Danmark 4 timer siden
Gigantisk museum på vej til København
Ferie 4 timer siden
Londons nye skyskraber til grin: Kan du se hvad den ligner?
Ferie 6 timer siden
24-årig tjener 500.000 kr. om måneden mens hun rejser verden rundt
Ferie 9 timer siden
Kæmper med dårligt image: Trump skifter navn
Ferie 17 timer siden
Ørkenstat bygger kanal: Der mangler bare én ting
Ferie 24. okt. 2016
Derfor vil flyselskaber måske skære ned på din ilt
Ferie 24. okt. 2016
Verdens koldeste by: Her fryser dit spyt til is
Ferie 24. okt. 2016
Kampen om armlænet: Her gør Andy det alle har lyst til
Ferie 24. okt. 2016
Vidundere i fare: Nu vil nordmænd droppe turister
Ferie 23. okt. 2016
Drømmejobbet: Tjen kassen på at rejse, se sport og spise pizza
Udland 23. okt. 2016
Blodig historie: Bag murene i Europas værste kz-lejre
Danmark 23. okt. 2016
Forfatter: Her er Danmarks bedste ture til fods og på cykel
Udland 22. okt. 2016
Her lever folk længere end noget andet sted i verden
Ferie 21. okt. 2016
Gør du disse ting? Det hader stewardesser ved passagererne
Ferie 21. okt. 2016
Kendt rejseudbyder aflyser kvindes ferie med et 'Fuck dig'
Ferie 20. okt. 2016
Mystisk forbandelse skræmmer turister i ferieparadis
Ferie 20. okt. 2016
Stort kaos: Strejke truer danskernes juleferie
Ferie 20. okt. 2016
Dagens store helt: Dansk familiefar redder mand fra druknedøden
Ferie 19. okt. 2016
Er du enig? Mænd rejser - kvinder kommer ingen vegne
Ferie 19. okt. 2016
Her må du aldrig tage et billede - straffen er fængsel
Udland

En god cigar

Den omfattende cigarindustri på Den Dominikanske Republik kom oprindeligt fra Cuba - og både lokale og kendere siger, at cigarerne er mindst lige så gode. Er det, fordi de bliver rullet mellem lårene på damerne, eller hvad?

  • Det er sin sag at rulle en god cigar. En torcedor (cigarruller) når at rulle omkring 400 om dagen. Hvis kvaliteten ikke er o.k., skal rulleren selv lave den om.
Det er sin sag at rulle en god cigar. En torcedor (cigarruller) når at rulle omkring 400 om dagen. Hvis kvaliteten ikke er o.k., skal rulleren selv lave den om.
1/2
Næste »

Kære læser. Nej, de smukke, caribiske kvinder ruller ikke cigarerne mellem deres faste, indbydende, chokoladebrune lår.

– Det ville ødelægge smagen – og sikkert også damernes lår, griner indehaveren af en lillebitte cigarfabrik i byen La Romana i Den Dominikanske Republik.

Han hedder Lenin til fornavn – efternavnet vil han, som så mange overtroiske dominikanere, ikke ud med, ligesom han ikke vil fotograferes.

– Det med, at de er rullet mellem lårene, er en eller anden macho-myte, som Castro har fundet på, siger han og virker trods sit udpræget kommunistiske navn ikke på nogen måde begejstret for Cubas forhenværende store, røde leder.

Flygtede fra Cuba
Dominikanerne har i det hele taget et anstrengt forhold til Castro og de cubanske cigarer. Et helt konkret udtryk for det er den kæmpemæssige cigarfabrik Tabacalera de García, som ligger lige uden for byen La Romana ved feriemålet Bayahibe i den sydøstlige del af landet.

Her produceres bl.a. Montecristo-cigarer og H. Upman-cigarer, der blandt kendere og ikke mindst de lokale siges at være mindst lige så gode som de mere berømte cubanske cigarer af samme navne.

– Faktisk stammer Montecristo- og H. Upman-cigarerne oprindelig fra Cuba. Familien García, som ejer fabrikken i dag, flygtede i sin tid fra Cuba med grundlæggeren af H. Upman-imperiet, Menéndez, da Castro i 1961 sløjfede den private ejendomsret og gjorde alle cigarfabrikker til offentlig ejendom, fortæller 25-årige Jazmin Rodríguez, som viser rundt på fabrikken.

– Så etablerede familien sig først på De Kanariske Øer. Her løb de dog ind i rettighedsproblemer, da cubanerne mener, at de ejer rettighederne til bl.a. navnet Montecristo.

– Derfor flyttede de i midten af 70'erne produktionen til Den Dominikanske Republik og begyndte at eksportere til USA, som på grund af embargoen ikke anerkender Cubas ret til navnet.

– Vi eksporterer omkring 70 procent af vores cigarer til det amerikanske marked, mens Cuba har det europæiske marked. Grunden til, at så mange amerikanere – og andre – eftertragter de cubanske cigarer, er embargoen. Det er jo ofte mere spændende at stræbe efter det, man ikke 'må'.

Ruller 400 om dagen
I modsætning til Lenins lille 'fabrik' inde i byen, hvor han har én ansat, nemlig den smukke, 28-årige Isabel, arbejder her 4700 mennesker. Gennemsnitslønnen er den samme her, som den er for f.eks. hotelansatte, nemlig minimumslønnen på 200 dollar ( godt 1100 kr.) om måneden, erfarne rullere lidt mere.

LÆS OGSÅ: Cuba by night

Cigarrullerne har dog ikke samme mulighed for at tjene ekstra som netop de hotelansatte. Det er sin sag at rulle en god cigar – og en gennemsnitlig torcedor, en cigarruller, ruller godt 400 cigarer om dagen – med undtagelse af den person, som ruller det sidste, yderste blad på.

Det kræver længere tid, og en erfaren medarbejder kan nå omkring 280 om dagen. Og ja, de bliver rullet i hånden.

Hver eneste cigar, der udgår fra fabrikken i La Romana, bliver testet for, om den har det rette gennemtræk, og om den har den rette størrelse.

Er den rullet for tæt, kan den ikke holde ilden i gang – og er den rullet for let, ryger tobakken sig selv for hurtigt. Og er kvaliteten ikke o.k., får cigarrulleren den tilbage og må lave den om.

Vi har også mænd ansat
Jazmin Rodríguez viser fra rullesalen ind i den kæmpemæssige humidor på fabrikken. Hidtil har tobakslugten været til stede på en rimelig behagelig og delikat parfumeret måde, men herinde, hvor der er 21 grader varmt og en luftfugtighed på 70 procent og et sted mellem otte og ti millioner cigarer, slår lugten af tobak fuldstændig luften ud af lungerne på en – også på de inkarnerede rygere.

Cigarerne ligger i humidoren i minimum tre måneder for at sikre fugten i tobakken, så fyldet og de omkringrullede blade brænder i samme tempo. Jo, det er og bliver en videnskab, hvordan man behandler en god cigar.

– Og nej, vi ruller heller ikke cigarerne mellem lårene her, griner Jazmin Rodríguez.

– Og selv om vi gjorde, vil jeg lige pointere, at vi også har mænd ansat, siger hun.

Ekstra Bladet var inviteret af Spies

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen