Udland

Vor tids pilgrimme

Det er blevet populært selv for ikke troende at tage på pilgrimsvandringer

  • Stadig flere danskere river nogle uger ud af kalenderen og vandrer ad pilgrimsruterne i Europa. (Foto: Colourbox)
Stadig flere danskere river nogle uger ud af kalenderen og vandrer ad pilgrimsruterne i Europa. (Foto: Colourbox)
1/3
Næste »

Kristne har i to tusind år vandret ad alverdens pilgrimsruter mod hellige steder. Med reformationen ophørte pilgrimsvandringer i Danmark, men nu er mange igen trukket i vandretøjet.

I disse år springer et stigende antal danskere ud som pilgrimme og vandrer hundredvis af kilometer på nogle af de mest velbesøgte pilgrimsruter i Europa.

– Aldrig er så mange taget til Spanien for at vandre på Caminoen. Vores egen lille forening, som blev startet i 2005, er vokset fra 22 til i dag 120 medlemmer. Derudover tager utrolig mange på vandring ad Hærvejen, hvor man i dag kan overnatte på herberger ligesom på El Camino i Spanien, fortæller Finn Buhl, der er formand for Roskilde Pilgrimsforening.

En bodshandling
I modsætning til middelalderens pilgrimme, som vandrede af religiøse årsager, drager de fleste af nutidens vandrere på pilgrimsfærd af helt andre grunde. Dengang gik man på pilgrimsvandring som en bodshandling, som kirken havde idømt en, eller man så kristne tage til hellige kilder i håbet om at blive helbredt for en sygdom. I dag har pilgrimsvandringer ofte ikke noget med tro at gøre.

LÆS OGSÅ: Madmiraklet på Guds egen vej

– Det er naturligvis altid svært at bedømme andres hensigter, men når vi taler om vandring på El Camino og Hærvejen, så står det klart, at meget af denne pilgrimsvandring mere er spændende oplevelsesferie med rygsæk på ryggen, fortæller Finn Buhl.

Henrik Friediger, der er formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme, er enig i den betragtning:

– Jeg tror, den største gruppe ikke nødvendigvis lægger noget religiøst i det. Der er en generelt stigende interesse for at vandre – og anden kropslig udfoldelse – i tiden. Altså en form for oplevelsesturisme. En anden stor gruppe ser noget religiøst i det og betragter pilgrimsvandringen som genopdagelsen af en kristen tradition.

Morten Wagner: Det er sanerende for sjælen

Han har en bil, som de fleste misunder ham. Sit eget jetfly, som kun de færreste kan prale af. Morten Wagner, der er medstifter af en af Danmarks største internetsucceser, Dating.dk, kan rejse lige hen, hvor det passer ham på ferie. Alligevel valgte han i år at tilbringe ferien ganske primitivt. Han brugte en måned på at vandre verdens mest kendte pilgrimsrute, El Camino de Santiago i Nordspanien.

– Det er jo en helt anderledes måde at holde ferie på. Det er en spændende udfordring, fordi det er sådan en simpel problemstilling, du står over for: I dag skal vi gå fra den her by til den her by, jeg stopper måske her og får noget vand. Altså man traver bare løs, og vandringen får sådan en meditationsagtig karakter.

LÆS OGSÅ: Boganmeldelse: El Camino

– Du vil jo på ingen måde kunne få det samme ud af det, hvis du bare lå på en strand, fortæller Morten Wagner, der i år gik pilgrimsruten for anden gang.

– Det var så sindssygt fed en oplevelse den første gang, at jeg bare måtte af sted igen.

Væk fra den materielle verden
Han er ikke taget på pilgrimsvandring af religiøse årsager, og det var nærmest en tilfældighed, at han overhovedet kom af sted i første omgang, da hans spansklærer foreslog ham det for to år siden.

Det er særligt det at kunne trække stikket ud fra dagligdagens trummerum, der tiltaler ham ved pilgrimsvandringen.

– Normalt har jeg rigtig svært ved at tænke på ingenting, men når man går på ruten, er det lettere, og det, synes jeg, er rigtig dejligt. Da jeg gik ruten anden gang, gik jeg sammen med en ven, og de første ti dage gik vi og snakkede forretning, men herefter trådte det i baggrunden og var ikke vigtigt længere.

– Så er det nogle helt andre ting, der får betydning, som man ikke har tid til at tænke på til hverdag, lyder det fra en begejstret Morten Wagner. Han har alt, hvad hjertet begærer, men alligevel giver pilgrimsvandringen ham noget, han ikke finder i sin hverdag.

– Det er simpelt hen sanerende for ens tanker. Til hverdag jagter man jo alt muligt materielt. Det lyder banalt, men til hverdag går man hele tiden og tænker 'nå, men i morgen skal jeg hente en ny bil, og så skal jeg også have et nyt kamera'. Man har altid et eller andet, som man gerne vil have. Men i virkeligheden ændrer disse ting jo ikke noget som helst for en.

– Når man så kommer ud og går den tur, tænker man pludselig: Hvad kan jeg have i min rygsæk, for det vejer alt sammen. Man finder ud af, at selv om man kun lige har sin vanddunk og det mest nødvendige tøj, har man nok sjældent haft det sjovere og været mere glad end på denne vandring.

Tre ruter at prøve kræfter med

1 Den klassiske: El Camino

Jakobsvejen, eller på spansk El Camino de Santiago, er nok verdens mest kendte pilgrimsrute. Ikke alene er den Europas vigtigste kristne pilgrimsrute, men i dag vandres den også af et hastigt stigende antal ikketroende.

El Camino de Santiago består af forskellige ruter, som alle har katedralen i Santiago de Compostela i Galicien som mål. Her er apostlen Jakobs, apostlen af Santiagos, grav, som mange besøger for at bede.

Den mest kendte rute er El Camino Francés – den franske rute, som er 835 km lang. Den starter i Frankrig i den lille bjergby Saint Jean Pied du Port i Pyrenæerne. Man kan naturligvis også vælge en kortere rute. Det kunne for eksempel være den 300 km lange Camino Primitivo. Den starter i det nordlige Spanien i pilgrimsbyen Oviedo.

2 Den danske camino: Hærvejen

Hærvejen var i middelalderen en pilgrimsrute mod de hellige steder i Santiago, Trondheim, Rom og Jerusalem. Ruten starter i Viborg, hvis navn betyder det hellige bjerg, og går langs den jyske hærvej ned til den tyske grænse. Det er en 300 km lang strækning, hvor der undervejs findes adskillige steder, som i middelalderen blev besøgt af pilgrimme, der søgte bod for synder eller lindring for sygdomme.

Hærvejen er spækket med danmarkshistorie og kulturelle seværdigheder, som man kan opleve under sin vandring. Blandt andet tager denne pilgrimsrute dig forbi netop det sted, der gjorde danskerne kristne. Hærvejen passerer nemlig Jelling, hvor man kan gøre et ophold ved runestenene, der afspejler Danmarks overgang fra den hedenske vikingetid til den kristne middelalder.

3 Gå i Jesu fodspor

Israel indviede i 2009 den nye pilgrimsrute, der med sine 40 km strækker sig fra Jerusalem til Det Døde Hav. Ruten kaldes I Jesu fodspor, og drager man på denne pilgrimsvandring, kommer man til at besøge nogle af de hellige steder, der har haft størst betydning for Det Nye Testamente.

Blandt andet kan man besøge stedet ved Jordanfloden, hvor Jesus ifølge den kristne tro blev døbt af Johannes Døberen. Dette sted betragtes som værende den tredje mest hellige seværdighed for kristne i Israel.

Ruten fører desuden til det sted, hvor den barmhjertige samaritaner hjælper en halvdød mand samt til Fristelsernes Bjerg, hvor Jesus ifølge Det Nye Testamente bliver fristet af Satan.

Her finder du din rute

Europa byder på mange forskellige pilgrimsruter, så problemet bliver ikke at finde en – nærmere at vælge.

På disse hjemmesider kan du læse om pilgrimsruterne i Europa:

pilgrimsvandring.dk/ruter

pilgrim-nordjylland.dk

santiago-compostela.net

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet
Mest læste i Ferie
Hent flere
Seneste i Ferie
Seneste i EKSTRA
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen