Udland

Bouillabaissens hovedstad

Som kontrast til rivieraens polerede kystbyer lokker Marseille med rå charme og en hyggelig gammel fiskerihavn

  • Fra Parc du Pharo, der ligger helt ude ved havneindløbet, har du Marseilles smukkeste udsigt over Vieux Port, den gamle havn.
Fra Parc du Pharo, der ligger helt ude ved havneindløbet, har du Marseilles smukkeste udsigt over Vieux Port, den gamle havn.

Fiskene i plastikkassen er ikke døde, og de spræller livligt for at undgå deres skæbne. Den ene spræller på et tidspunkt så meget, at den falder ud af kassen. Den bliver dog hurtigt samlet op, får en tur under vandslangen og ryger tilbage, hvor den kom fra.

Velkommen til det store fiskemarked i Marseilles gamle havn, hvor dyrevelfærd ikke er de handlendes førsteprioritet. Derfor er en del af fiskene stadig i live, når de bliver sat til salg.

Men hvis man kan abstrahere fra dette faktum, er fiskemarkedet en herlig oplevelse og et absolut must under en rejse til Marseille. Alle ugens dage fra morgen til middag sælger fiskerne og ikke mindst deres koner nattens og morgenens fangst på belgierkajen – Quai des Belges.

LÆS OGSÅ: Marseille er til mere end fiskesuppe

Stemningen er livlig og intens på fiskemarkedet, hvor lokale gør deres indkøb, og nysgerrige turister følger slagets gang.

Umiddelbart bag markedet lægger de små fiskerbåde til kaj, hvor der bliver ordnet net og forberedt morgensdagens fangst. Et lille stykke fiskeridyl midt i storbyens hjerte.

Turistcentrum
Quai des Belges udgør den midterste del af byens gamle, hesteskoformede havn

– Vieux Port. I dag er det store havnebassin udelukkende fyldt med fiskerbåde og lystbåde, da de større skibe er flyttet ud i den store moderne industrihavn længere mod nord.

I stedet har Vieux Port udviklet sig til Marseilles absolutte turistcentrum, og det er da også en sand fornøjelse at slentre langs kajerne, hvor fiskerestauranterne ligger på stribe.

Søndag er det markedsdag på stedet med diverse boder fyldt med tøj, krydderier, kager, sæber og andre spændende varer.

LÆS OGSÅ: Bilferie i helvede: Her er Europas værste storbyer

Fra Vieux Port har man direkte vue op til byens ubestridte vartegn, basilikaen Notre-Dame-de-la-Garde. Den ligger højt hævet over den øvrige by på en bakketop, hvor den store sandstensfarvede basilika knejser elegant og dramatisk.

Om aftenen er kirken oplyst af projektører, og det gør den bestemt ikke mindre smuk.

Fra havnen går et rullende turisttog op til basilikaen, og man kan – som Ekstra Bladet Feries udsendte – også gå derop. Det er en lang og strabadserende tur, men til gengæld belønnes man på toppen med en formidabel udsigt over millionbyen.

Flot bagland
Og nu vi er ved flotte udsigter, så er et godt lille tip at bevæge ud til Parc du Pharo, der ligger helt ude ved havneindløbet. Fra den højtliggende park har man byens smukkeste udsigt over

Vieux Port, og derudover kan man nyde de grønne omgivelser samt beundre slottet, som kejser Napoleon III i sin tid fik opført.

Marseilles højdepunkter kan ses på en lang dag, men omvendt kan man sagtens opholde sig flere dage i byen uden at kede sig et øjeblik.

Ud over at være en dejlig og solrig storby med talrige attraktioner har Marseille også beliggenheden med sig. Byen ligger på den franske middelhavskyst med smukke Provence som sit nærmeste bagland.

Derfor kan Marseille både besøges på en dejlig storbyferie og som indgang til en rundtur i de naturskønne omgivelser.

Af samme grund kaldes Frankrigs mest oversete storby også for 'Porten til Provence'.

Vidste du at

... Marseille er Frankrigs næststørste by med omkring 900.000 indbyggere.

... Marseille er berømt for sin produktion af lækre sæber – Savon de Marseille.

... en af verdens bedste fodboldspillere gennem tiden, Zinedine Zidane, er født og opvokset i byen.

... Marseille blev grundlagt for over 2600 år siden og dermed er en af verdens ældste byer.

... det var her i byen, at den kendte fiskesuppe bouillabaisse blev 'opfundet'.

... nogle af Frankrigs mest stemningsfulde fodboldkampe kan opleves på Stade Vélodrome, når de lokale helte fra Olympique Marseille spiller på hjemmebane.

Vejen dertil

I oktober åbnede Air France en direkte rute mellem Marseille og Kastrup med to ugentlige afgange.

Norwegian åbner den 30. juni en sommerrute fra Kastrup til Marseille med en lørdagsafgang.

Temperaturerne i det sydfranske er højere end i Danmark, så Marseille er attraktiv at besøge helt fra tidligt forår til sent efterår.

Marseille rummer hoteller i alle kvaliteter og prisklasser.

Læs mere på marseille-tourisme.com og visitprovence.com.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen