Udland

Undgå økonomisk ruin når du rejser på ferie

Sådan forsikrer du dig mod skyhøje hospitalsregninger, hvis du bliver syg eller kommer til skade på rejsen

  • Sørg for at være forsikret, hvis du vil undgå store regninger fra læge og hospitalsbesøg under ferien. (Foto: AP)
Sørg for at være forsikret, hvis du vil undgå store regninger fra læge og hospitalsbesøg under ferien. (Foto: AP)

Ferien til de varme lande kan koste dig dyrt. I hvert fald hvis du ikke har forsikringerne i orden.

Glemmer eller fravælger du rejseforsikringen, står du nemlig selv med det økonomiske ansvar, hvis det går galt i udlandet. Selv mindre skader som et brækket ben kan let løbe op i titusindvis af kroner. Det er ikke ualmindeligt, at en sygeseng på et hospital koster over 10.000 kroner om dagen. Komplicerede skader eller en blodprop på et fjernt rejsemål kan inklusive hjemtransport med ambulancefly koste dig mere end en million kroner, hvis du ikke har forsikringen i orden.

LÆS OGSÅ: Tegn forsikring mod konkurs på din ferie

I forsikringsbranchen skønner man, at op mod 20 procent af danskerne rejser af sted uden at have sat sig ordentligt ind i, om de er dækket, hvis uheldet er ude.

– Der findes ingen officielle undersøgelser af, hvor mange der tager på rejse uden at have en forsikring. Men der er nok en del, der tager af sted uden at have sat sig ordentlig ind i, om de er forsvarligt dækket i forhold til det rejsemål, som de er på vej mod, siger Riccardo Krogh, konsulent i Forsikringsoplysningen.

En ud af 12 bruger forsikringen
Hos Forsikringsoplysningen råder man rejsende til at undersøge, om de eventuelt allerede er dækket af en forsikring via kreditkortet. På den måde er mange faktisk i besiddelse af to rejseforsikringer, idet de fleste med en normal indboforsikring ofte også er dækket igennem denne. Men husk at tjekke, om der også er verdensdækning inkluderet.

På hjemmesiden www.rejseforsikringsmaaler.dk kan du få et godt overblik over stort set alle verdens lande og ved få klik anskaffe dig et overblik over, hvad der forsikringsmæssigt kræves for at rejse dertil. Hjemmesiden giver dig svar på, hvordan den offentlige dækning er, og hvad du bør have derudover.

LÆS OGSÅ: Sådan er du bedst forsikret på pisterne

Hos Gouda Rejseforsikring har man traditionelt være gode til at forsikre unge, der drager ud i verden til eksotiske mål og her vurderer man, at hver 12. i gennemsnit gør brug af rejseforsikringen.

– Det tal dækker over alle henvendelser, som kunderne har i forbindelse med deres rejseforsikring. Det vil sige alt fra en ængstelig forespørgsel omkring symptomer til et alvorligt forløb, hvor en læge på destinationen er involveret, siger Karin Tranberg, Assistancechef hos Gouda.

Så meget koster det dig

Priser på rejseforsikring til lande uden for Europa begynder ved ca. 250 kr. pr. uge.

Ofte kan det svare sig at købe en årsrejseforsikring, som dækker alle ferierejser under 30 dage i et helt år.

Rejser du uden for Europa dvs. EU og EØS-lande, er du ikke dækket af den offentlige rejsesygesikring. Her er du derfor ekstra afhængig af din rejseforsikring, uanset om det gælder et enkelt lægebesøg eller en kompliceret operation.

Eksempler på udgifter

Maveproblemer med et par dages indlæggelse: fra 4000 kr.

Denguefeber, indlæggelse og hjemtransport: fra 30.000 kr.

Malaria, indlæggelse og behandling: fra 80.000 kr.

Simpelt ben- eller armbrud, behandling/operation: fra 25.000 kr.

Kilde: Gouda

Sundhedskortet

Den offentlige sygesikring (sundhedskortet) gælder kun ved rene ferierejser af maks. 30 dages varighed i store dele af Europa. Vær opmærksom på, at sundhedskortet KUN gælder i følgende lande.

EU-landene, Færøerne, Grønland, Norge, Island, Andorra, Azorerne, Cypern, Gibraltar, Isle of Man, De Kanariske Øer, Kanaløerne, Liechtenstein, Madeira, Malta, Monaco, San Marino, Schweiz og Vatikanstaten.

Bemærk at rejser til lande som f.eks. Tyrkiet, Kroatien, Egypten, Tunesien og Marokko IKKE er omfattet.

Husk også, at sundhedskortet INGEN dækning har for hjemtransport.

Kun lægeordineret hjemtransport i forbindelse med akut sygdom eller tilskadekomst fra de nordiske lande (Sverige, Norge, Finland og Island) samt fra Færøerne og Grønland dækkes af sundhedskortet.

Som udgangspunkt kan du kun få dækket merudgifter til hjemtransport, hvis lægen ordinerer en transport, der er dyrere end planlagt.

5 råd om rejseforsikringer

1 Tjek, om din forsikring dækker det geografiske område, som du skal rejse til.

2 Skal du kombinere ferie og erhverv, så kontakt dit selskab. Kun ferierejser er normalt dækket på årsrejse- og kreditkortforsikringer.

3 Skal du på aktiv ferie, så kontakt selskabet og hør, om du kan få dækning, hvis du ikke kan deltage i aktiviteterne pga. sygdom eller tilskadekomst.

4 Overvej behov for afbestillingsforsikring, som ofte er tilvalg på rejseforsikringen.

5 Har du en kronisk sygdom eller bruger regelmæssigt medicin, kan du have brug for en medicinsk forhåndsgodkendelse for at være sikker på, at du er dækket på rejseforsikringen.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen