Ømme baller og lækker udsigt: Den ultimative guide til San Francisco

Et besøg i The Golden City er lig med rare mennesker, lækker mad, vilde udsigter og kilometer i benene. Ekstra Bladet Ferie guider dig her til de smukkeste steder i San Francisco

Fischerman's Wharf. Foto: Nanna C. Pedersen
Fischerman's Wharf. Foto: Nanna C. Pedersen

‘Der er et sted, hvor kærlighed begynder. En helt bestemt by, hvor jeg har efterladt mit hjerte’.

Sådan synger Brødrene Olsen i sangen ‘San Francisco’, og efter at have besøgt byen tre gange de sidste seks måneder, kan jeg kun stemme i: San Francisco er THE City, som de lokale kalder byen. Der findes kun én som denne californiske drøm af en by, der gør de 11 timer med fly fra København og jetlaggen værd at rejse for. Læs her mine tips til den bedste tur til den bakkede og gyldne storby.

Golden Gate Broen og The Presidio
Foregår en film i San Francisco, er det typisk et billede af en flot, rød hængebro, der slår historien an. Golden Gate Bridge er et af byens største vartegn, og den store, røde bro forbinder byen med den nordlige del af Californien, der mod Stillehavet er adskilt af en stor bugt, der udgør ‘The Bay Area’. Lej cykler og tag turen over broen - eller gør det til fods og nyd udsigten over Alcatraz og Oakland på den anden side af bugten. Jeg sprang turistcentret ved broen over, fordi der var så mange mennesker. I stedet nød jeg udsigten fra kvarteret The Presidio, hvor der både er parker og strand, og hvor Walt Disneys Familiemuseum ligger.

Den store røde Golden Gate Bro. Foto: Nanna C. Pedersen
Den store røde Golden Gate Bro. Foto: Nanna C. Pedersen
 

Flugten fra Alcatraz
Man behøver ikke være Scarface Al Capone for at komme en tur til den legendariske ø.. Indtil 1963 var øen vært for et berygtet fængsel, men siden ‘69 har den i stedet været åben for turister. Øen er erklæret nationalpark, og vil man besøge den og se det tidligere fængsel, skal man huske at bestille billetter i forvejen, da der er rift om pladserne på bådene til den gamle fængselsø.

Fængselsøen Alcatraz. Foto: Nanna C. Pedersen
Fængselsøen Alcatraz. Foto: Nanna C. Pedersen
 

De farverige Painted Ladies
Har du set Hænderne Fulde eller Mrs. Doubtfire? Så har du helt sikkert også set de victorianske huse, der er så karakteristiske for San Francisco. Især Painted Ladies i bydelen Hayes Valley er kendte. Tag turen til fods fra rådhuset via Fulton Street og mærk, hvordan bakkerne i byen brænder i ballerne. Det rigtige hus fra Mrs. Doubtfire ligger forresten på 2640 Steiner Street i Pacific Heights.

Victorianske huse over alt i byen. Her er det Painted Ladies. Foto: Nanna C. Pedersen
Victorianske huse over alt i byen. Her er det Painted Ladies. Foto: Nanna C. Pedersen
 

Coit Tower og pandekager
Begynd en af feriedagene med smørstegte pandekager med bær på Mama’s på 1701 Stockton Street på grænsen til North Beach-bydelen. Husk kontanter og vær forberedt på en lille kø, for Mama’s er med rette et populært sted. Når pandedrengene er indtaget, bør der være energi til at gå den stejle tur op til udsigtspunktet Coit Tower i den østvendte ende af Lombard Street. Hold øje med papegøjerne, der flyver frit i parken op mod tårnet, og nyd så udsigten over hele San Francisco, bugten, Bay Bridge, Alcatraz og Golden Gate Broen, når du kommer op på toppen.

Coit Tower. Foto: Nanna C. Pedersen
Coit Tower. Foto: Nanna C. Pedersen
 

Ti kilometer i timen
Hvis der er flere kilometer i bentøjet, kan jeg kun anbefale at vandre ned ad Lombard Street og se bilerne sno sig meget langsomt ned ad den meget stejle vej. Gaden er et kendetegn for byen, fordi den understreger, hvor kuperet der faktisk er. Gå op for enden og nyd udsigten over blomster, hav, dyre victorianske huse og sporvognen, der kører forbi med jævne mellemrum.

Lombard Street er så stejl, at man har lavet kunstige sving. Foto: Nanna C. Pedersen
Lombard Street er så stejl, at man har lavet kunstige sving. Foto: Nanna C. Pedersen
 

De stædige sporvogne
Et andet af San Franciscos officielle vartegn er de oldgamle sporvogne, der kan dateres helt tilbage til 1873. De løber blandt andet fra Lombard Street og stopper for eksempel ved Union Square, havnefronten og Pier 41.

En af de oldgamle sporvogne. Foto: Nanna C. Pedersen
En af de oldgamle sporvogne. Foto: Nanna C. Pedersen
 

En bid af Kina og Italien
Hvis du er med enten sporvogn PM eller PH kan du stå af i den store perle midt i San Francisco: Chinatown. Grant Avenue danner hovedgade gennem kvarteret, der ser ud, som om det var taget ud af Hong Kong. Kig lidt i de små, fine butikker med ægte - og uægte - kimonoer, sjove grøntsager og dimseri fra Kina. Om aftenen kan I passende gå ned i den nordlige del af Stockton Street, hvor Little Italy ligger og frister med lækkert, italiensk mad.

Chinatown. Foto: Nanna C. Pedersen
Chinatown. Foto: Nanna C. Pedersen
 

Golden Gate Park
New York har Central Park, og San Francisco har Golden Gate Park. Parken ligger som et kæmpe grønt område i den nordvestlige del af byen, og man kan bruge mindst en dag på at vandre på de mange fine stier med udsigt til blomster, palmer og søer. Et godt stykke inde i parken ligger to fantastiske museer: De Young Museum og California Academy of Sciences. Det første er et stort kunstmuseum, der både har interessante installationer og smukke malerier. Videnskabsmuseet har flere afdelinger - man kan blandt andet prøve jordskælvssimulatoren, se deres albino-alligator, Claude, besøge akvariet eller se stjerner i deres planetarium..

Et af mange fine punkter i den store Golden Gate Park. Foto: Nanna C. Pedersen
Et af mange fine punkter i den store Golden Gate Park. Foto: Nanna C. Pedersen
 

Dolores og regnbuer
I USA må man ikke drikke alkohol på offentlige steder, men i Dolores Park lige i midten af San Francisco må man alt - eller politiet gør i hvert fald ikke noget ved det. Det bedste af det er, at der er hyggeligt. Unge som gamle nyder den vanvittige udsigt fra toppen af parken, mens de hygger eller spiller lidt bold. Lige neden for parken ligger den berømte bydel Castro, som er fyldt med regnbueflag. Selv fodgængerovergangen er regnbuestribet som tegn på, at kvarteret især er beboet af homoseksuelle. De fleste barer og butikker er også henvendt til homoseksuelle, men alle er velkomne, og området er bestemt et besøg værd uanset seksuel overbevisning.

Regnbuefarver i Castro. Foto: Nanna C. Pedersen
Regnbuefarver i Castro. Foto: Nanna C. Pedersen
 
Dolores Park. Foto: Nanna C. Pedersen
Dolores Park. Foto: Nanna C. Pedersen

Fisherman’s Wharf
Den nordlige del af havnen i San Francisco kaldes Fisherman’s Wharf, men området kunne også gå under navnet ‘turistfælde’. Der er fyldt med arketypiske fastfood-restauranter, boder med perlearmbånd og andet dimseri. Men der er nu også ret flot. Søløverne ligger og brøler, og man har direkte udsyn over til Alcatraz og bugten, når man drøner derned på en af de gamle sporvogne.

Fischerman's Wharf. Foto: Nanna C. Pedersen
Fischerman's Wharf. Foto: Nanna C. Pedersen
 

Tips og tricks
Kø-kultur og drikkepenge: Selv om San Francisco er en af de dyreste byer i USA, forventes der stadig mindst ti procent - og gerne mere - i drikkepenge, når man er på bar eller restaurant. Andet opfattes som en direkte fornærmelse. Husk også at bestille bord mindst et par timer, inden I skal spise - også selv om restauranten, I har valgt, er lille. Amerikanerne elsker at spise ude, så uanset ugedag dannes der hurtigt kø udenfor.

Om aftenen og natten: Undgå kvarteret Tenderloin omkring Market Street og Turk Street, når det er mørkt. Jeg går der faktisk helst heller ikke alene i dagtimerne. Fattigdom og problemer med narko i USA er noget helt andet end i Danmark, og det vidner dette område om.

At hilse på: I USA siger alle: ‘Hvordan går det?’, når de hilser, men man behøver ikke svare langt om, hvordan man har det. Bare sig: ‘Good, thanks, how about you?’ og forvent ikke et svar. Et ‘Hi’ kan også være nok.

 

Transport
Uber og det tilsvarende Lyft: Begge tjenesterfungerer eksemplarisk og er helt lovlige. Download app’ene på din telefon og kom hurtigt og billigt rundt. Lad være med at give drikkepenge, selv om app’en foreslår det. Amerikanerne giver ikke drikkepenge i Uber eller Lyft.

Offentlig transport: Køb et såkaldt Clipper Card med penge på i supermarkedet Walgreens. Det fungerer i al offentlig transport lige som et rejsekort i Danmark. Køb et for hver person, der skal af sted. Hovedbanegården i San Francisco hedder 4th and King, og herfra går både busser, metro og Caltrain ind og ud af byen.

Billeje: Vil du leje bil, er det vigtigt med automatgear, medmindre du er ekstremt dygtig til at styre et koblingspunkt på de vilde bakker. Der er utroligt mange irriterende stop-skilte i USA, og de betyder virkelig, at du skal stoppe. I lyskryds skal du dreje til højre, selv om der er rødt lys - medmindre der er skiltet om andet.

 

Fem gode restauranter
Saru Sushi Bar i Mission: Kan man lide sushi, SKAL man besøge denne lille restaurant, som kaldes en perle i Michelinguiden. Priserne er i den dyre ende, men det er det hele værd. Husk at bestille bord.

Souvla i Hayes Valley: Få en lækker salat eller is hos Souvla. Retterne er græskinspirerede, og portionerne er så store, at man har til frokosten dagen efter.

Limon Rotisserie på Valencia Street: Virkelig lækker sydamerikansk restaurant, der serverer den møreste bøf, jeg nogensinde har smagt. Krydr med en lækker drink fra baren.

Z&Y Restaurant i Chinatown: Trods sit alternative udseende udefra serverer restauranten her faktisk virkelig god mad. Selv Barack Obama har besøgt stedet. Bestil flere små retter og del ved bordet.

Tony’s Pizza Napoletana i Little Italy: Her fik min kæreste og jeg nogle virkelig gode pizzaer. Husk at bestille bord i forvejen og køb en hjemmelavet gelato til turen hjem.

 

Shopping
De kendte mærker: I centrum af byen ved Market Street og Grant Avenue ligger alle de store, amerikanske stormagasiner og dyre, italienske mærkevare-butikker. Det er her, man ser mange fortabte og tålmodige mænd bære rundt på poser.

De små perler: Omkring Valencia Street ligger mange, små og lækre butikker, som gemmer på gamle plader, finurligt genbrug og smukke antikviteter.

Ferry Building Marketplace på Embarcadero: Minder om Torvehallerne i København, men er noget større. Spis lækre is, smag lokale delikatesser og køb den der helt særlige souvenir med hjem.

1 af 14 Fischerman's Wharf. Foto: Nanna C. Pedersen
2 af 14 Dolores Park. Foto: Nanna C. Pedersen
3 af 14 Chinatown. Foto: Nanna C. Pedersen
4 af 14 Coit Tower. Foto: Nanna C. Pedersen
5 af 14 Den nordlige del af San Francisco og Golden Gate Broen. Set fra Coit Tower. Foto: Nanna C. Pedersen
6 af 14 En af de oldgamle sporvogne. Foto: Nanna C. Pedersen
7 af 14 Lombard Street er så stejl, at man har lavet kunstige sving. Foto: Nanna C. Pedersen
8 af 14 Sporvogn i Chinatown. Foto: Nanna C. Pedersen
9 af 14 Den store røde Golden Gate Bro. Foto: Nanna C. Pedersen
10 af 14 Regnbuefarver i Castro. Foto: Nanna C. Pedersen
11 af 14 Victorianske huse over alt i byen. Her er det Painted Ladies. Foto: Nanna C. Pedersen
12 af 14 Fængselsøen Alcatraz. Foto: Nanna C. Pedersen
13 af 14 Ekstra Bladets udsendte foran Golden Gate Broen. Foto: Nanna C. Pedersen
14 af 14 Et af mange fine punkter i den store Golden Gate Park. Foto: Nanna C. Pedersen
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen