekstravagant indretning med kæmpe lysekroner, gigantiske malerier, marmor og anden luksus i lange baner.

Oprindeligt jagtslot
Man forstår udmærket, hvorfor Schönbrunn kaldes for Wiens svar på Versailles, for der er mange paralleller til solkongens gamle pragtslot uden for Paris.

Schönbrunn var oprindeligt et lille slot, som kejserfamilien benyttede, når den gik på jagt i de omkringliggende parker. Flere generationer senere begyndte man opførelsen af det nuværende pragtslot, der blev bygget i barokstil, om end mange af gemakkerne er indrettet i rokokostil.

LÆS OGSÅ: Østrig lokker mest

I dag ligger Schönbrunn i Wiens vestlige forstæder, men dengang lå slottet et pænt stykke uden for byen. Hvert forår drog kejserfamilien og flere hundrede af dens tjenestefolk ud til slottet for at tilbringe sommeren der.

Schönbrunn var i den habsburgske kejserfamilies eje helt frem til 1918, hvor kejserdømmet ophørte. Faktisk var det i den blå Kina-salon på Schönbrunn, at den sidste kejser, Karl den Første, abdicerede dagen efter våbenstilstanden i Første Verdenskrig, hvorefter Østrig blev en republik.

Sisi redte hår i en time
Karl den Første nåede blot at være kejser i to år, men forud for ham sad Franz Joseph på tronen i hele 68 år. Han var gift med Elisabeth – også kendt som Sisi – og det er i høj grad dette pars ejendele, som man ser under en rundtur på Schönbrunn i dag.

For eksempel kan man i Elisabeths påklædningsrum se flere af de børster, som hun dagligt i op til en time fik redt sit taljelange hår med.

Det gule og meget velholdte barokslot har siden kejserrigets ophør været ejet af den østrigske stat, og det har i mange år fungeret som museum. I 1996 blev det optaget på Unescos liste over verdensarv. Hvert år besøges slottet af over en million gæster, og Schönbrunn er dermed Østrigs bedst besøgte turistattraktion.

Slottet

Schönbrunn og slotsparken er åben året rundt.

Man kan købe billet til en såkaldt Imperial Tour, der omfatter 26 værelser, mens man på en Grand Tour ser 40 værelser.

Det handler om de flotteste og historisk mest interessante af slottets i alt over 1000 værelser.

Derudover kan man købe forskellige kombi-billetter, der også giver adgang til parken og diverse aktiviteter.

Året rundt afholdes der en række forskellige arrangementer på slottet. Blandt andet er der et stort julemarked i december, ligesom der også er et påskemarked.

Fra centrum af Wien når man lettest ud til Schönbrunn med U-bahns grønne linje, U4.

Læs mere på schoenbrunn.at

Rejsen dertil

Flyselskaberne Air Berlin, Austrian Airlines og Niki flyver direkte mellem Kastrup og Wien.

Som besøgende i Wien er det muligt selv at overnatte under forhold, der giver en snert af den kejserlige luksus, man oplever på Schönbrunn. Det sker ved at indlogere sig på det gamle, stemningsfulde Grand Hotel, der er blandt byens førende hoteller. Grand Hotel er indbefattet af stil og elegance uden af den grund at være ubetalelig dyrt.

Læs mere på grandhotelwien.com

Læs mere om Wien på byens officielle hjemmeside, vienna.info

Læs også

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned