Anmeldelse: 'Hobbitten 3' er en sjælløs pengemaskine

Se flere scener fra 'Hobbitten: Femhæreslaget' i 'Filmmagasinet'
1/2
Næste »

'Hobbitten: Femhæreslaget'. Instr.: Peter Jackson. Premiere i 120 biografer

3
5,1
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Ingen tvivl om, at Peter Jackson leverede en filmisk pragtpræstation, da han i årene 2001-2003 fik omskabt J.R.R. Tolkiens klassiske romantrilogi om ’Ringenes herre’ til tre meget vellykkede filmatiseringer, der på fornem vis fik kogt bøgernes farverige universer ned til det essentielle uden at sætte det eventyrlige over styr.

En indsats der tilsyneladende er steget ham til hovedet, da en kombination af storhedsvanvid og grådig er den eneste plausible forklaring på, at den ene (børne)bog, der introducerer os for universet – ’Hobitten - eller ud og hjem igen’ – skulle pumpes op til intet mindre end tre helaftensfilm.

Skærmbillede 2013-12-11 kl. 20.36.15 Filmnyheder - 11. dec. 2013 TV: Er 'Hobbitten 2' værd at se?

Efter to meget lange tilløb er vi nu endelig nået frem til den store finale, der med sine ’kun’ 144 minutters spilletid sjovt nok er den korteste af de tre film.

Bilbo Sækker (Martin Freeman) og de 13 dværge er som bekend nået frem til Det Ensomme Bjerg, der vogtes af dragen Smaug. Da den indledningsvis bliver ryddet af vejen, er der mange der gerne vil have fingre i den store skat, og det meste af spilletiden her går med at fremmane det store slag ved bjergets fod.

Det er usandsynlig flot lavet (også i den ordinære 3D-version, som var den der blev vist for pressen i stedet for Jackson foretrukne såkaldt High Frame Rate 3D) og computereffekterne er spektakulære for nu at bruge en underdrivelse.

Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark Filmanmeldelser - 11. dec. 2013 Hobbitten 2: Lang og ligegyldig

Men det varer desværre ikke længe, inden at man alligevel begynder at sidde urolig i sædet, for efter det første kvarter med orker, dværge, elver og andet godtfolk, der slår hinanden oven i hovedet med køller og økser, bliver det ærligt talt virkelig kedeligt og uvedkommende. Og mon ikke ’Hobitten: Femhærsslaget’ vil vinde det uofficielle verdensmesterskab i unødvendigt langstrakte dødskampe. Det nærmer sig ind i mellem det ufrivilligt komiske, bortset fra, at det ikke engang er sjovt.

Og hvorfor i alverden der har været hele fire manuskriptforfattere inde over den ultratynde historie forbliver en gåde. Måske et desperat forsøg på at puste en eller anden form for mening og/eller magi ind i fortællingen? Det lykkes desværre ikke.

Se også: Fra Gandalf til gammel Sherlock Holmes

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at der kunne være kommet en glimrende film ud af ’Hobitten’, men tre af slagsen kan den altså overhovedet ikke bære, hvilket egentlig var ret tydeligt allerede fra begyndelsen og som nu er blevet endelig bekræftet med denne storslåede sovepille, der til forveksling ligner et rollespil på steroider.

Så med mindre man er rødglødende Tolkien-fan eller meget interesseret i filmiske teknikaliteter, kan man roligt springe den her sjælløse pengemaskine over og i stedet bruge tiden på et gensyn med ’Ringenes Herre’.

hobbitten Film-anmeldelser - 11. dec. 2012 Anmeldelse: Hobbitten er Honitten

Se traileren til 'Hobbitten 3 - Femhæreslaget:

Se traileren til 'Hobbitten 2 - Dragen Smaugs hemmelighed':

Se traileren til 'Hobbitten 1 - En uventet rejse':

Læs også

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i Filmmagasinet
Hent flere
Mest læste i Filmmagasinet
Hent flere