Udland 17 timer siden
Eventyrlig ferie: Jagt den hellige gral som Indiana Jones
Danmark 24. jul. 2016
Slik sol på Danmarks bedste bounty-strand
Udland 23. jul. 2016
Lækker mad på ferien: Undgå turistfælder på Mallorca
Danmark 23. jul. 2016
Er du fra Tjøvenhamn? Lær at forstå bornholmsk
Udland 23. jul. 2016
I denne by vrimler det med sjældne fugle
Ferie 22. jul. 2016
Se videoen: Her ryger mand udover kanten på vandrutsjebane
Ferie 22. jul. 2016
Her er de mennesker vi hader mest på stranden
Ferie 22. jul. 2016
Ny rangliste: Her er verdens værste flyselskaber
Ferie 21. jul. 2016
Island er træt af klamme turister: I må ikke skide i det fri
Ferie 21. jul. 2016
Terrorfrygt på ferien? Sådan holder du dig opdateret
Ferie 21. jul. 2016
Populær spansk ferieø i krise: Løber tør for vand
Ferie 20. jul. 2016
Kæmpe bule i bukserne: Mand gemte vild last mellem benene
Ferie 20. jul. 2016
Dukker op af Østersøen: Her angriber vildsvin strandgæster
Ferie 20. jul. 2016
Styr på pas og dankort? Sådan undgår du identitetstyveri på ferien
Krydstogt 20. jul. 2016
Rekordmange krydstogtgæster går i land i København
Ferie 19. jul. 2016
Hidsig 26-årig tissede på passagerer i fly fra København
Ferie 19. jul. 2016
Sprang ud af fly med 7,8 mio: Nu opgiver FBI jagten på flykaprer
Ferie 19. jul. 2016
Flyselskab holder tæt om mystisk flyvning over Rusland
Ferie 18. jul. 2016
Uhyggelig trend: Her er verdens skøreste strandmode
Ferie 18. jul. 2016
Her er Danmarks dyreste sommerhuse
Udland

Kulinarisk på kanarisk

Charterferien lever i bedste velgående, men den ser ikke ud som tidligere. Og tak for det

  • Køkkenchefen, der bare kalder sig Fran, er stolt af at servere retter, som man ikke får andre steder på Tenerife. (Foto: Apollo)
Køkkenchefen, der bare kalder sig Fran, er stolt af at servere retter, som man ikke får andre steder på Tenerife. (Foto: Apollo)
1/2
Næste »

Det allerførste møde med poolbarens enkle frokostretter fortalte meget om ambitionsniveauet. Entrecote-sandwich med helt mørt og velstegt kød, en tallerken med iberisk skinke, lomo (røget svinemørbrad), lækre oliven fra Murcia og skiveskåret salchichon samt en særdeles imødekommende tunsalat med helt friskfanget tun. Ingen dåser her.

Kokkene på Atlantic Holiday Center i Callao Salvaje på Tenerife – fem kilometer fra det svært turistede Playa de Las Americas – har da også fået kulinarisk assistance fra de københavnske Cofoco-drenge, Torben Klitbo og Christian Lytje. De har skabt en enorm succes ved at servere fremragende retter og ditto vin til priser, hvor de fleste madglade danskere kan være med.

Man kunne frygte danskernes møde med ærekære spanske kokke og forvente situationer som dem, man ser i tv-programmer med den iltre kok Gordon Ramsay, men hoteldirektør Charlotte Abildtrup beskriver samarbejdet med Cofoco som gnidningsfrit.

– De kom herned og mødtes med mig og vores kokke, og i flere dage foretog vi os ikke andet end at gå på markeder og restauranter, lave mad, smage vine og spise. Vi startede klokken fire om morgenen og kom i seng efter midnat.

– Det var fantastisk sjovt at arbejde med nogle, der virkelig brænder for det, de laver. Det harmonerer meget med, hvordan jeg har det. Det skal være sjovt at gå på arbejde, og vores skandinaviske ledelsesstil kan de rigtig godt lide hernede. Her er det meget traditionelt og konservativt, og jeg tror desværre, at den manglende omstillingsparathed er en af årsagerne til, at krisen har ramt så hårdt her på Tenerife.

Datteren skabte kontakten
Ungdomsarbejdsløsheden er over 50 procent, og de unge er dårligt uddannede. Så selv om klimaet og øens naturskønhed taler for sig selv, har øboerne ikke gjort det lettere for sig selv, og jagten på hurtige penge har ført til kortsigtede løsninger som elendigt byggeri og en turistindustri, der risikerer at sejre sig selv ihjel på bekostning af ægthed, charme og kvalitet.

Charlottes egne to døtre er vokset op på øen, men er nu flyttet til Danmark. Den ene arbejder på Cofoco og er faktisk den direkte årsag til, at samarbejdet blev realiseret.

LÆS OGSÅ: Her holder charterbranchen ferie

Tidligere tilbød man det udskældte koncept All inclusive, men til Charlottes store glæde lykkedes det hende at overtale bestyrelsen i Folkeferie til sidste efterår at droppe det.

– Vi har aldrig tjent så mange penge som på All inclusive, men man presser omgivelserne og ødelægger lokalmiljøet. Restauranter går ned, og det betyder, synes gæsterne også, at området bliver kedeligt.

– Jeg har hele tiden været imod det, samtidig med, at jeg gik meget op i det gastronomiske. Og på det tidspunkt kunne man både få tapas og så alle de andre ting, folk bestiller på charterferierne. Kokkene havde alt for travlt, og der skulle bare ske noget nyt.

De ældre brokker sig
Spanien producerer masser af økologiske varer, men spanierne selv spiser dem ikke. De bliver eksporteret. Hos Atlantic Holiday Center derimod køber man mange af disse og arbejder på at få stadig flere økovarer.

– Vi har fundet ud af, at danskerne vil have god mad, når de rejser. Vi har selvfølgelig haft nogle udfordringer med at overbevise de ældre gæster om konceptet. Mange vil gerne have en forret, en hovedret og en dessert, som de plejer, og sådan vil det naturligvis være, når man ændrer noget.

Charlotte understreger, at hun hele tiden tilstræber at forbedre hoteloplevelsen for gæsterne. Alt fra maden til hotelværelserne.

– Og så har vi planer om at starte en kokkeskole, hvor gæsterne kan komme og få tip og lære at lave forskellige retter.

Spanske pift med et dansk twist.

Ekstra Bladet var inviteret af Apollo

Cofoco

Står for Copenhagen Food Consulting, der er skabt af Torben Klitbo og Christian Lytje.

De har siden den spæde start i 2003 med en takeaway-biks i Istedgade skabt et helt madimperium bestående af blandt andet ni særdeles velbesøgte restauranter, en kro i sydfranske Tourrettes sur Loup, ligesom de tilbyder selskabslokaler, takeaway og catering.

De har også skabt madmagasinet Copenhagen Food.

Grundlæggende går konceptet ud på at lave god mad til lave priser.

Frans fest- fyrværkeri

Manden, der bestyrer køkkenet på Atlantic Holiday Center, hedder José Francisco Rochas Mendoza – men kaldes heldigvis blot Fran. Han har let til smil. Ikke mindst, fordi han i dag føler en helt anden glæde og stolthed ved sit arbejde end tidligere.

– Jeg elsker at gå på arbejde. Og det er herligt at kunne servere mad, som du altså ikke får på andre hoteller på Tenerife.

– Retterne på kortet er halvt Cofocos og halvt mine kreationer. Det bedste af spansk og dansk, ler Fran.

Alt er naturligvis ikke den rene jubel. For der er omkring ti procent af gæsterne, der stadig gerne vil have burgere og pizza og pommes frites.

– Man kan jo ikke stille alle tilfredse. Men ellers har vi udelukkende fået positive tilkendegivelser. Folk er glade, og det gør os glade, siger Fran.

Hans personlige favoritter er ikke overraskende svære at finde, men hårdt presset mener han ikke, at man går galt i kødbyen, hvis man bestiller hans retter med iberisk svin eller blæksprutte med pimenton, der er den røgede og lufttørrede spanske paprika fra Murcia, som blandt andet kendes fra Spaniens mest kendte pølse, chorizoen.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Mest læste i Ferie

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen