Udland

Vild med Vermont

I USA's mest landlige stat kan du spise ægte ahornsirup og bo som von Trapp-familien i musical-klassikeren Sound of Music

  • Er du glad for at fiske, er Vermont et oplagt udgangspunkt.
Er du glad for at fiske, er Vermont et oplagt udgangspunkt.
1/3
Næste »

Den store gård med den rødmalede lade ligger på toppen af bakken omgivet af høje træer på to af siderne. På de to øvrige sider breder store græsfolde med heste og køer sig. Gården ligger i smukt kuperede omgivelser, og den landlige idyl er som taget ud af et rejsekatalog. I baggrunden rejser runde skovklædte bjerge sig, og vi føler os i den grad ude på landet.

Velkommen til delstaten Vermont, som er en del af regionen New England, der omfatter USA's seks nordøstligste stater.

I modsætning til mange andre lokaliteter i USA er Vermont ikke et sted, som du besøger for at opleve gigantiske storbyer, tårnhøje skyskrabere, skønne strande eller store forlystelsesparker.

LÆS OGSÅ: Æd dig til hjertestop

Her kommer du tværtimod for den smukke natur, de idylliske landsbyer og de uspolerede omgivelser. Vermont er en bid af det ægte Amerika, der ikke har fokus på at servicere turister i hobetal, men hvor du oplever the real deal i form af amerikanernes dagligliv.

Små byer
Vermont er en af USA's mindste stater og er i areal lidt mindre end Jylland. Med blot 625.000 indbyggere er staten relativt tyndt befolket, og den største by, Burlington, har blot 40.000 indbyggere.

Det er således de små byer, der præger staten. De ligger spredt ud med lind hånd og ligner i høj grad hinanden. Træhuse med pick up trucks i indkørslen og en hvidmalet kirke med et højt spidst tårn er faste ingredienser.

Mange af byerne har ikke forandret sig i årtier, og Vermont er bestemt ikke det sted i USA, hvor udviklingen går hurtigst.

Den amerikanske stat er flere gange blevet kåret til den mest landlige stat i USA. De lokale producenter er kendt for deres mange gode landbrugsprodukter, der markedsføres som Vermont wonders, og blandt andet ahornsirup og æblecider er oplagte souvenirs at hjembringe.

Naturrige oplevelser
Hvad Vermont ikke har i storbyer, har delstaten til gengæld i natur. 'Small towns, big countryside' er et særdeles rammende lokalt motto, og det er en sand visuel fornøjelse at køre gennem statens smukt kuperede landskab.

De flotteste naturscenarier oplever man ved at følge den 340 km lange Route 100, der gennemskærer delstaten fra syd til nord. Ruten er formidabel at køre ad med sine bløde rullende bakker, og ikke mindst området omkring landsbyen Waitsfield i den centrale del af staten er vidunderligt. Route 7 i den vestlige del af Vermont er også meget naturskøn.

LÆS OGSÅ: Shop og stå på ski i USA

Bjergkæden Green Mountains løber gennem den centrale del af staten, og den lever i høj grad op til sit navn om foråret og sommeren. Det skyldes, at størstedelen af bjergområdet er dækket af skov, og faktisk er der skov på over halvdelen af Vermonts areal.

Green Mountain National Forest er navnet på to store skovområder, der rummer et spændende dyreliv med blandt andet bjørne, elge og ørne. Her er der tillige mange gode vandrestier og mountainbike-ruter. Vermont rummer også mange floder med bidelystne fisk, så staten er i høj grad et godt tilbud til friluftsmennesker.

Hop i skistøvler
Vermont grænser op til Canada mod nord, og ikke langt fra den canadiske grænse ligger statens eneste deciderede turistby, Stowe.

Byen ligger neden for Mount Mansfield, der med sine 1340 meter er statens højeste bjerg. Om vinteren er Mount Mansfield State Park Vermonts bedst besøgte skisportssted, og i sommerhalvåret tager mange gondolbanen til toppen for at nyde udsigten og de mange vandrestier.

Østrig i USA
Hvis du er på disse kanter, så kør endelig også en tur forbi Mount Mansfield op gennem passet Smugglers Notch. På den anden side af de stejle serpentinesving ligger et ualmindeligt smukt bagland omkring landsbyerne Cambridge, Fairfax og Jeffersonville.

Stowe udmærker sig arkitektonisk ved at have en lang række huse, der er bygget i alpestil, og byen kaldes da også for 'et lille stykke Østrig i USA'. Lige uden for byen ligger i øvrigt Trapp Family Lodge, der er som taget ud af Tyrol. Bygningen er ejet af den østrigske familie von Trapp, som for år tilbage inspirerede til musicalen 'The Sound of Music'.

Råd til rejsen

Billeje: Offentlig transport er ikke noget at råbe hurra for i USA og slet ikke i en tyndt befolket stat som Vermont. Staten skal ubetinget opleves i en lejet bil.

Overnatning: Såfremt du ønsker at overnatte i Stowe, kan Stowe Mountain Lodge og Golden Eagle Resort anbefales. Priser fra ca. 650 kr. Læs nærmere på www.stowemountainlodge.com og www.goldeneagleresort.com.

Kørsel: En given strækning tager længere tid at tilbagelægge ad de smalle og ofte kuperede veje end en tilsvarende strækning i Danmark. Hav det in mente, når du tilrettelægger dagsprogrammet.

Årstid: New England er kendt for at have et af klodens smukkeste efterårs-scenarier, når millionvis af træer falmer i stærke rød-gule farver. Efterår er dog samtidig det tidspunkt, hvor hotellerne er mest fyldte, og priserne er højest.

Læs mere: www.vermontvacation.com, www.vtattractions.org og www.basinharbor.com.

Rejsen dertil

Den letteste måde at komme fra Danmark til Vermont er at flyve til Boston og derefter fortsætte i lejet bil. Afhængigt af trafikken og valg af rute varer det fem-seks timer at køre dertil fra Boston.

Der er ingen direkte flyvninger fra Danmark til Boston. Den hurtigste og mest bekvemme vej er at flyve med Icelandair fra København til Keflavik og skifte fly til Boston der. Returbilletter fås til ca. 4000 kr.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen