Udland

Få styr på forsikringerne før ferien

Undgå forsikringsforvirring. Se her, hvad du skal være opmærksom på, før du tager på ferie

  • Det er ikke sjovt at strande i en lufthavn, fordi man ikke nåede transitflyet. Men hvordan er forsikringsreglerne, hvis det sker? (Foto: Colourbox.com)
Det er ikke sjovt at strande i en lufthavn, fordi man ikke nåede transitflyet. Men hvordan er forsikringsreglerne, hvis det sker? (Foto: Colourbox.com)

Mens det før internettets tidsalder hørte til sjældenhederne, at man selv bookede flybillet og hotel, så er det normen for stadig flere danskere selv at sammensætte rejsen.

Men det giver en række udfordringer, hvis uheldet eller ulykken er ude. For hvordan er det lige, det forholder sig med rejseforsikringen?

LÆS OGSÅ:

Se også: Dyrere flybilletter med konkursforsikring

Forsikringsselskabet Tryg giver et eksempel: Sommerferien står for døren og du og familien glæder jer til at skulle på ferie. Rejsen går i år til Miami med mellemlanding i Heathrow, og du har selv booket og købt flybilletterne, ferieboligen og lejebilen. Men kort før I skal af sted, går flyselskabet konkurs. Hvor står du så nu?

- I eksemplet med familien, som selv tilrettelægger en ferie til Miami, kan flybilletter til en værdi af rundt regnet 20.000 kroner være tabt, fordi kun pakkerejser er omfattet af Rejsegarantifonden. Du får nemlig ikke erstatning via din egen rejseforsikring i forbindelse med konkurs. Dertil kan der komme udgifter til enten nye flybilletter eller tabt depositum på ferieboligen og bilen.

LÆS OGSÅ:

Se også: Sådan undgår du at blive bestjålet på feriestederne

- Men du bør være opmærksom på, at hvis du har betalt flybilletterne med et MasterCard, kan udgiften til de tabte billetter muligvis erstattes via kortudstederen, siger Brian Schou, der er afdelingsleder i Trygs rejseskadeafdeling.

Han oplyser desuden, at det er muligt at købe en særlig konkursdækning til flyselskaber, som er registreret hos Rejsegarantifonden.

- Den særlige konkursdækning koster 20 kroner, og skal købes sammen med flybilletterne. På Rejsegarantifondens hjemmeside kan man tjekke, hvilke selskaber der er omfattet af denne mulighed.

LÆS OGSÅ:

Se også: Er konkursforsikringen nødvendig?

Du skal desuden være opmærksom på, at der er rigelig tid til flyskift, hvis du vil gøre dig forhåbninger om, at rejsen skal kunne erstattes, hvis du ikke når flyet i transitlufthavnen.

- Vores tommelfingerregel er, at der skal indregnes to timer ved flyskift. Men det allerbedste råd er at tjekke med det enkelte luftfartsselskab og lufthavnen. Rejseforsikringen dækker, hvis du uforskyldt ikke når din flyforbindelse - men kun hvis der er indregnet passende tid til flyskiftet, fortæller Brian Schou.

LÆS OGSÅ:

Se også: Sådan klager du over din rejseforsikring

Hvis du har en rejseforsikring med afbestillingsforsikring kan du få erstattet dine udgifter til ferien, du selv har sammensat og købt, hvis du eller eksempelvis et nært familiemedlem bliver syg før afrejse, eller hvis du mister dit job.

LÆS OGSÅ:

Se også: Få styr på campingforsikringen

Det er også muligt at få udbetalt erstatning for en ødelagt ferie, hvis du lægger dig syg, mens du er afsted.

- Et godt råd er at opsøge læge så hurtigt som muligt, hvis du bliver syg, når du er på ferie. Datoerne i lægerapporten vil nemlig bestemme, hvor mange dage du kan få erstatning for, siger Brian Schou og råder i øvrigt danskerne til at tjekke forsikringsdækningerne, inden de rejser af sted på ferie.

TJEKLISTE TIL SOMMERFERIEN

Rejsepapirer
Medbring kopi af pas, visum, sygesikringsbevis, og giv en kopi af din rejseplan til én i Danmark, så du er til at få fat på under rejsen.

Billetter, pas og visum
Kontrollér at alt indeholder korrekte navne, rejsedatoer, udløbsdatoer og destinationer, inden du tager af sted.

Tjek mobiltelefonen
Undersøg om abonnementet fungerer i destinationslandet, og hvad det koster. Indtast telefonnumre til pårørende og Tryg Alarm, hvis du er forsikret hos Tryg

Briller og kontaktlinser og vigtig medicin
Medbring ekstra, og læg dem i forskellige tasker, så du har et sæt, hvis bagagen bliver forsinket. Hav medicin i pilleform i din håndbagage.

Bilferie
Medbring kørekort, det røde og det grønne kort samt bilens registreringsattest. Lejer du bil eller motorcykel uden for EU, bør du medbringe internationalt kørekort.

Aktiv ferie
Skal du dykke, rafte eller deltage i andre fysisk krævende aktiviteter, bør du undersøge, om din ulykkesforsikring dækker.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen