Udland

Pub & shop

Så er det tid til Premier League. Her får du en mini-guide til pubber ved stadioner i London og en til shopping

  • Gad vide, om Chelsea-fans også får noget at juble over i denne sæson. (Polfoto)
Gad vide, om Chelsea-fans også får noget at juble over i denne sæson. (Polfoto)

Tempo, godt spil og stemning har i årtier været de ingredienser, der har gjort engelsk fodbold til en cocktail, der indtages uge efter uge. Danskere valfarter til Premier League-kampe – især til London. Nogle har ét mekka, som de besøger igen og igen, mens andre drages af intensiteten og stemningen.

Til fodbold hører nu engang besøg på en pub. Selv om London har ca. 5000 af slagsen og dermed et overdådigt udvalg, vover Ekstra Bladet alligevel det ene øje og giver dig forslag til pubber, når fire veletablerede London-klubber spiller.

LÆS OGSÅ: Labre Lotts livlige London

Hvis Arsenal, Tottenham, Chelsea og Fulham og publivet ikke frister, er der også bud på, hvor du kan gå shopamok i swinging London. Så kan der shoppes igennem, mens der drikkes og heppes. Alle shopping-stederne ligger relativt tæt på stadioner, så det er let at mødes og slå pjalterne sammen igen efter sidste fløjt.

Gode råd
Bær aldrig udebanetrøje, og skilt ikke med, at du holder med udeholdet.

Vælg gerne free houses, hvor ejeren af pubben vælger de ølmærker, der langes over disken. Det sikrer et mere varieret udvalg, end når et bryggeri ejer pubben.

Du kan købe stout (porter), lager (pilsner) eller ale (øl gæret hurtigt og ved høj temperatur, serveres tempereret). Bitter er også en britisk betegnelse for ale – med relativt kraftig tilsætning af humle.

Man giver omgange (rounds), hvis man falder i snak med andre gæster.

Pubmad er ikke for de kaloriesarte, men der serveres faktisk god mad mange steder – dog ikke altid på kampdage, hvor der er travlt. Regn med syv-otte pund (66-76 kr.) for dagens ret.

LÆS OGSÅ: Her er Londons fem værste hoteller

Tottenham

I det fattige og af og til uroplagede nordlige London lever og ånder mange for fodbold, og drømmen leves ud på White Hart Lane, hvor Tottenham har til huse.

Tæt på stadion ligger to populære pubber, Bell & Hare og den relativt nye Pride of Tottenham, hvor førstnævnte glimrer ved bedre stemning, bedre udvalg af øl og større gårdhave. Hvis man vil have andre pints end lager (pilsner), kan The Victoria i Scotland Green anbefales.

Undergrundsstation: Seven Sisters (eller Tottenham Hale), men der er ca. 20-25 minutters gang til stadion. Bedre (og dyrere!) er det at tage tog fra Liverpool Street Station til White Hart Lane.

Web: tottenhamhotspur.com

Arsenal

Arsenal har i de senere år spillet god fodbold uden at vinde trofæer. En god oplevelse på Emirates Stadium begynder for mange vedkommendes på The Gunners Pub (gunnerspubhighbury.co.uk), hvor der er masser af fotos, der vidner om klubbens stolte historie. Og den synger supporters om på kampdage, hvor The Gunners Pub er overfyldt, selv om gårdhaven tages i brug.

Hvis man ikke er førstegangsbesøgende, kan det anbefales at snuppe en af de mange andre pubber i det hyggelige område tæt på The Emirates. Et godt bud er Bank of Friendship, der kun ligger et langt indkast fra The Gunners Pub og også har gårdhave. Her er udvalget af øl bedre – især er der gode ales.

Undergrundsstation: Arsenal.

Web: arsenal.com

Chelsea

Russiske penge har sørget for, at Chelsea i det seneste årti har spillet med om mesterskaber. Roman Abramovich købte klubben i 2003, og siden har de britiske medier talt om The Roman Empire.

Kun et par banelængder fra hjemmebanen, Stamford Bridge, ligger Brogan's (brogansfulham.co.uk), hvor stemningen er høj på kampdage. Pubben er dog lidt kønsløs og konceptagtig, og det er langt bedre at sætte kursen mod The White Horse (whitehorsesw6.com), der har et solidt udvalg af ales og lager. Prøv f.eks. den fremragende Adnams Broadside.

Undergrundsstation: Fulham Broadway.

Web: chelseafc.com

Fulham

Lillebror til rigere Chelsea, om end ejeren af Fulham, Mohamed al-Fayed (det er også ham med stormagasinet Harrods) nu ikke mangler penge.

Fulham er kendt som en familieklub, og udeholdets tilhængere føler sig som regel velkomne på Craven Cottage. Det gælder også på pubberne. Populær er Eight Bells, der har mange forskellige slags lager og den gode London Pride-ale. Pubben ligger ved undergrundsstationen.

Undergrundsstation: Putney Bridge. Der er ca. 15 minutters gang til stadion, men det er en smuk gåtur langs Themsen.

Web: fulhamfc.com

Shopping

Arsenal og Tottenham

Førstegangsbesøgende skal naturligvis til Oxford Street, der er et slaraffenland af butikker, stormagasiner og kæder. Oxford Street kan kombineres med Bond Street og Regent Street, hvor sidstnævnte huser Hamleys (hamleys.com), der har legetøj på syv etager.

Mere eventyrlystne tager til Neal Street og Floral Street (undergrundsstationer: Covent Garden eller Leicester Square), hvor navnene står i kø for at blive nævnt: Mango, Terra Plana, Paul Smith, Dr. Martens og Urban Outfitters.

Når fodboldkampen er i det nordlige London, bør shopaholics sætte kursen mod Camden (undergrundsstation: Camden Town), der stadig er et af de mest spændende steder i London.

Markedet er ganske vist overrendt af både londonere og turister, men er stadig et besøg værd. Især på lørdage, hvor området står på den anden ende. I Camden kan man blive tatoveret, piercet, spise eksotisk mad, købe sig en T-shirt eller blot se på punkere. Alternative forretninger ligger side om side med konceptbutikker som Office og Offspring.

Der er noget for enhver smag i Camden, hvor der også er glimrende boder med mad fra alverdens lande.

Chelsea og Fulham

Drop de højhælede, for King's Road (undergrundsstationer: South Kensington og Sloane Square) har mange butikker på den lange gade, der har været populær siden 1970'erne. I dag er der kun lidt tilbage af det alternative, som dengang prægede gadebilledet.

I nr. 430 ligger dog designeren Vivienne Westwoods World's End (viviennewestwood.co.uk), som hun skabte sammen med Sex Pistols-manageren, Malcolm McLaren. Punk, sex og mode gik her op i en højere enhed, men i dag domineres King's Road af dyre mærkevarer.

Billigere end King's Road er Kensington High Street (undergrundsstation: High Street Kensington), hvor der er masser af konceptbutikker: Topshop, H&M, Urban Outfitters, GAP osv.

I det vestlige London ligger også Harrods (harrods.com – undergrundsstation: Knightsbridge), som er et af verdens største stormagasiner. Her fås alt nødvendigt og overflødigt.

Mohamed al-Fayed ejer Harrods, men er også kendt som far til Dodi, der omkom ved bilulykken i Paris i 1997 sammen med prinsesse Diana. Naturligvis har den mediebevidste al-Fayed skabt en mindestue for Diana og Dodi i Harrods.

Harrods er dog ikke for folk med slunkne bankkonti, så pris-bekymrede bør vælge Selfridges (selfridges.com) eller Marks & Spencer (marksandspencer.co.uk).

God guide

Få fat i den månedlige 'London Planner' (evt. via visitbritain.dk).

Ud over aktuelle forslag til sightseeing og oplevelser er der også fokus på shopping.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen