Udland

Den hippe ... og den hellige

  • Strandene i Tel Aviv har hver deres tilnavne. På Drummers' Beach mødes musikere hver fredag for at tromme og danse i timevis. Hilton Beach er kendt som byens bøssestrand. Og på Banana Beach slapper familier af med madkurve og strandtennis.
Strandene i Tel Aviv har hver deres tilnavne. På Drummers' Beach mødes musikere hver fredag for at tromme og danse i timevis. Hilton Beach er kendt som byens bøssestrand. Og på Banana Beach slapper familier af med madkurve og strandtennis.

– Jeg er vokset op i Jerusalem. Men for ti år siden flyttede jeg til Tel Aviv, og jeg kunne ikke drømme om at flytte tilbage til Jerusalem. Det er en smuk og fantastisk by. Men Jerusalem giver mig åndenød – i Tel Aviv kan jeg trække vejret.

Vi er faldet i snak med en kvindelig keramiker, der udstiller sine varer på Tel Avivs største kunsthåndværksmarked. Hendes varer er enkle, nærmest skandinaviske i stil og farvevalg.

Islams helligste steder
Vi køber en sæbeskål og kommer til at smile ved tanken om de mange rituelle afvaskninger, der foregår i Jerusalem. Vi er lige ankommet derfra efter tre-fire døgn i den hellige stad og har endnu duften af røgelse i næseborene.

Vores ører runger stadig af bønnekald fra moskeernes minareter, ekstatiske udbrud fra kristne pilgrimme på Via Dolorosa, Jesu korsvej – og jødernes hulken ved Grædemuren.

Grædemuren markerer den vestlige kant af det gamle jødiske tempel, og oppe på Tempelbjerget bag muren – der, hvor templet engang tronede i al sin pragt – ligger Klippekuplen og al-Aqsa-moskeen, to af islams helligste steder.

LÆS OGSÅ: Jesus-trip til Jerusalem

Som keramikeren i Tel Aviv siger om sin fødeby:

– I Jerusalem tramper man gennem historien og ind i de store religioner – på bare et par skridt.

– Det er en fantastisk by at besøge, men til daglig er den bare for meget, fortæller keramikeren os.

Så hun har bosat sig i Tel Aviv. Her er alting mere hipt og meget mindre helligt. Restauranter og barer holder åbent under sabbatten, og selv nogle af burgerbarerne reklamer med, at deres mad er kosher (tilberedt efter de jødiske regler, der bl.a. forbyder, at man blander mælk og kød).

Tel Avivs historie er meget kortere end Jerusalems. Den blev grundlagt i slutningen af 1800-tallet af jøder, der ville væk fra den arabiskdominerede by Jaffa lidt mod syd. Og den voksede for alvor, da 60 jødiske familier fra Moldavien kom dertil med en plan om at bygge en moderne jødisk storby. Senere kom tyske jøder på flugt fra Anden Verdenskrigs rædsler også til byen.

Berømt for brede boulevarder
Tel Aviv er berømt for sine brede boulevarder – og for den lange strandpromenade. De bynære strande har hver deres tilnavne og karakteristika. Fredag aften, når strande, barer og cafeer fyldes af feststemte studerende, kunstnere med dreadlocks og turister med solbrune ansigter, er Tel Aviv i sit es. Og Jerusalems jubelsang og klageråb er langt, langt væk.

Læs mere på tel-aviv.gov.il/english og gojerusalem.com

Tip til sanserne:

DET SKAL DU SMAGE

Jerusalem: Hummus og falafel – serveres fra boder i den gamle bydel.

Tel Aviv: Juice-cocktails eller smoothies – prøv f.eks. boderne langs Sheinken Street.

DET SKAL DU SE

Jerusalem: Den gamle bydel fra oven. Prøv en 'Ramparts Walk'(gåtur på fæstningsmurene) fra Jaffa Gate til Grædemuren.

Tel Aviv: Bauhaus-arkitektur. Tel Avivs centrum har 4000 bygninger i Bauhaus-stil, en art deco-lignende arkitekturretning fra 1930'erne og 40'erne. Unesco gjorde Tel Avivs 'hvide by' til verdenskulturarv i 2003

DET SKAL DU HØRE

Jerusalem: Jublende og grædende pilgrimme på Via Dolorosa og ved Grædemuren (Vestmuren). Fredag eftermiddag ved sabbattens begyndelse strømmer religiøse jøder dertil.

Tel Aviv: Israelsk rock, pop og techno på natklubberne i Old Port (den gamle havn) i den nordlige ende af byen, prøv f.eks. Move eller TLV.

DET SKAL DU PRØVE

Jerusalem: Fare vild i den gamle bydel og gå shop-amok i kitschede souvenirs i basargaderne som f.eks. vandpiber, T-shirts med tåbelige sloganer, røgelsespinde, ikoner og bedetæpper.

Tel Aviv: Spille matkot (strandtennis) med de lokale på stranden, besøg f.eks. Banana Beach.

Flyrejsen

Fra Danmark – Tel Aviv t/r:

Direkte København-Tel Aviv m. Cimber Sterling, priser fra ca. 2000 kr. t/r. Flyvetid: ca. fire en halv time.

Så på travelstart.dk eller momondo.com

Tel Aviv – Jerusalem t/r:

Bus: Mange daglige afgange mellem hovedbusstationerne. Ca. halvanden time. Pris: omkring 40 danske kroner.

Se mere på egged.co.il/eng/

Læs også

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned