Ferie 14 timer siden
Se prostituerede thai-kvinders sære hyldest til afdød konge
Ferie 16 timer siden
Syret kemi: Tis ødelægger verdens højeste kirke
Danmark 25. okt. 2016
Gigantisk museum på vej til København
Ferie 25. okt. 2016
Londons nye skyskraber til grin: Kan du se hvad den ligner?
Ferie 25. okt. 2016
24-årig rejser verden rundt: Sælger imens for 500.000 kr. om måneden
Ferie 25. okt. 2016
Kæmper med dårligt image: Trump skifter navn
Ferie 25. okt. 2016
Ørkenstat bygger kanal: Der mangler bare én ting
Ferie 24. okt. 2016
Derfor vil flyselskaber måske skære ned på din ilt
Ferie 24. okt. 2016
Verdens koldeste by: Her fryser dit spyt til is
Ferie 24. okt. 2016
Kampen om armlænet: Her gør Andy det alle har lyst til
Ferie 24. okt. 2016
Vidundere i fare: Nu vil nordmænd droppe turister
Ferie 23. okt. 2016
Drømmejobbet: Tjen kassen på at rejse, se sport og spise pizza
Udland 23. okt. 2016
Blodig historie: Bag murene i Europas værste kz-lejre
Danmark 23. okt. 2016
Forfatter: Her er Danmarks bedste ture til fods og på cykel
Udland 22. okt. 2016
Her lever folk længere end noget andet sted i verden
Ferie 21. okt. 2016
Gør du disse ting? Det hader stewardesser ved passagererne
Ferie 21. okt. 2016
Kendt rejseudbyder aflyser kvindes ferie med et 'Fuck dig'
Ferie 20. okt. 2016
Mystisk forbandelse skræmmer turister i ferieparadis
Ferie 20. okt. 2016
Stort kaos: Strejke truer danskernes juleferie
Ferie 20. okt. 2016
Dagens store helt: Dansk familiefar redder mand fra druknedøden
Udland

Tilbage til middelalderen i Toscana

Tosset med Toscana: Følg skribentens store dannelsestur gennem regionens middelalderbyer

  • Sienas smukke rådhusplads, med rådhusbygningen og det 102 meter høje klokketårn, der i sin tid inspirerede den danske arkitekt Martin Nyrop, da han skulle tegne Københavns Rådhus. (Foto: Topfoto)
Sienas smukke rådhusplads, med rådhusbygningen og det 102 meter høje klokketårn, der i sin tid inspirerede den danske arkitekt Martin Nyrop, da han skulle tegne Københavns Rådhus. (Foto: Topfoto)
1/2
Næste »

– Toscana? Er det ikke bare et reservat for det grå guld, som brænder den svulmende pensionsopsparing af på golf, dyr vin og fem retters menuer krydret med bondegårdsidyl og pseudo-kulturople-

velser i filmkulisse-agtige middelalderbyer?

Nogenlunde sådan lyder protesten, da denne skribent får præsenteret idéen om en forlænget weekend i den populære italienske region. Udgangspunktet for turen er at udforske Toscanas mest berømte middelalderbyer.

Men måske er det på tide at kaste sig ud i en sådan 'voksenrejse'?

Berlins barer er besøgt, New Yorks gader gået tynde, og fodboldturen med gutterne til Barcelona er efterhånden rutine. Før eller siden skal man have taget sin Toscana-mødom – også selvom man ikke er en 60-årig revisor, og dårligt kan kende forskel på Brunello og Nutella.

Ren rejsemagasin
Toscana er halvt så stort som Danmark, og de populære turistattraktioner ligger som perler på en snor. Ideelt til en bilferie, enten leje eller kør-selv.

Man skal ikke langt ud af storbymylderet i Firenze, hovedbyen i Toscana, før landskabet åbner sig og bliver lige så panoramavenligt som velkomponerede billeder fra rejsemagasiner om området.

LÆS OGSÅ: Toscana - måske det smukkeste Italien

Min rejsepartner og jeg kører stik syd på landevejen, som slanger sig op og ned gennem det blødt bakkede landskab, som er beklædt med vinranker og oliventræer. I ny og næ passerer man en vingård, hvor skilte inviterer inden for til vinsmagning og salg af gårdens vine.

Fristende, men vores agenda er en anden.

Klaustrofobisk idyl
Efter en times kørsel rammer vi middelalderbyen Siena, et af Toscanas store trækplastre. Og det mærkes på turiststrømmen i den gamle handelsby – især i sommermånederne.

Det er de storslåede, gotiske kirker, de pragtfulde paladser, den gamle bymur og middelalderidyllen, der trækker turister til Siena. Vi oplever det dog en smule klaustrofobisk at bevæge sig som kvæg gennem de smalle, bilfri gader i hælene på hollandske børnefamilier, danske ægtepar, amerikanske turistgrupper og tyske skoleklasser.

LÆS OGSÅ: Flugten til Toscana

Heldigvis er der ikke nær så crowded i efterårsmånederne, hvor der er bedre plads til at nyde en espresso på de mange caféer ud til Palazzo Pubblico. Den smukke rådhusplads, med rådhusbygningen og det 102 meter høje klokketårn, inspirerede i sin tid den danske arkitekt Martin Nyrop, da han skulle tegne Københavns Rådhus.

En halv dag med en god frokost i Siena er dog fint til at snuse til 1400-talsstemningen i den særegne by.

Vin og skybrud
Tak skæbne, hvor kan det regne i Toscana. Vejret i det tidlige efterår er stadig sommerligt, men det kan hurtigt skifte, når man kører fra dal til dal. Og oppe i de små landsbyer, som tit er placeret på højdedrag i 400-500 meters højde, er der ofte ganske køligt i de snævre skyggefulde gader.

Det oplever vi, da vi kører fra Siena til Montalcino, hovedbyen i provinsen, hvor den eftertragtede Brunello-vin produceres. Turen fra, denne dag, solrige Siena til Montalcino tager en time ad landeveje gennem det toscanske landskab. Kæben hænger og kameraet er på autofire.

Pittoresk hedder det vist på godt gammelt dansk.

De sidste kilometer går ad de snoede bjergveje op til vinbyen i 567 meters højde, som tager mod os med et skybrud, som er den danske sommer anno 2011 værdigt, tilsat lidt sydlandsk temperament.

Der er dog ly i Montalcinos historiske bymidte, som byder på kirker, pladser og hyggelige gader med caféer, restauranter og vinbutikker. Alt sammen meget toscansk og bestemt et besøg værd, ikke mindst på grund af køreturen op til og udsigten fra byen – når altså regnskyerne er fordrevet.

Michelangelos yndlingsdrik
'Den kysser, slikker, bider, forfører og lammer.'

Ordene stammer fra Michelangelo, den store italienske kunstner, da han for 500 år siden beskrev den lokale hvidvin, som bønderne i San Gimignano producerer. Vernaccia, som vinen hedder, er et af den velbevarede middelalderbys varemærker.

LÆS OGSÅ: Noble dråber fra Toscana

Det er dog byens tårne, som er det store trækplaster. Engang var der 70 tårne, som blev opført tilbage i 1200-1300-tallet, men mange af dem er bukket under for tiden, og tilbage står 13 tårne koncentreret centralt i den lille by på den 300 meter høje bakketop.

Selvfølgelig skal Michelangelos yndlingsvin prøves. Så vi finder en café tæt på byens store torv, hvor vi i skyggen fra de unikke tårne prøvesmager et par glas af hvidvinen sammen med nogle bruschetta-brød.

Og der er ingen tvivl om, at de står godt sammen: vinen, maden og de gamle landsbyer i Toscana. Så vi forstår fuldt ud Michelangelos glæde, selvom San Gimignano måske ikke er lige så storslået som Siena. Til gengæld virker den hyggeligere uden et lige så tæt mylder af turister.

En passende afslutning på en kort, men smuk smuttur til nogle af Toscanas åndehuller fra middelalderen, som viste sig at være et glimrende alternativ til storbyferien.

Det nåede vi ikke i Toscana ...

At opleve det skæve tårn i Pisa.

At tage på vinsmagning på nogle af egnens mange gårde.

At dase på stranden i badebyerne på middelhavskysten.

At være på cykeltur i det bakkede landskab.

At besøge middelalderbyerne Lucca og Volterra.

At udforske renæssancebyen Firenze med de stolte fodboldtraditioner.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen