Ferie 1 time siden
Kendt rejseudbyder aflyser kvindes ferie med et 'Fuck dig'
Ferie 16 timer siden
Mystisk forbandelse skræmmer turister i ferieparadis
Ferie 18 timer siden
Stort kaos: Strejke truer danskernes juleferie
Ferie 20. okt. 2016
Dagens store helt: Dansk familiefar redder mand fra druknedøden
Ferie 19. okt. 2016
Er du enig? Mænd rejser - kvinder kommer ingen vegne
Ferie 19. okt. 2016
Her må du aldrig tage et billede - straffen er fængsel
Ferie 19. okt. 2016
Flyselskaber laver totalforbud mod populær mobil
Ferie 18. okt. 2016
Tør du? Nu kan du overnatte på dette legendariske slot
Ferie 18. okt. 2016
Få svaret her: Derfor har fly stadig askebægre ombord
Ferie 18. okt. 2016
Ferie i Thailand: Kongens død lammer dele af turismen
Ferie 18. okt. 2016
Hotelgæster 'lyncher' nabo: Han havde for højlydt sex
Ferie 17. okt. 2016
Billig brandert: I denne by kan du drikke gratis døgnet rundt
Ferie 17. okt. 2016
Vild stigning: Antallet af aggressive flypassagerer er skyhøjt
Ferie 17. okt. 2016
SAS-pilot blev nægtet at flyve: Havde promille i blodet
Ferie 16. okt. 2016
Vidste du det? Dét sker hvis flydøren bliver åbnet i luften
Rejsetips 16. okt. 2016
Dårligt hotel eller fesen udflugt på ferien? Sådan klager du
Udland 15. okt. 2016
Hvis du tør: Sejl i en labyrint af knivskarpe iskrystaller
Ferie 15. okt. 2016
Rørende video: Elefanter i kamp for hjælpeløs unge
Danmark 15. okt. 2016
Rejs tilbage til istiden på toppen af Danmark
Ferie 14. okt. 2016
Richard lejede feriebil: Pludselig måtte han flygte for livet
Udland

Blandt grever og baroner

Bendix tuller rundt, over dørtrinnet, ned ad trappen og op igen, som småfolk på halvandet år gør. Han falder på halen, får et trøstende knus hos mor og begiver sig ud i verden igen – vil gerne fra terrassen ned på græsplænen til storesøster Vilhelmine på tre et halvt år og et par jævnaldrende størrelser, der sammen med deres forældre er på besøg. De finder småkravl i græsset og gynger i hængekøjen, der hænger i et mægtigt lindetræ midt på plænen.

Vi er i Gutshaus Rensow ca. 40 km sydøst for Rostock i Mecklenburg-Vorpommern, Tysklands nordligste delstat; ankom efter en halv times kørsel i hestevogn fra det nærliggende FerienGut Dalwitz – det meste af tiden ad sandede hjulspor gennem et bølgende landskab med vidtstrakte marker med lysende gule raps, korn, der lige var kommet op, og løg på snorlige rækker indrammet af læhegn med slåen i blomst.

Stor er forbavselsen, da vi bliver modtaget med et 'goddag og velkommen' af parret Christina Ahlefeldt-Laurvig og Knut Splett-Henning.

Han er tysker, men taler flydende dansk efter adskillige års ophold i Danmark. De købte herregården i 2002, men flyttede først ind i 2008 og har investeret tid, kræfter og penge på en hårdt tiltrængt renovering – et projekt, der strækker sig et godt stykke ind i fremtiden.

2200 slotte
Gutshaus Rensow er et af Mecklenburg-Vorpommerns 2200 slotte og herregårde, hvoraf adskillige kan dateres tilbage til 1200-tallet. Efter krigen blev herresæderne konfiskeret og ejerne fordrevet, og i DDR-tiden indrettedes der børnehaver, skoler, flygtningecentre og lignende i bygningerne, som i mange tilfælde også blev ombygget. De fleste var i en miserabel stand og kunne efter genforeningen i 1990 købes for en slik. Men forude ventede genopbygning og restaurering for tusinder af euro, for omkring 1000 af herresæderne er fredede.

Mange med rødder i området og tilmed måske direkte efterkommere af ejerne af det slot eller herresæde, der havde været i slægtens eje i århundreder, ønskede ikke alene at vende tilbage til området, men også at generhverve stedet. Det er der talrige eksempler på.

LÆS OGSÅ: Aktiv ferie på fine herregårde

Også andre er velkomne til at købe, så hvis nogle blandt læserne har en drøm at om at blive slotsherre/frue i dette venlige landskab få timers kørsel fra den dansk-tyske grænse, er det nu, drømmen kan realiseres for en overkommelig pris.

Til gengæld skal man være indstillet på, at renoveringen vil koste. Der er dog økonomisk hjælp at hente, forudsat man får udarbejdet en realistisk plan, så stedet i store træk føres tilbage til det oprindelige. www.castle-mv.com og www.gutsdorf.de giver et overblik over, hvad der er til salg.

Herskabelig overnatning
Hen mod 300 af herresæderne er helt eller delvist indrettet som hotel, konferencecenter, ferielejligheder, restauranter med vægt på økologi og lokale råvarer, golf, wellness, ridning, fiskeri, osv.

Delstaten er gennemvævet af ride-, vandre- og cykelruter igennem naturparker, langs vandløb og omkring de 2000 søer, som har inspireret turistbrochurerne til betegnelsen 'De tusind søers land' (ja, ligesom Finland). Flere hoteller stiller både cykler og robåde til rådighed, og på de største søer er der rute- og udflugtsbåde.

Der er ikke mange spor efter det hedengangne DDR – og dog. I enkelte landsbyer kan man stadig se bygninger til store kollektiver, der trænger til mere end en kærlig hånd, og gader med chaussésten er ikke fortid. De lægger en naturlig dæmper på trafikken.

Mecklenburg-Vorpommern er gammelt kulturland, f.eks. dateres delstatens hovedstad Schwerin til 1018. Rostock har Nordeuropas ældste universitet, grundlagt 1419, og Tysklands ældste kurbad fra 1793 ligger i Heiligendamm.

Der har i århundreder været tætte relationer mellem adelsfamilierne i Danmark og Mecklenburg-Vorpommern, og flere danske dronninger er hentet syd for Østersøen: Margrete Sprænghest (ca. 1230-1282), gift med kong Christoffer I, Sophie af Mecklenburg (1557-1631), gift med Frederik II, Louise af Mecklenburg-Güstrow (1667-1721), gift med kong Frederik IV og dermed dronning af Danmark-Norge, og endelig Alexandrine fra Mecklenburg-Schwerin (1879-1952), gift med Christian X og dronning Margrethe II's bedstemor.

God plads og frisk luft
Delstaten har 1,7 mio. indbyggere fordelt på godt 23.000 km² og er Tysklands tyndest befolkede, har forholdsvis mange solskinstimer og kan prale af en ren luft. Læg dertil 1700 km kyst med dejlige sandstrande ud til Østersøen, så forstår man godt, at det i mange år har været et populært feriemål – tidligere for velhavere, nu for alle. Og ikke kun for dem, der har naturen som første prioritet. Det kulinariske trækker også. Således har delstaten de fleste af Østtysklands Michelin-stjerner, det lokale øl fra små bryggerier roses, og der sysles med produktion af den mousserende vin, sekt.

Aktivitetskalenderen er omfattende med en lang række tilbud under sloganet 'Natur er kultur, kultur er natur'. Der er musikfestivaller med både jazz og klassisk, koncerter, opera og teater også i det fri, kunstudstillinger, museer, kapsejlads, træf for sejlbåde og veteranskibe samt ikke at forglemme de traditionsrige julemarkeder.

4 råd til rejsen

Rostock: Undervejs til Mecklenburg-Vorpommern kan det anbefales at lave et stop i Rostock, delstatens største by med 200.000 indbyggere, hvor havnen spiller en stor rolle.

www.rostock.de

Ø-slot: I Schwerin, delstatens hovedstad og hansestad med knap 100.000 indbyggere med historisk bykerne, ligger det smukke Schwerin Slot på en lille ø.

www.schwerin.de

Sødistrikt: Mu¨ritz er Tysklands næststørste sø. Tag med en af udflugtsbådene med udgangspunkt i Waren, sødistriktets største by med 22.000 indbyggere. Byens største virksomhed fremstiller propeller til store skibe, og der er trafikstop, når de transporteres til kysten.

www.waren-mueritz.de

Slotskøb: Det kan virkelig lade sig gøre at købe sit eget slot i Mecklenburg- Vorpommern. Et par hjemmesider giver et godt overblik over, hvad der er til salg:

www.castle-mv.com

www.gutsdorf.de

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Seneste i Ferie

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen
EKSTRA - det du ikke vil gå glip af
Få adgang til denne artikel + mere end 2000 andre spændende historier for under 1 krone om dagen. Kom tæt på aktuelle begivenheder, kendisser, sport, krimisager, trends og meget mere...
ALT DETTE FÅR DU FOR KUN 87 KR. FOR 6 MÅNEDER
  • Over 2.000 historier tilgængelig på mobil, tablet og computer
  • Opdateringer 24 timer i døgnet - Nye artikler hver dag
  • Ekstra Bladets avis-arkiv fra 1904 frem til gårsdagens avis
  • Særlige fordele - Konkurrencer, gratis e-bøger og events

87 kr. 6 md.
Ingen binding

Nem betaling - Ingen binding – Betal fra måned til måned