Ferie 14 timer siden
Her er verdens største turistmagneter – har du været der?
Ferie 16 timer siden
Vidste du det? Derfor er fly altid hvide
Ferie 17 timer siden
Slut med forsvundne fly: Her er den helt nye teknologi
Ferie 21 timer siden
Dårlig P-plads: Her bliver bilen smadret af lettende fly
Ferie 23 timer siden
Par tog feriefoto af søde små piger - men fik sig en grim overraskelse
Ferie 26. sep. 2016
Mulig diskrimination: Transkønnede smidt hjem fra lufthavn
Ferie 26. sep. 2016
Rædselstur: Kvinde fik uhyggelig sidemand på flyet
Ferie 26. sep. 2016
Døds-gopler lukker strande i populært ferieparadis
Ferie 25. sep. 2016
2000 år gammelt skelet fundet i berømt skibsvrag
Udland 25. sep. 2016
Historisk perle: Besøg Europas uberørte tidslomme
Udland 24. sep. 2016
Absurd tørst: Så mange liter øl bliver drukket til Oktoberfest
Ferie 23. sep. 2016
Advokat sagsøger flyselskab: Fik plads ved siden af tyk mand
Ferie 23. sep. 2016
Var det noget? Hold ferie i en milliondyr luksus-træhytte
Ferie 23. sep. 2016
Løj om ulykke så forsikringen dækkede: Nu er Paul død
Ferie 22. sep. 2016
By bruger 30 millioner kroner på underjordisk rørsystem til øl
Ferie 22. sep. 2016
Otte minutter i luften: Her åbner verdens korteste flyrute
Ferie 22. sep. 2016
Par er ved at misse fly: Så stormer de landingsbanen
Ferie 21. sep. 2016
Skaber heftig debat: Invalid tigger rejser sig fra sin kørestol
Ferie 21. sep. 2016
Pensionist raser: Fed familie ødelagde min ferie
Ferie 21. sep. 2016
Rædsels-outfit: Her er de udskældte SAS-uniformer
Udland

Undgå fængsel i ferien: Tag bukser på

Kysseri, forkerte souvenirs eller vittigheder kan hurtigt få dig bag tremmer i udlandet

  • Nøgen på stranden? Dårlig idé, hvis du turister den i Malaysia, hvor de kan smide dig i fængsel for at vise bar nummi. (Modelfoto: Colourbox)
Nøgen på stranden? Dårlig idé, hvis du turister den i Malaysia, hvor de kan smide dig i fængsel for at vise bar nummi. (Modelfoto: Colourbox)

Ferie betyder for de fleste frihed – frihed fra dagligdagens sure pligter og frihed til at gøre lige, hvad man har lyst til.

Men shorts og T-shirt kan hurtigt blive skiftet ud med fangedragt og lænke om benet.

Reglerne for, hvad man må, og hvad man i den grad ikke må, er nemlig langt fra de samme i udlandet som herhjemme i Danmark – og nogle steder kan et lille kys eller en dårlig vittighed om kongen få fatale følger.

LÆS OGSÅ: Tre ugers fængsel til fly-pisser

Læs her hvordan du undgår at ruske tremmer i ferien:

Kys og kram: Det er måske svært at forstå, at et kys kan gøre nogen fortræd. Men i Dubai blev et britisk par for et par år siden anholdt for at kissemisse offentligt på en restaurant.

I lande med strenge religiøse regler gør man altså klogt i at holde snitterne for sig selv, når der er andre mennesker til stede.

Utroskab er også forbudt i flere lande, f.eks. i de populære rejsemål Egypten og Marokko. Også homoseksualitet er forbudt på bl.a. Jamaica, Maldiverne og i Marokko.

Forkerte feriebilleder: I mange lande er det strengt forbudt at fotografere militære anlæg, regeringsbygninger, lufthavne osv. Eller endda bare fotografere i nærheden af dem. Det glæder for eksempel USA, Grækenland og Polen.

I værste fald bliver man anklaget for spionage. Mange steder er det også forbudt at fotografere på museer, hvilket man også gør klogt i at respektere.

Skumle souvenirs: Tænk dig godt om før diverse souvenirs fra rejsen bliver proppet ned i kufferten. Hvis et maleri, en antikvitet eller en gammel mønt bliver betragtet som nationale klenodier, er det strafbart at tage dem med hjem – og det kan udløse kæmpe bøder og hårde fængselsstraffe.

Sjældne dyr og planter er også ofte ulovlige at udføre – og indføre for den sags skyld – så der er flere gode grunde til at tjekke skoene for edderkopper, hvis man har været på ferie i f.eks. Brasilien.

Nøgne numser: Det er bestemt ikke alle steder, at bare bryster eller det, der er vildere, er velkomne.

I Malaysia kan nøgenbadning give op til tre års fængsel og også i populære rejsemål for danskerne risikerer kåde turister straf fra ordensmagten for at smide bukserne på stranden. Det gælder Egypten, Tyrkiet, Grækenland, Sydafrika og Thailand.

Flere steder skelnes der dog mellem at ligge topløs og optræde helt nøgen.

Majestætsfornærmelse: I princippet er handlinger, der virker krænkende over for regenten også ulovlige i Danmark.

Men hvor paragraffen aldrig bliver benyttet i praksis herhjemme, så forholder det sig helt anderledes i udlandet.

Thailænderne er for eksempel ekstremt begejstrede for deres konge, og der hænger billeder af ham over alt i butikker, private hjem og på gaderne. Hån mod kongen eller kongehuset straffes hårdt, så gem hellere de dårlige vittigheder langt væk.

Narko og våben: Det kommer måske ikke som den største overraskelse, at besiddelse af narkotika og våben er forbudt i mange lande. Men flere steder er det faktisk også forbudt at rende rundt med noget, der bare ligner et våben. I Holland er våben-attraper ulovlige, og i Kenya bliver gaspistoler og legetøjspistoler også betragtet som våben.

Selv et lille gram hash i lommen udløser lange straffe eller endda henrettelse (!) i nogle af de mest populære ferielande - bl.a. Thailand, Maldiverne, Egypten og Brasilien ser ikke med milde øjne på en bette hygge-joint nydt i lukket kreds.

Personer, der tager medicin, som indeholder euforiserende stoffer, kan få udstedt et 'pillepas' hjemmefra.

Kilder: vg.no, tripadvisor.com, um.dk, Udenrigsministeriets Borgerservice.

Hvis du kommer fedtefadet ...

Selv uskyldige turister med de bedste intentioner kommer engang imellem i fedtefadet – eller rettere sagt salatfadet – i udlandet. Men med de rette forberedelser hjemmefra bliver turen bag tremmer forhåbentlig kun kort.

Derfor er det altid en god idé at sætte sig grundigt ind i lovgivning og skikke i de lande, man rejser til. På Udenrigsministeriets hjemmeside ligger der rejsevejledninger for flere lande.

– Hos mange forsikringsselskaber kan man købe en retshjælpsforsikring som en del af den almindelige rejseforsikring, som hjælper med at dække advokatbistand i udlandet. Hvis der er særlige forhold, man bør være opmærksom på, kan den danske ambassade i det pågældende land ofte oplyse om det, fortæller Inge Durant, der er chef for Bistand og Beredskab i Udenrigsministeriets Borgerservice.

I det hele taget er det en god idé at kontakte den danske ambassade eller konsulat, hvis man er så uheldig at blive fængslet i udlandet.

Ambassaden kan hjælpe med at kontakte pårørende derhjemme, foreslå advokatbistand og jævnligt besøge den fængslede.

I skrivende stund sidder der 87 danskere fængslet i udlandet – heraf er de 31 fængslet for narkotikarelaterede forbrydelser.

– Når danskere bliver anholdt i udlandet er det oftest for forseelser, de også ville være blevet anholdt for herhjemme. Det er altså sjældent, at helt 'uskyldige' turister bliver anholdt, men det sker nogle gange, fortæller Inge Durant.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Mest læste i Ferie

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen