Udland

Den originale sydhavsø

  • Kridhvidt sand på palmestranden ved Turtle Island lokker skildpadderne op af vandet. (Foto: Lene Rudbæk Aarup)
Kridhvidt sand på palmestranden ved Turtle Island lokker skildpadderne op af vandet. (Foto: Lene Rudbæk Aarup)

Skildpaddemor lægger små æg, der til forveksling ligner tennisbolde, ned i et hul, hun har gravet på stranden. Det er lidt af en kraftanstrengelse for det store fortidsdyr. Alene turen fra vandet og op på stranden, til hun finder et passende sted at lægge sine æg, er udmattende. Nu befinder hun sig i en slags trance med noget, der ligner tårer i øjnene og presser over 100 æg ud. Med bølgerne i baggrunden og den klareste stjernehimmel over sig.

Men skildpaddemor er ikke alene. Bag hende sidder en mand, som snupper alle hendes æg og lægger dem over i en kurv, så de kan blive begravet længere inde på øen i sikkerhed fra fugle og andre dyr med hang til skildpaddeæg. På den måde kan den godmodige, men truede art overleve. I en halvcirkel omkring manden og skildpadden står 15-20 turister og knipser løs på kameraet. Uden blitz vel at mærke. For ellers kan hun blive distraheret, opgive æglægningen og luske ud i vandet igen.

Efter at æggene er blevet begravet inde på øen og mærket med en dato, så de ansatte kan se, hvornår skallerne omdannes til liv, er det tid til at sætte små nyligt udklækkede babyskildpadder i vandet.

Der går et 'nååårh' gennem tilskuerne, da de bittesmå skildpadder – ikke større end en håndflade – ivrigt tumler ud mod vandet. Nogle vælter om på ryggen og spræller, indtil de igen finder fodfæste. Små hundehvalpe og kattekillinger kan godt pakke sammen her: Dette syn er så kært, at det er svært at rumme, og man får en stærk trang til at hapse en lille skildpadde i lommen og tage med hjem. Men man må ikke røre de små – de skal have fred og ro til at finde ud til vandet.

Skildpaddens paradis
Det hele foregår på øen Selingan, også kaldet Turtle Island, som ligger ud for den malaysiske del af Borneos kyst. Turen ud til skildpadderne er også en tur ud til fred og idyl. Det er et sted, man passer på naturen og de specielle dyr. Og selv om det kan virke, som om der bliver grebet ind i naturens orden ved at ruge æggene ud, er det stadig kun omkring tre procent af hver udklækket skildpadde, der overlever. Og de, der overlever, risikerer at dø igen, fordi de kommer til at spise plastikposer i stedet for vandmænd.

Skildpadderne rumsterer kun, når det er mørkt, men vi ankommer med speedbåd til øen allerede om formiddagen. Selingan er en vaskeægte, lillebitte bounty-ø, og man kan gå den rundt på mindre end en time. Flere steder på stranden er der skildpaddespor fra natten før, og i vandet er der mulighed for at fordrive tiden med snorkling. I det hele taget lader vi bare tiden stå stille og danderer den i den høje sol.

Her er der ikke noget, der hedder mobilsignal, og engang imellem heller ikke en gang strøm, hvis øens generator går ud. Der er faktisk ikke så meget andet at tage sig til end at bade, slikke sol, læse bøger og slet og ret blot være.

I junglens ro
Tidligt næste morgen går turen med speedbåd tilbage til Borneo. Vi gør et par timers stop i Sepilok Orang-Utan Rehabilitation Centre i udkanten af junglen, og her kommer vi helt tæt på de store menneskeaber og overværer dem spise frokost. Et par af dem er endda mødre med små babyer hængende på maven. De imponerende dyr – Orang Hutan betyder manden fra skoven – kommer til centeret, hvis de er blevet forladt som små, eller hvis de er kommet til skade. Her lærer de at stå på egne ben, indtil de er klar til at blive sluset ud i den vilde natur.

Og naturen – den kommer vi for alvor ud i med båd, da vi nogle timer senere sejler på den store brun-grumsede flod ind i junglen.

Vi bliver indkvarteret på det smukke Sukau Rainforest Lodge, hvor vi bliver budt velkommen af det venlige personale. Værelsesstandarderne på Turtle Island var forholdsvis primitive, men her er indretningen luksuriøs på den smagfulde måde, som falder godt ind i regnskoven. Hotellet er blevet anbefalet af National Geographic, og vores egen Prins Henrik har også boet her. Faktisk fik vi et værelse, som er opkaldt efter ham. Garanteret fordi vi var de eneste danskere på hotellet.

Eksotiske dyr
Fra lodgen er der safarier med båd rundt i området. Man tror først, at der kun er den store grumsede flod at sejle på, men det viser sig hurtigt, at der er et utal af små sideveje, som man kan sejle ind ad og på den måde komme helt tæt på naturen. Junglen er både larmende og rolig på en gang. Larmende på grund af det vilde dyreliv, fugle, insekter og aber, der alle bidrager med hver sin lyd. Men rolig, fordi det er, som om her altid har set sådan ud. Det er den uforstyrrede urskov, der har fået lov til at gro vildt, og duften er helt speciel – som når det lige har regnet: frodig.

Vi får ikke bare ét, men mange glimt af de sjældne proboscis-aber, som kun lever på Borneo. De er lette at kende med deres rødlige pels og store næse. Da vi sejler rundt ved aftentide, er de ved at gå til ro. De sover på de yderste grene, så de kan mærke, hvis der er fare på færde, og grenene ryster. På den måde kan de hurtigt slippe væk fra en farlig pytonslange ved at hoppe i vandet – og så bare håbe på, at der ingen krokodiller er dernede.

Morgenen efter tager vi på morgen-cruise, og her får vi mulighed for at komme helt tæt på de sovende aber i morgendisen. Nogle af dem vågner endda med et sæt, da de opdager, at de ikke længere er alene. Vi er også så heldige at se en vild orangutang i et træ, og da vi på tilbagevejen passerer samme træ, sidder han der stadig – blot et par grene derfra som et roligt dovendyr.

Vi valgte kun at bruge en enkelt nat i regnskoven, men det er værd at overveje at være her i to dage. Så kan man også komme helt tæt på junglen med for eksempel en trekking-tur på skovbunden, med alt, hvad der dertil hører af igler og andre eksotiske kryb. For der er noget særligt ved at befinde sig i junglen, hvor naturen lever sit eget liv, kun forstyrret af lyden fra en motorbåd nu og da.

Tre råd til rejsen

Påklædning: Husk at tage en regnjakke med i junglen. Om morgenen kan det være diset, og derfor kan det blive en ret kold affære at være på morgen-cruise på floden. En regnjakke er generelt uundværlig, hvis du rejser i regntiden.

Booking: Der bliver arrangeret mange ture til både Turtle Island og ind i regnskoven. Vi rejste med Borneo Eco Tours, som var ganske udmærket. Husk at booke turen i god tid, da der kun er plads til et begrænset antal gæster på Turtle Island.

Visum: Det er gratis at komme ind i Malaysia, og der skal ikke bestilles visum i forvejen, men et skema skal udfyldes inden paskontrollen.

Læs også

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned