Udland

HK-boss: Jeg blev opbragt af østtysk kanonbåd

Min sære ferie: Jørgen Hoppes sejlerferie på Østersøen fik dramatisk optakt i tiden før Murens fald

  • Selv om det var en dramatisk hændelse, har Jørgen Hoppe og hans kolleger fra HK siden mest grinet ad den. (Arkivfoto: Morten Bjørn Jensen)
Selv om det var en dramatisk hændelse, har Jørgen Hoppe og hans kolleger fra HK siden mest grinet ad den. (Arkivfoto: Morten Bjørn Jensen)

- Min særeste ferieoplevelse må nok have været dengang, jeg blev opbragt af en østtysk kanonbåd, og midt om natten stod og stirrede ind i en maskinkanons munding.

Det er længe siden, men den dramatiske begivenhed står stadig tydeligt på nethinden hos formanden for HK-Handel, Jørgen Hoppe. Han ejede sammen med nogle kolleger et gammel træskib med gaffelrig og galionsfigur, og i begyndelsen af 80’erne tog de på en sejlerferie til Swinoujscie i Polen.

- Vi havde selvfølgelig sørget for visum til Polen, men vi var ikke klar over, at vi også skulle have haft visum til Østtyskland, fordi ruten gik gennem deres farvand, fortæller Jørgen Hoppe.

LÆS OGSÅ: Stig Ellings drømmerejse blev et mareridt

Blev lidt forskrækket
- Da vi skiftede vagt på båden midt om natten, og jeg var gået ned, var der en kollega, der sagde, hvis du vil se en kanonbåd pege på dig, så kom lige op igen. Så stirrede vi lige ind i kanonbådens munding. Det eneste, der blev sagt, var ’neunzig graden’, og så var det bare om at dreje 90 grader og følge efter ham, indtil vi var ude af østtysk farvand.

- Hvordan var det at blive opbragt af en kanonbåd?

- Lige når man kigger op og ser sådan en soldat pege på en med en maskinkanon, bliver man lidt forskrækket. Ikke bange, for vi var ret sikre på, at vi ikke havde gjort noget forkert, fordi vi sejlede i den internationale skibsrute. Men det mente de åbenbart ikke, vi måtte.

- Så der var ikke andet at gøre end at følge med. De spurgte os ikke om noget og kan højst have noteret bådens navn. Så jeg tror ikke, der står noget om os i Stasi-arkiverne, griner Jørgen Hoppe.

HK-formanden har for længe siden solgt sin andel i træskibet Wahine (jomfru på polynesisk, red.) og lagt sejlerferierne bag sig. I dag er de fortrukne rejsemål sammen med konen byer som Paris, Berlin og London.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen