Persondata politik

Her spiser de marsvin og myrerøve

I Sydamerika kan du få en gastronomisk rundrejse, du sent vil glemme. Se de mest særprægede retter her

  • Du må hellere afklare sagen med ungerne, før du kaster dig frådende over marsvinene Mads og Maren, eller hvad de nu har døbt de små dyr.
« Forrige
Du må hellere afklare sagen med ungerne, før du kaster dig frådende over marsvinene Mads og Maren, eller hvad de nu har døbt de små dyr.
1 af 2
Næste »

Seneste i EKSTRA

Hent flere
 

Sommerferien er for mange af os i fuld gang. Og det bør være lig med både nye oplevelser og nye udfordringer.

Og skulle man være så heldig at rejse til Sydamerika i løbet af sommeren, kunne man passende lade sig udfrodre rent kulinarisk i stedet for at kaste sig ud fra broer i elastikker eller at vandre Andesbjergene tynde med en lama ved hånden.

Det har bloggeren Jessica Festa fra rejsesitet Matadornetwork.com gjort, og hun har været så venlig at liste en række af kontinentets umiddelbart mest frastødende spiser op.

Men måske er det bare et spørgsmål om tilvænning. Vi giver det gerne en chance, næste gang vi kommer derned.

LÆS OGSÅ:

Se også: Verdens værste pizzafyld

1. Tyrepenissuppe (Bolivia)
I en Caldo de Cardan får tyrens sjover også selskab af de to kugler, som ethvert hankønsvæsen har brug for, når slægten skal videreføres. Du er ikke i tvivl om, hvad du skal indtage, da der ikke er gjort meget for at camouflere tyrens kønsdele. Det er billigt og fyldigt og skulle være godt mod tømmermænd. For hvem skulle dog få kvalme over at tage en tyrenosse på størrelse med en oval baseball i munden?

2. Big Butt Ants (Colombia)
Som navnet antyder, er der tale om myrer med store bagdele - Hormigas Culonas. Du spiser dem ligesom peanuts. At det er en delikatesse, vidner prisen om. Den er ti gange højere end kiloprisen på en god colombiansk kaffe.

Myrens hoved nappes af, vingerne og benene plukkes, og så lægges bagenden i saltvand natten over, før den bliver stegt. Det skulle minde lidt om bacon.

LÆS OGSÅ:

Se også: Spis hvepselarver, edderkopper og myreæg og red miljøet

3. Kokoslarver (Ecuador)
Disse larver, der lever i døde palmetræer, er særligt populære i Amazonas. Man fjerner deres maver, så de ikke smager af det træ, de lever af. De marineres i vilde appelsiner og grilles. Og hvis ellers du kan slippe tanken om, at du spiser en larve, skulle de være sprøde og smage fremragende. Et miks af citrus og peanuts.

LÆS OGSÅ:

Se også: Dybstegt smør og andre lækkerier

4. Cuy eller Marsvin, (Andesbjergene)
Ja, de ligner den lille fyr, du havde i et bur, da du gik i anden klasse. Men de smager godt. Dyrene opdrættes i både Peru, Ecuador, Argentina og Bolivia, hvor de spiser citrongræs og gulerødder, hvilket giver kødet en ganske særlig smag. De serveres hele med både hoved og fødder. Smagen skulle minde om en lidt fedtet kylling.

LÆS OGSÅ:

Se også: Forøg sexlysten med abehjerner og tyrenosser

5. Lamahjerne og -tunge (Bolivia)
Lamaen har stor betydning for det bolivianske folk, og mange ritualer er knyttet til dyret, der i århundreder har leveret både mad og tøj til indbyggerne på disse kanter. Man skal dog være gjort af en hård støbning for at nyde en portion lamahjerne, der er meget slimet, mens tungen minder mere om en kalvetunge og derfor er bedre tilpasset vestlige ganer.

LÆS OGSÅ:

Se også: Bindegale burgere til rigtige bæster

6. Myreæg og orme (Mexico)
I en tid, hvor blandt andet Noma eksperimenterer med insekter, kan det ikke komme bag på nogen, at man også andre steder i verden spiser de seksbenede sataner, der forekommer i så rigelig grad over det meste af kloden.

Men hvad med en fræk kombination af myreæg og orme? I Mexico hedder det Hormigas Escimoles og Guasanos, og de lægges sammen i en taco, efter de er blevet stegt over åben ild på en pande. Smagen skulle minde lidt om et spejlæg og fungere godt sammen med løg.

LÆS OGSÅ:

Se også: Den nye Michelinguide - også som app

7. Moripan (Argentina)
Nej, det minder ikke ret meget om den klassiske pølsesandwich choripan. Det er ganske vist blodpølse. Men den er rullet ind i kotarme. Det tørrede blod er ganske svampet, mens kotarmen er omvendt svær at tygge.

LÆS OGSÅ:

Se også: Vi invaderer briternes køleskabe

8. Mondongo (Colombia)
Og vi bliver ved koens indre. Her får du en suppe brygget på komave og indvolde. Alle koens fire maver bliver brugt, og sammen med gulerødder, ærter, avokado og kartofler får du en ganske fyldig bouillon. Maven er god at tygge på, hvilket skulle fungere godt sammen med den tykke, cremede suppe.

SE OGSÅ:

Udland 29. sep 2011 Se også: TV: Spis levende blæksprutte

9. Chicha, (Amazonas)
En slags øl brygget på majs. Så langt så godt. Mindre tiltalende på en typisk vesterlænding vil være fremstillingsmetoden, der i al sin enkelthed går ud på, at ølmageren tygger, fugter og blødgør majsen i munden. De naturlige enzymer i spyttet omdanner stivelsen i majsen til sukker, og gæringen kan begynde, når de små sammentyggede kager bliver lagt ud i solen. Øllet koges før servering, så det er sterilt.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu:Mette Fleckner Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik