Ferie 2 timer siden
Nyt hostel åbner i Danmarks mest berygtede ghetto
Ferie 20 timer siden
Se prostituerede thai-kvinders sære hyldest til afdød konge
Ferie 22 timer siden
Syret kemi: Tis ødelægger verdens højeste kirke
Danmark 25. okt. 2016
Gigantisk museum på vej til København
Ferie 25. okt. 2016
Londons nye skyskraber til grin: Kan du se hvad den ligner?
Ferie 25. okt. 2016
24-årig rejser verden rundt: Sælger imens for 500.000 kr. om måneden
Ferie 25. okt. 2016
Kæmper med dårligt image: Trump skifter navn
Ferie 25. okt. 2016
Ørkenstat bygger kanal: Der mangler bare én ting
Ferie 24. okt. 2016
Derfor vil flyselskaber måske skære ned på din ilt
Ferie 24. okt. 2016
Verdens koldeste by: Her fryser dit spyt til is
Ferie 24. okt. 2016
Kampen om armlænet: Her gør Andy det alle har lyst til
Ferie 24. okt. 2016
Vidundere i fare: Nu vil nordmænd droppe turister
Ferie 23. okt. 2016
Drømmejobbet: Tjen kassen på at rejse, se sport og spise pizza
Udland 23. okt. 2016
Blodig historie: Bag murene i Europas værste kz-lejre
Danmark 23. okt. 2016
Forfatter: Her er Danmarks bedste ture til fods og på cykel
Udland 22. okt. 2016
Her lever folk længere end noget andet sted i verden
Ferie 21. okt. 2016
Gør du disse ting? Det hader stewardesser ved passagererne
Ferie 21. okt. 2016
Kendt rejseudbyder aflyser kvindes ferie med et 'Fuck dig'
Ferie 20. okt. 2016
Mystisk forbandelse skræmmer turister i ferieparadis
Ferie 20. okt. 2016
Stort kaos: Strejke truer danskernes juleferie
Udland

Indsnus den friske havluft i Brighton

Hvis du vil undgå OL-tumulten i London, så følg med de lokale sydpå

  • Brighton er englændernes badeby nummer et. Den besøges hvert år af syv millioner turister. (Foto: AP/Ruth Lumley)
Brighton er englændernes badeby nummer et. Den besøges hvert år af syv millioner turister. (Foto: AP/Ruth Lumley)

Halvanden time i tog. Længere tid tager det ikke at komme fra den pulserende storby London til havnebyen Brighton på den engelske sydkyst. Og det er også oplagt at stoppe der, hvis du selv kører rundt i Sydengland.

Du vil hurtigt opdage, at der er en verden til forskel på de to byer, men englændernes favoritferieby skuffer ikke. Hverken de historieinteresserede. Dem med et veludviklet shoppegen. Eller dem, der bare vil slappe af med Atlanterhavet som udsigt og feriekulrede englændere som selskab.

Brighton åbner sig mod havnefronten, og byens sandstrande tiltrækker hvert år millioner af englændere. Midt på havnepromenaden ligger den ikoniske mole Brighton Pier, der bedst kan sammenlignes med Dyrehavsbakken på pæle.

LÆS OGSÅ: Her slipper du for OL-hysteriet

På den 120 år gamle mole findes alt, hvad hjertet kan begære af rutsjebaner, karruseller, spillemaskiner og restauranter. Alt sammen med den flotteste udsigt over havet og ind mod Brightons hvide husfacader.

Tilbage på fastlandet er det oplagt at stille sulten i en af de mange fish 'n' chips-boder, der findes langs havnepromenaden, men byen byder også på et utal af etniske og vegetarrestauranter.

En af disse er Terre a Terre, der til rimelige priser kan overbevise selv den mest ihærdige kødspiser om at lade sig omvende.

Kongeligt palads
Når man første gang kaster blikket på The Royal Pavilion, der er placeret et stenkast fra havnen, føler man sig hensat til Indiens mystik eller en Aladdin-film. Den engelske prins George, der senere skulle blive George den Niende, var tosset med alt, der bare mindede om Østen, og han opførte derfor slottet med klare referencer til Taj Mahal i Indien.

LÆS OGSÅ: England vil have englændere til at blive i England

Slottets minareter og kupler står i skærende kontrast til byens øvrige bygninger, og man bør ikke snyde sig selv for en guidet tur gennem den imponerende bygning. Indeni står slottet nemlig præcist, som det gjorde for 200 år siden, komplet med kinesisk porcelæn, gigantiske lysekroner og en bordopdækning, der får en til at miste mælet.

Går man væk fra havnefronten med de tusindvis af måger, befinder man sig hurtigt i et mylder af smågader. Og her er der virkelig mulighed for at få luftet shoppetrangen. Små finurlige designbutikker ligger side om side med tøj- og skobutikker, og når benene trænger til en pause, kan man lade hvilen falde på sig i en af byens mange parker, der kan byde på noget så eksotisk som palmer.

Ekstra Bladet var inviteret af DFDS

På tur med damptog

Det er en smuk og anderledes måde at opleve det engelske landskab på, hvis man tager en tur med damptog på den gamle Bluebell-jernbane. Turen foregår med restaurerede damptog fra forrige århundrede, og undervejs stopper toget på stationer, der er indrettet som museer, komplet med originale reklameskilte og en hær af frivillige kontrollører, der gladelig fortæller om jernbanens historie og arbejdet med at restaurere jernbanen.

Undervejs kan man spise frokost på toget, mens Sussex' marker glider forbi vinduet. Turen går fra Sheffield Park station, der ligger en halv times kørsel fra Brighton, og den varer to timer. En voksenbillet koster 100 kroner, mens børn under 16 kommer med for en halvtredser.

Blomster en masse

For de haveinteresserede er Sissinghurst Gardens halvanden times kørsel fra Brighton et sandt mekka. Haven slanger sig rundt om Sissinghurst Castle, der i 1800-tallet fungerede som hjem for en velhavende engelsk familie.

I dag er haven åben for offentligheden, og selv for ikke blomsterinteresserede er rosenhaven et besøg værd. Grib en blomsterguide og gå den en mil lange tur rundt blandt havens blomster. Ved haven findes en butik, der sælger alt inden for blomsterfrø og planter, og ved hovedhuset findes en hyggelig lille café.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen