Persondata politik

Et livsbekræftende lys i vintermørket

'De urørlige' er både hjerteskærende og humoristisk

Seneste i flash!

Flash
Sidste nyt om de kendte og kongelige direkte i din indbakke. Vi sender hver dag først på eftermiddagen.

Mest læste i flash!

EKSTRA tæt på de kendte

 
'De urørlige'. Instr.: Eric Toledano & Olivier Nakache. Medv.: Francois Cluzet, Omar Sy, Audrey Fleurot, Anne Lee Ny m.fl. 112 min. Premiere i dag i 73 biografer
2 læsere:
Klik på stjernerne for at bedømme

En film om en lammet mand og hans sygehjælper lyder måske ikke umiddelbart som en kioskbasker. Men Eric Toledano og Olivier Nakaches ’De urørlige’ er ikke desto mindre blevet den største franske filmsucces nogen sinde, der har slået selv ’den fabelagtige Amélie fra Montmartre’ af pinden.

Og lur mig, om den ikke også bliver et hit i de danske biografer, da der er tale om et af den slags filmiske lys, der kan hjælpe os lidt på vej gennem vintermørket.

Elegant med et glimt i øjet
En vaskeægte feel good-film, som man bestemt ikke behøver være frankofil for at holde af – og som tilmed bygger på en autentisk historie. Moralen om, at man skal huske at leve livet, mens man har det, og temaet om modsætningerne, der mødes, mens sød musik opstår, er måske nok noget forslidte.

Men det bliver de ikke nødvendigvis mindre sande eller vedkommende af. I hvert fald ikke, hvis de serveres så elegant og med så meget glimt i øjet, som det er tilfældet her.

Den stenrige enkemand Philippe er blevet lam fra halsen og ned efter en paragliding-ulykke og søger en hjælper. Den senegalesiske, småkriminelle indvandrer Driss tropper op til samtalen – ikke fordi han ønsker jobbet, men blot for at få et stempel, så han kan hæve sin bistandshjælp.

Philippe, der er dødtræt af omverdenens medlidenhed, falder for Driss’ rå charme og uforstilthed – ikke mindst da han helt ublu lægger an på Phillipes assistent – og tilbyder ham både stillingen og et hjem i sit luksuriøse, parisiske byhus, der både mentalt og geografisk ligger milevidt fra Driss’ klaustrofobiske forstadsghetto.

’De urørlige’ er den både morsomme og bevægende historie om de to tilsyneladende væsensforskellige mænds voksende venskab og indbyrdes forståelse, der undervejs tvinger dem begge til at ændre livssyn.

Fremragende skuespil
Filmen lever ikke mindst i kraft af fremragende skuespil af Francois Cluzet og Omar Sy i de bærende roller, der overbevisende dribler uden om alle faldgruberne og stereotyperne og giver deres figurer både pondus og dybde. Man tror simpelt hen på dem. Det er på en gang både hjerteskærende og livsbekræftende at overvære.

Filmen er måske knap så original og overvældende som Julian Schnabels åndsbeslægtede ’Dykkerklokken og sommerfuglen’ (2007), men man skal være gjort af hårdere stof end undertegnede, hvis man ikke undervejs både trækker på smilebåndet og bliver lidt fugtig i øjenkrogen.

At musikken så tilmed bruges begavet undervejs, gør bestemt ikke fornøjelsen mindre. Jeg fik sgu helt lyst til at høre Earth, Wind & Fire igen – og der skal trods alt noget til.

Ansvarshavende chefredaktør: Poul Madsen Ledende digital redaktør: Anders Refnov EKSTRA-redaktør: Lisbeth Langwadt Nyhedsredaktør lige nu: Peter Roelsgaard Kontakt Ekstra Bladet

Ekstra Bladet - Rådhuspladsen 37 - 1785 København V - Telefon: 33 11 13 13 - Fax: 33 14 10 00 - CVR nr. 26 93 36 76

Udgiver: JP/Politikens Hus A/S | Om Ekstra Bladet | Ophavsret | Persondata politik