Vild med all inclusive

Vi tog mod til os og gik all in på familie-ferien til Mallorca. Og vi fortryder ikke. Tværtimod

Foto: Simon Evans/All Over
Foto: Simon Evans/All Over

Første gang, idéen kom på bordet, himlede vi med øjnene, hustruen og jeg.

At tage på charterferie og indlogere sig på et ’all inclusive’-hotel var lige så klichépræget, som det var dyrt.

Forestil dig en ugelang ferie med den samme mad fra den samme restaurant. At ligge på en solseng i 35 graders varme og se de samme irriterende svenske turister plaske rundt i poolen dag ud og dag ind.

Nej tak!

En lækker ferie består af bjergvandringer, storbyer, eksklusive middage på dyre restauranter eller måske bungeejump over et vandfald i Australien. Sgu da ikke det samme, det samme, det samme en hel uge i træk!

Eller hvad?

Når man bliver forældre, ændrer alting sig. Også prioriteterne, når ferien skal bestilles.

Derfor må vi konstatere, at vi elsker all inclusive. Kort og godt.

Det er ikke fejlfrit, men hold nu fast, hvor er det skønt, når man forsøger at holde styr på to knægte på henholdsvis to år og syv måneder. Kultur, historie og oplevelser sættes på standby, mens glæden over den enorme buffet, hvor de serverer pommes frites OG mælk, er stor.

Vi kan stort set få mad hele dagen – fra kl. 7.30 til 21.30. Der er barer rundt omkring på hotellet, hvor vi løbende kan hente drikkevarer gratis. Både dem med og uden alkohol.

Børnene kan få alle de is, de vil (bare rolig, vi propper ikke is i en dreng på syv måneder), og så er der adskillige pools. Dem med vandrutsjebaner og hvin dagen lang. Og dem, hvor vandet ikke når over anklerne. Der er puderum, legepladser og klubber, hvor unge guider stormer hvileløst rundt med små og store børn i den kvælende hede.

Udsigten over Alcúdia-bugten fra svigermors altan. Du har som gæst selv mulighed for at ønske, om dit værelse skal være med eksempelvis havudsigt. Foto: Hans-Henrik Hybholt Hare
Udsigten over Alcúdia-bugten fra svigermors altan. Du har som gæst selv mulighed for at ønske, om dit værelse skal være med eksempelvis havudsigt. Foto: Hans-Henrik Hybholt Hare
 

Det er på børnenes præmisser nu. Derfor er vi ikke længere i centrum, og vores behov må stilles i tidsrummet 19-20, hvor børnene er faldet i søvn, og vi fortsat er vågne. Ikke nogen Margarita med parasol klokken 14.

Men måske gør det ikke så meget.

For konceptet er ideelt, nu vi har flyttet hverdagen fra Danmark til Mallorca. Børnene er jo ligeglade med, hvor pokker vi befinder os. Når de er sultne, vil de have mad. Og når de er trætte, så skal de sove. Ellers falder der brænde ned.

Man behøver ikke skulle træffe et valg om, hvor aftensmaden skal indtages, mens solen bager ned over dig, mens ungerne tigger om is, og den altid ubehagelige ulvetime nærmer sig. For det giver sig selv.

Man skal bare møde op og nyde synet af personalet, der, fem minutter inden restauranten egentlig åbner til aftensmad, så fint står på to rækker og smiler bredt, som om det var paven, der havde set sig lun på salatbaren.

Og hold nu op, hvor det passer os.

Vi er lige så klar. Til buffet. For fjerde dag i træk. Den samme buffet. Til pastaskruer, salatbar, adskillige meter med fisk og skaldyr, forskellige slags kød, iskager i lange baner, pommes frites, brød, lokale specialiteter og meget, meget mere.

Det er ganske godt. Ikke i nærheden af Michelin-anbefalinger, men fint fint.

Det vigtigste er, at vi ved, hvad vi får. Vi ved, at maden her på hotellets restaurant er klar, og at vores ældste søn i løbet af få minutter kan få en tallerken med sine livretter stillet foran sig, så han kan blive spist af, så vi igen kan komme ud af døren – hjem mod hotelværelset og lægge ham i seng i løbet af tre kvarters tid.

Holger møder et af sine idoler, Bamse, der hver dag underholder lystigt på hotellet. Foto: Hans-Henrik Hybholt Hare
Holger møder et af sine idoler, Bamse, der hver dag underholder lystigt på hotellet. Foto: Hans-Henrik Hybholt Hare
 

Vi behøver ikke spekulere på, hvorvidt frokostrestauranten nu er lydløs nok til, at ungerne kan sove i klapvognen – eller om personalet overhovedet accepterer, at vi tager klapvognen med ind.

Det er også udelukket at blive uvenner over, at restauranten, man har valgt, ikke har majs i salatbaren eller ketchup til fritterne.

Alt det har man købt sig fra.

Og selv om en ferie med børn nok betyder, at man sandsynligvis ikke kan få læst den nyindkøbte roman, så gør all inclusive-konceptet det næsten muligt at få i pose og i sæk.

Vi oplever selvfølgelig ikke de samme skjulte skatte, som vi ville tidligere. I hvert fald ikke uden at hive pengepungen frem. All inclusive har trods alt visse begrænsninger.

Og så må du leve med, at kokkene ikke nænsomt har vendt netop din entrecote hvert andet øjeblik, så den opnåede den perfekte rødmen i kødet. De har banket 50 af sted på kort tid, og nu ligger de på en disk og sveder, mens andre turister overvejer dem.

Kan du komme overens med det, er du langt.

Far og Holger afprøver babyernes bassin og må konstatere, at rutsjebanen er lige vovet nok for sønnike. Foto: Hans-Henrik Hybholt Hare
Far og Holger afprøver babyernes bassin og må konstatere, at rutsjebanen er lige vovet nok for sønnike. Foto: Hans-Henrik Hybholt Hare
 

Og set i det lys holder konceptet.

Men det kræver samtidig, at man accepterer præmissen, for træerne vokser ikke ind i himlen.

Alle de andre turister er irriterende. De larmer, lugter, forstyrrer, spærrer og skubber – mest i buffeten.

Og der findes ikke nogen solseng med dit navn på. Dem er der kamp om. Fra solen står op – og nogle gange også inden. For slet ikke at tale om de alt for få parasoller, der selvsagt er i høj kurs. Og så risikerer man gudhjælpemig også at skulle stå i kø til buffeten, hvis man kommer på et uheldigt tidspunkt.

Alt dette skal accepteres, før ferien kan blive bedre. Det nytter ikke at brokke sig og gå rundt med en sur mine på. Skub lidt igen i køen, og træk vejret en ekstra gang. Der er trods alt værre ting i verden.

Du kan dog glæde dig over, at vejret er bedre end i Danmark. Maden er sandsynligvis anderledes end din egen. Så nyd det, for pokker! OGSÅ selv om det blødkogte æg er alt for hårdt, også selv om du sveder tran, før klokken har slået ti, og naboerne i øvrigt larmer til klokken 23. For ferien er betalt, du er af sted, og så er det fucking ...

ALT inklusive.

Kom tidligt på dagen, hvis du vil have en solseng. Og nyd så i øvrigt, at der ikke er så mange mennesker i poolen. Foto: Hans-Henrik Hybholt Hare
Kom tidligt på dagen, hvis du vil have en solseng. Og nyd så i øvrigt, at der ikke er så mange mennesker i poolen. Foto: Hans-Henrik Hybholt Hare
 

Fem gode råd

1 Spis i ydertidspunkterne, så du undgår kø uden for restauranten og ved buffeten.

2 Få styr på restauranter og barers åbningstider – og hvornår det rent faktisk er gratis. Der er tidspunkter, hvor du risikerer at skulle betale for især drikkevarer.

3 Forbered dig på, at de bedste drinks og lækreste bøffer sandsynligvis koster penge. All inclusive er ikke uden restriktioner! Gratis is kan lige så godt være de tarvelige sodavands-is, mens en Magnum koster.

4 Lad være med at gå i panik! Langt de fleste hoteller har supermarkeder, hvor du kan skaffe bleer. Husk på, at du ikke rejser til verdens ende. Her er apoteker, læger og indkøbsmuligheder som alle andre civiliserede steder.

5 All inclusive er lig med underholdning om aftenen fra en scene, hvor guiderne forsøger sig med skuespil og musik. Lige noget for store børn. Små børn skal i seng og sove, så overvej nøje at give rejseselskabet og/eller hotellet et kald, og spørg til et værelse, der vender væk fra det område, hvor underholdningen foregår.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Ferie
Seneste i Ferie
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen