Udland

Dykkernes våde drøm

  • Marsa Alam ved Rødehavet i Egypten er det perfekte udgangspunkt for dykning. Her er et rigt undervandsliv med hajer, farverige koraller og fine fisk.
Marsa Alam ved Rødehavet i Egypten er det perfekte udgangspunkt for dykning. Her er et rigt undervandsliv med hajer, farverige koraller og fine fisk.

Sigtbarheden i vandet er omkring 20 meter, vandtemperaturen er aldrig lavere end 22 grader, og solen skinner stort set året rundt på de smukke undersøiske landskaber. Vi er lidt uden for Marsa Alam i det sydlige Egypten, 250 km syd for Hurghada. Til den ene side er ørkenen, og til den anden side er Rødehavet. Hverken en basar eller en bod med falafel finder man på dette nærmest øde sted, hvor oplevelser og spænding foregår under vand og omkring det 150 km uberørte rev langs kysten. Her er et møde med den oceaniske hvidtippede haj helt almindelig, og i efteråret omkring oktober ses stimer af hammerhajer.

Dykkerlejren
Ved Marsa Alam findes koralrev helt tæt på kysten, og de steder, hvor sandet har lagt sig oven på og dannet en strand, har man Rødehavets bedste betingelser for stranddyk. Sådan et sted er 'Marsa Shagra Village', en dykkerlejr, som lever og ånder for turister, der helst vil dykke så meget som muligt. En del af pakken består af, at du under opholdet på lodgen kan dykke på husrevet, lige så meget du har lyst. Fyldte luftflasker står parat til at tage på, og alt udstyr – både det medbragte hjemmefra og udstyr, som er lejet på stedet – er placeret bare ti meter fra vandkanten og gør det meget let at iføre sig udstyr og vade ud for at dykke langs revet.

Dyk fra stranden
Først tjekker vi udstyr, og så går dykkerholdet tungt læsset med bly og luftflasker hen over stranden og ud i vandet. Finnerne kommer på fødderne, der gives ok–tegn, og vi forsvinder. Lige her under havoverfladen begynder eventyret. Korallernes gule, røde og lilla farver er dominerende, og når vi kommer tæt på, åbenbares mønstre skåret af naturens hånd efter de mest forfinede skabeloner. Mellem koralgrenene eller lige ved siden af svømmer stimer af fanebarser, hvis gule og orangestribede krop lyser op, som om der sidder en lille pære indeni.

LÆS OGSÅ: Vi er stadig vilde med Egypten

Snydefisk
Sommerfuglefisk, som hører til de mest farvestrålende beboere på koralrevet, svømmer parvist omkring. De har en flad sammenpresset krop med en stribe over øjet og en mørk plet nær halen. Pletten tjener til at forvirre rovfisk, som tror, at det er et øje. Helt almindelige er også klovnfisk, den samme slags fisk som Nemo i filmen af samme navn. De kan enten være orange eller gule med et par hvide striber på tværs af kroppen. Klovnfisken lever omkring søanemonernes brændende tentakler og er parat til hårdnakket at forsvare sit territorium, hvad vores divemaster demonstrerer. Han vifter med nogle bare fingre på en søanemone – tilsyneladende uden at blive brændt – og straks kommer en klovnfisk frem og begynder at angribe hans hånd. Dykkerholdet svæver langsomt videre. Sandbunden skråner, og væggen af koraller bliver bredere, og for at opretholde den rigtige opdrift og dermed balance i vandet, skal luften i vesten hele tiden reguleres. På vej ned pumpes lidt mere luft i vesten.Begyndere fumler med fin-indstillingen, og resultatet er en mere ujævn linje sammenlignet med en rutineret dykker.

Leg med skildpadder
En kæmpe musling puster som en blæsebælg. Muslingeskallerne vibrerer let, og imellem skallerne kommer muslingen til syne. Farven er koboltblå, betagende og næsten ikke til at slippe af syne. Ud af det blå dukker en havskildpadde op. Kun med brug af forlufferne padler den i jævn fart og gør stop ved en koralvækst, som den begynder at gnave løs i.

Havskildpadder har ingen tænder, men kværner maden med de skarpe kanter på næbbet. Den fortsætter uforstyrret med at æde, selv om vi er flere dykkere, der i hast nærmer os. Det er let at svømme helt tæt på en havskildpadde. En fornøjelig leg. Lidt efter svømmer havskildpadden op efter luft og danner en uforglemmelig silhuet mod vandoverfladen.

Det koster rejsen

Red Sea Diving Safari har flere dykkercentre i Marsa Alam. Vi boede i 'Marsa Shagra Village'.

Dykkercentret byder på indkvartering i bungalower lige ud til Rødehavet med dykning i topklasse for både begyndere og øvede.

Chalet inkl. helpension koster ca. 400 kr. pr. person i dobbeltværelse. En dykkerpakke med fem dages dykning, inkl. fire guidede dykninger og fri dykning på husrevet koster i højsæsonen marts-november ca. 1100 kr.

Egypt Air flyver fra København til Marsa Alam. Prisen er ca. 4000-5000 kr. tur-retur.

Læs også

Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Mest læste i EKSTRA
Seneste i Ferie
Hent flere
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Linette K. Jespersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier. Læs EKSTRA på op til 5 enheder og kom helt tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU MED EKSTRA:
  • Mere end 2.000 historier på mobil, tablet & computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Rabat på SpotDeals, gratis e-bøger og events

39 kr. /md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned