Persondata politik

'Dicte' er solid krimiunderholdning

Med tv-serien 'Dicte' har dansk tv-drama fået endnu en kvinde i førertrøjen

Seneste i flash!

Flash
Sidste nyt om de kendte og kongelige direkte i din indbakke. Vi sender hver dag først på eftermiddagen.

Mest læste i flash!

EKSTRA tæt på de kendte

 
'Dicte'. Instr.: Jannik Johansen. Medv.: Iben Hjejle, Lars Brygmann, Lærke Winther, Lene Maria Christensen m.fl. TV2 mandag aften
12 læsere:
Klik på stjernerne for at bedømme

TV2 har ved flere lejligheder forsøgt at give DR konkurrence til stregen på seriefronten – senest med ’Den som dræber’, der dog blev lagt ned efter en enkelt sæson i 2011, grundet (forståeligt) manglende succes. Selv om det da efterfølgende også blev til en mislykket spillefilm.

Nu prøver man så igen, denne gang med en serie baseret på Elsebeth Egholms populære bogserie om journalisten og amatørdetektiven Dicte Svendsen. Egholm var også ind over som manuskriptforfatter på ’Den som dræber’, men den side af sagen er nu lagt i hænderne på makkerparret Dorte W. Høgh og Ida Maria Rydén. Og som instruktør har man hyret Jannik Johansen, der bl.a. har står bag filmene ’Rembrandt’ (2003), ’Mørke’ (2005) og ’Hvid nat’ (2007) samt været med på tv-serier som ’Rejseholdet’, ’Ørnen’, ’Borgen’ og ’Rita’.

Bedre end ’Forbrydelsen’
Og efter første afsnit at dømme behøver DR måske ikke ligefrem frygte at serietronen vakler, men jeg var nu betydeligt bedre underholdt end tilfældet var med tredje, krampagtige sæson af ’Forbrydelsen’.

Hver historie i ’Dicte’ er bygget op over to afsnit, hvilket ud over at tvinge seerne til at følge med hver gang, har den fordel, at man kan komme lidt dybere ned i fortællingen end hvis den skal afvikles over en enkelt time, samtidig med at man ikke behøver træde endeløst vande, fordi spændingen partout skal strækkes over hele ti afsnit, som vi så det med førnævnte ’Forbrydelsen’.

Vi lagde hårdt ud med i de to første scener lige at få ridset Dictes (Iben Hjejles) traumatiske baggrund op – et drengebarn ’givet’ væk til adoption 24 år tidligere samt et brud med Jehovas Vidner og dermed sine forældre. Og møder hende så nu, hvor hun netop er flyttet tilbage til Aarhus sammen med teenagedatteren Rose (Emilie Kruse) efter en tilsyneladende mindelig skilsmisse (den slags er åbent meget populære i tv-fiktion lige for tiden).

Solidt seriearbejde
Hun er blevet ansat på den lokale redaktion af tabloidavisen Dagbladet, og hvirvles hurtigt ind i en grim sag om østeuropæiske rugemødre. Og selv om der undervejs var enkelte lidt for heldige ’tilfældigheder’ i manuskriptet – ikke mindst fostret i pizzamandens fryser – virker plottet ganske godt tænkt både tematisk og spændingsmæssigt.

Læg dertil en række bipersoner man gerne vil lære nærmere at kende, bl.a. efterforskeren Wagner (Lars Brygmann), veninden Anne (Lærke Winther) og fotografen Bo (Dar Salim) samt habilt skuespil og udmærket tv-håndværk. Resultatet er på ingen måder banebrydende, men solidt seriearbejde som man gerne afsætter de kommende mandage til.

Og så må man jo konstatere, at også når det gælder tv-dramatikkens verden, har kvinderne i den grad bukserne på i disse år.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Linette K. Jespersen Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik