Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Ferie 3 timer siden
Læge redder flypassagers liv med en ske og en tandstik
Ferie 21 timer siden
Farligt natteliv: Folk festede mens 60 blev dræbt i bombeangreb
Ferie 30. sep. 2016
Paris vil lukke strande: Sandfirma har forbindelse til Islamisk Stat
Ferie 29. sep. 2016
Vildt! Teenage-pilot flyver for kendt lavprisselskab
Ferie 29. sep. 2016
Efter fransk burkini-forbud: Politiker vil forbyde tørklæde i passet
Ferie 29. sep. 2016
Flere hundrede turister forsvundet efter vulkanudbrud på populær ferieø
Ferie 28. sep. 2016
Hule fryser til is om sommeren - kan du gætte hvorfor?
Ferie 28. sep. 2016
Ny lov: Nu kan du snart gå nøgen rundt i Paris
Ferie 27. sep. 2016
Her er verdens største turistmagneter – har du været der?
Ferie 27. sep. 2016
Vidste du det? Derfor er fly altid hvide
Ferie 27. sep. 2016
Slut med forsvundne fly: Her er den helt nye teknologi
Ferie 27. sep. 2016
Dårlig P-plads: Her bliver bilen smadret af lettende fly
Ferie 27. sep. 2016
Par tog feriefoto af søde små piger - men fik sig en grim overraskelse
Ferie 26. sep. 2016
Mulig diskrimination: Transkønnede smidt hjem fra lufthavn
Ferie 26. sep. 2016
Rædselstur: Kvinde fik uhyggelig sidemand på flyet
Ferie 26. sep. 2016
Døds-gopler lukker strande i populært ferieparadis
Ferie 25. sep. 2016
2000 år gammelt skelet fundet i berømt skibsvrag
Udland 25. sep. 2016
Historisk perle: Besøg Europas uberørte tidslomme
Udland 24. sep. 2016
Absurd tørst: Så mange liter øl bliver drukket til Oktoberfest
Udland

Ti film der har skabt turistsucceser

Se en række af de film, der har gjort mere for en by, en ø eller en region, end nogen turistbrochure nogensinde ville kunne gøre

  • 'Ringenes Herre', Brokeback Mountain', 'Vicky Cristina Barcelona' og 'Sideways' er fire af de film, der har været uvurderlige for henholdsvis New Zealand, den amerikanske delstat Wyoming, Barcelona og Santa Barbara-området i Californien. (Collage: Jes Roger Petersen)
'Ringenes Herre', Brokeback Mountain', 'Vicky Cristina Barcelona' og 'Sideways' er fire af de film, der har været uvurderlige for henholdsvis New Zealand, den amerikanske delstat Wyoming, Barcelona og Santa Barbara-området i Californien. (Collage: Jes Roger Petersen)

Byer, øer, regioner og lande over hele verden bruger hvert år milliarder af kroner på at promovere sig selv i tv-spots, magasiner, aviser, brochurer og på billboards.

Men selv ikke den mest målrettede og vellykkede markedsføringskampagne kan nogensinde måle sig imod effekten af en stor Hollywood-film. Heller ikke hvis billedet er negativt. For mens hverken 'Trainspotting', 'Christiane F' eller 'Colours' har gjort ret meget godt for turismen i henholdsvis Edinburgh, Berlin og Los Angeles, så har lokale forretningsmænd og turistbureauet omvendt gnedet sig i hænderne, da Woody Allen indspillede sin nok bedste film i nyere tid i den catalanske storby Barcelona.

' Vicky Cristina Barcelona':Barcelona har aldrig haft svært ved at tiltrække europæiske turister. Men efter Woody Allens forelskede kameralinse zoomede ind på byen og på de tre gudeskønne kvinder Scarlett Johansson, Rebecca Hall og Penélope Cruz samt dennes mand Javier Bardem, fik amerikanere i massevis trang til at slippe hjemlandets til tider rigide rammer og lade sig forføre af den sydeuropæiske levevis og lidenskab. Bystyret betalte faktisk en million euro til produktionsselskabet for at lade handlingen udspille sig netop her.

LÆS OGSÅ:

Se også: Hotellet du skal kravle op på

' Sideways': Alexander Paynes ønologiske roadmovie fik ikke blot salget af amerikanskdyrket Merlot til at styrtdykke i forhold til den sarte og komplekse Pinot Noir-drue. Den fik tusindvis af turister fra både ind- og udland til at søge mod Santa Barbara og omegn, hvor de kunne følge i hjulsporene på Jacks (Thomas Haden Church) og Miles' (Paul Giamatti) åbne Saab 900 på udflugt mellem store vinoplevelser, smukke kvinder og betagende californiske landskaber.

LÆS OGSÅ:

Se også: Råt roadtrip mellem ørken og hav

' Brokeback Mountain': Ang Lees følsomme og sammenbidte film gik sin sejrsgang over hele verden i 2006, og Jacks (Jake Gyllenhaal) homoseksuelle forhold til Ennis (spillet af nu afdøde Heath Ledger) åbnede mange biografseeres øjne for, at ikke alle cowboys er til cowgirls. De storslåede naturomgivelser fik turister til at flokkes til Wyoming, der beskriver sig selv som Amerikas cowboystat.

LÆS OGSÅ:

Se også: Et rullende hjem i The Rockies

' Kilden i Provence': Sammen med 'Manon og kilden' gjorde dette historiske drama fra 1986 meget for at sætte Sydfrankrig på landkortet. Massevis af primært briter ikke bare nøjedes med at tage på vinrejser hertil, de købte også sommerhuse i idylliske landsbyer endsige flyttede permanent herned, hvor bjergsiderne dufter af rosmarin, vild timian og esdragon.

LÆS OGSÅ:

Se også: Bouillabaissens hovedstad

LÆS OGSÅ:

Se også: Provence a la carte

' Godfather Part II': For mange cineaster er denne film sammen med den første i rækken noget af de ypperste, der er blevet begået - og det ikke bare inden for mafiagenren. Coppolas mesterlige beretning om familien Corleone udspiller sig blandt andet på Sicilien. Mange rejse til byen Corleone for at se, hvordan den lille landsby, hvor gudfader Vito Corleone kom fra. Men faktisk var den så moderniseret i de tidlige 70'ere, hvor den blev indspillet, at man i stedet brugte locations i Savoca og Forza d'Agro uden for Taormina på Sicilien. Har finder du blandt andet Bar Vitelli og kirken, hvor Michael blev gift.

LÆS OGSÅ:

Se også: Siciliansk for begyndere

' The Beach': Filmatiseringen af Alex Garlands roman om en flok backpackere, der finder stranden over dem alle, fik for alvor turisterne til at strømme til Phi Phi-øerne i Thailand, hvor Leonardo DiCaprio gradvist mistede forstanden. Koh Phi Phi Leh blev faktisk udsat for en omfattende behandling af filmcrewet, da man til miljøfolk store kritik ryddede en del af stranden og plantede palmetræer for at få den til at se mest muligt ud som stranden i bogen.

LÆS OGSÅ: Oplev Thailands bedste dyk

' Ringenes Herre': Nyere tids absolut største filmsucces må ubetinget være Peter Jacksons særdeles vellykkede trilogi om den episke kamp mellem godt og ondt, der udspiller sig i mellem mennesker, orker, alfer, troldmænd, krigsherrer og eventyrlige figurer fra Tolkiens univers. Frodo og alle de andre rødder fik turismen i New Zealand til at eksplodere, og alle ville de opleve de storslåede landskaber, hvor heltemodige herrer redder verden fra det flammende øje i det høje.

LÆS OGSÅ: Se også: På kiwi-jagt ved verdens ende På kiwi-jagt ved verdens ende

Der mangler naturligvis mange film på listen, men vi havde hverken tid, plads, mulighed eller hukommelse til at få dem alle med. Er du medlem af nationen!, så skriv endelig nedenfor, hvilke du synes, burde være der.

Hvor mange af disse steder, har du besøgt?

Din stemme er modtaget

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet

Mest læste i Ferie

Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen