Ferie 59 min. siden
Her er verdens største turistmagneter – har du været der?
Ferie 2 timer siden
Vidste du det? Derfor er fly altid hvide
Ferie 3 timer siden
Slut med forsvundne fly: Her er den helt nye teknologi
Ferie 7 timer siden
Dårlig P-plads: Her bliver bilen smadret af lettende fly
Ferie 9 timer siden
Par tog feriefoto af søde små piger - men fik sig en grim overraskelse
Ferie 26. sep. 2016
Mulig diskrimination: Transkønnede smidt hjem fra lufthavn
Ferie 26. sep. 2016
Rædselstur: Kvinde fik uhyggelig sidemand på flyet
Ferie 26. sep. 2016
Døds-gopler lukker strande i populært ferieparadis
Ferie 25. sep. 2016
2000 år gammelt skelet fundet i berømt skibsvrag
Udland 25. sep. 2016
Historisk perle: Besøg Europas uberørte tidslomme
Udland 24. sep. 2016
Absurd tørst: Så mange liter øl bliver drukket til Oktoberfest
Ferie 23. sep. 2016
Advokat sagsøger flyselskab: Fik plads ved siden af tyk mand
Ferie 23. sep. 2016
Var det noget? Hold ferie i en milliondyr luksus-træhytte
Ferie 23. sep. 2016
Løj om ulykke så forsikringen dækkede: Nu er Paul død
Ferie 22. sep. 2016
By bruger 30 millioner kroner på underjordisk rørsystem til øl
Ferie 22. sep. 2016
Otte minutter i luften: Her åbner verdens korteste flyrute
Ferie 22. sep. 2016
Par er ved at misse fly: Så stormer de landingsbanen
Ferie 21. sep. 2016
Skaber heftig debat: Invalid tigger rejser sig fra sin kørestol
Ferie 21. sep. 2016
Pensionist raser: Fed familie ødelagde min ferie
Ferie 21. sep. 2016
Rædsels-outfit: Her er de udskældte SAS-uniformer
Udland

Indsnus den friske havluft i Brighton

Hvis du vil undgå OL-tumulten i London, så følg med de lokale sydpå

  • Brighton er englændernes badeby nummer et. Den besøges hvert år af syv millioner turister. (Foto: AP/Ruth Lumley)
Brighton er englændernes badeby nummer et. Den besøges hvert år af syv millioner turister. (Foto: AP/Ruth Lumley)

Halvanden time i tog. Længere tid tager det ikke at komme fra den pulserende storby London til havnebyen Brighton på den engelske sydkyst. Og det er også oplagt at stoppe der, hvis du selv kører rundt i Sydengland.

Du vil hurtigt opdage, at der er en verden til forskel på de to byer, men englændernes favoritferieby skuffer ikke. Hverken de historieinteresserede. Dem med et veludviklet shoppegen. Eller dem, der bare vil slappe af med Atlanterhavet som udsigt og feriekulrede englændere som selskab.

Brighton åbner sig mod havnefronten, og byens sandstrande tiltrækker hvert år millioner af englændere. Midt på havnepromenaden ligger den ikoniske mole Brighton Pier, der bedst kan sammenlignes med Dyrehavsbakken på pæle.

LÆS OGSÅ: Her slipper du for OL-hysteriet

På den 120 år gamle mole findes alt, hvad hjertet kan begære af rutsjebaner, karruseller, spillemaskiner og restauranter. Alt sammen med den flotteste udsigt over havet og ind mod Brightons hvide husfacader.

Tilbage på fastlandet er det oplagt at stille sulten i en af de mange fish 'n' chips-boder, der findes langs havnepromenaden, men byen byder også på et utal af etniske og vegetarrestauranter.

En af disse er Terre a Terre, der til rimelige priser kan overbevise selv den mest ihærdige kødspiser om at lade sig omvende.

Kongeligt palads
Når man første gang kaster blikket på The Royal Pavilion, der er placeret et stenkast fra havnen, føler man sig hensat til Indiens mystik eller en Aladdin-film. Den engelske prins George, der senere skulle blive George den Niende, var tosset med alt, der bare mindede om Østen, og han opførte derfor slottet med klare referencer til Taj Mahal i Indien.

LÆS OGSÅ: England vil have englændere til at blive i England

Slottets minareter og kupler står i skærende kontrast til byens øvrige bygninger, og man bør ikke snyde sig selv for en guidet tur gennem den imponerende bygning. Indeni står slottet nemlig præcist, som det gjorde for 200 år siden, komplet med kinesisk porcelæn, gigantiske lysekroner og en bordopdækning, der får en til at miste mælet.

Går man væk fra havnefronten med de tusindvis af måger, befinder man sig hurtigt i et mylder af smågader. Og her er der virkelig mulighed for at få luftet shoppetrangen. Små finurlige designbutikker ligger side om side med tøj- og skobutikker, og når benene trænger til en pause, kan man lade hvilen falde på sig i en af byens mange parker, der kan byde på noget så eksotisk som palmer.

Ekstra Bladet var inviteret af DFDS

På tur med damptog

Det er en smuk og anderledes måde at opleve det engelske landskab på, hvis man tager en tur med damptog på den gamle Bluebell-jernbane. Turen foregår med restaurerede damptog fra forrige århundrede, og undervejs stopper toget på stationer, der er indrettet som museer, komplet med originale reklameskilte og en hær af frivillige kontrollører, der gladelig fortæller om jernbanens historie og arbejdet med at restaurere jernbanen.

Undervejs kan man spise frokost på toget, mens Sussex' marker glider forbi vinduet. Turen går fra Sheffield Park station, der ligger en halv times kørsel fra Brighton, og den varer to timer. En voksenbillet koster 100 kroner, mens børn under 16 kommer med for en halvtredser.

Blomster en masse

For de haveinteresserede er Sissinghurst Gardens halvanden times kørsel fra Brighton et sandt mekka. Haven slanger sig rundt om Sissinghurst Castle, der i 1800-tallet fungerede som hjem for en velhavende engelsk familie.

I dag er haven åben for offentligheden, og selv for ikke blomsterinteresserede er rosenhaven et besøg værd. Grib en blomsterguide og gå den en mil lange tur rundt blandt havens blomster. Ved haven findes en butik, der sælger alt inden for blomsterfrø og planter, og ved hovedhuset findes en hyggelig lille café.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Mest læste i Ferie

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilie Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen