Kulinarisk på kanarisk

Charterferien lever i bedste velgående, men den ser ikke ud som tidligere. Og tak for det

Køkkenchefen, der bare kalder sig Fran, er stolt af at servere retter, som man ikke får andre steder på Tenerife. (Foto: Apollo)
Køkkenchefen, der bare kalder sig Fran, er stolt af at servere retter, som man ikke får andre steder på Tenerife. (Foto: Apollo)

Det allerførste møde med poolbarens enkle frokostretter fortalte meget om ambitionsniveauet. Entrecote-sandwich med helt mørt og velstegt kød, en tallerken med iberisk skinke, lomo (røget svinemørbrad), lækre oliven fra Murcia og skiveskåret salchichon samt en særdeles imødekommende tunsalat med helt friskfanget tun. Ingen dåser her.

Kokkene på Atlantic Holiday Center i Callao Salvaje på Tenerife – fem kilometer fra det svært turistede Playa de Las Americas – har da også fået kulinarisk assistance fra de københavnske Cofoco-drenge, Torben Klitbo og Christian Lytje. De har skabt en enorm succes ved at servere fremragende retter og ditto vin til priser, hvor de fleste madglade danskere kan være med.

Man kunne frygte danskernes møde med ærekære spanske kokke og forvente situationer som dem, man ser i tv-programmer med den iltre kok Gordon Ramsay, men hoteldirektør Charlotte Abildtrup beskriver samarbejdet med Cofoco som gnidningsfrit.

– De kom herned og mødtes med mig og vores kokke, og i flere dage foretog vi os ikke andet end at gå på markeder og restauranter, lave mad, smage vine og spise. Vi startede klokken fire om morgenen og kom i seng efter midnat.

– Det var fantastisk sjovt at arbejde med nogle, der virkelig brænder for det, de laver. Det harmonerer meget med, hvordan jeg har det. Det skal være sjovt at gå på arbejde, og vores skandinaviske ledelsesstil kan de rigtig godt lide hernede. Her er det meget traditionelt og konservativt, og jeg tror desværre, at den manglende omstillingsparathed er en af årsagerne til, at krisen har ramt så hårdt her på Tenerife.

Datteren skabte kontakten
Ungdomsarbejdsløsheden er over 50 procent, og de unge er dårligt uddannede. Så selv om klimaet og øens naturskønhed taler for sig selv, har øboerne ikke gjort det lettere for sig selv, og jagten på hurtige penge har ført til kortsigtede løsninger som elendigt byggeri og en turistindustri, der risikerer at sejre sig selv ihjel på bekostning af ægthed, charme og kvalitet.

Charlottes egne to døtre er vokset op på øen, men er nu flyttet til Danmark. Den ene arbejder på Cofoco og er faktisk den direkte årsag til, at samarbejdet blev realiseret.

LÆS OGSÅ: Her holder charterbranchen ferie

Tidligere tilbød man det udskældte koncept All inclusive, men til Charlottes store glæde lykkedes det hende at overtale bestyrelsen i Folkeferie til sidste efterår at droppe det.

– Vi har aldrig tjent så mange penge som på All inclusive, men man presser omgivelserne og ødelægger lokalmiljøet. Restauranter går ned, og det betyder, synes gæsterne også, at området bliver kedeligt.

– Jeg har hele tiden været imod det, samtidig med, at jeg gik meget op i det gastronomiske. Og på det tidspunkt kunne man både få tapas og så alle de andre ting, folk bestiller på charterferierne. Kokkene havde alt for travlt, og der skulle bare ske noget nyt.

De ældre brokker sig
Spanien producerer masser af økologiske varer, men spanierne selv spiser dem ikke. De bliver eksporteret. Hos Atlantic Holiday Center derimod køber man mange af disse og arbejder på at få stadig flere økovarer.

– Vi har fundet ud af, at danskerne vil have god mad, når de rejser. Vi har selvfølgelig haft nogle udfordringer med at overbevise de ældre gæster om konceptet. Mange vil gerne have en forret, en hovedret og en dessert, som de plejer, og sådan vil det naturligvis være, når man ændrer noget.

Charlotte understreger, at hun hele tiden tilstræber at forbedre hoteloplevelsen for gæsterne. Alt fra maden til hotelværelserne.

– Og så har vi planer om at starte en kokkeskole, hvor gæsterne kan komme og få tip og lære at lave forskellige retter.

Spanske pift med et dansk twist.

Ekstra Bladet var inviteret af Apollo

1 af 2 Køkkenchefen, der bare kalder sig Fran, er stolt af at servere retter, som man ikke får andre steder på Tenerife. (Foto: Apollo)
2 af 2 Atlantic Holiday Center ligger direkte på klipperne. Det giver en fantastisk udsigt fra værelserne. Der er hav hele vejen, og det føles som at være på et skib. (Foto: Apollo)
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
EKSTRA anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen