Lommeur fra dansker på Titanic - nu på auktion

Den 27-årige dansker Hans Christensen Givard døde under Titanics forlis i 1912 - nu sættes hans lommeur på auktion med en vurdering på 100.000 kroner

  • Hans Christensen Givard, der var 27 år gammel, da han døde under Titanics forlis, er her fotograferet i standsmæssig påklædning. Man kan også skimte lommeuret i jakken.(foto: PR Foto)
Hans Christensen Givard, der var 27 år gammel, da han døde under Titanics forlis, er her fotograferet i standsmæssig påklædning. Man kan også skimte lommeuret i jakken.(foto: PR Foto)
1/3
Næste »

Et lille lommeur og ukuelig eventyrlyst er omdrejningspunktet i en skæbnesvanger historie om landarbejderen Hans Christensen Givard, der omkom på Titanic i 1912. Nu udbyder Bruun Rasmussen Kunstauktioner til september det lommeur, som han bar på sig under den katastrofale færd over Atlanten.

Læs Også:

Se også: Milliardær bygger Titanic II

Hans Christensen Givard var en berejst ungkarl, der greb de chancer, som livet bød ham. Det gav ham enestående oplevelser fjernt fra Danmark – dels i Argentina og i Amerika. Han var ældste søn ud af en søskendeflok på 6 børn og voksede op på en gård i landsbyen Kølsen lidt udenfor Viborg. Han hørte første gang om Amerika fra sine naboer, der hurtigt fik vakt udlængslen i ham. I en længere årrække på 3-4 år pendlede han således mellem Danmark, Argentina og Amerika.

Mødet med skibet, der ikke kunne synke
I foråret 1912 var han på vej hjem til Danmark efter et halvt års arbejde på en farm i dansker-kolonien Tandil nogle hundrede kilometer syd for Buenos Aires i Argentina. Da Givard i selskab med sine to venner, landarbejderen Einar Windeløv og smeden Martin Ponesell, ankom til Southampton i Sydengland den 6. april 1912 var det store samtaleemne White Star Lines nyeste luksusliner ”Titanic”, som netop var anløbet fra værftet i Belfast og lå ved kajen klar til sin jomfrurejse over Atlanten.

Læs også:

titanic-game Spilnyheder - 15. apr. 2012 Udforsk Titanic i nyt computerspil

De tre venner var ikke sene til at gribe nuet, ændrede kurs og stævnede et par dage senere ud af Southampton ombord på Titanic med retning mod Amerika. Givard var på det tidspunkt en velklædt, ung mand på 27 år, der rejste standsmæssigt på 2. klasse. Da katastrofen indtraf natten mellem 14. og 15. april og Titanic forliste, sluttede eventyret endegyldigt for de tre venner. Ud af de ca. 2.200 passagerer var der ca. 700 overlevende. Givards lig blev bjærget i det kolde Atlanterhav og blev siden begravet på Fairview kirkegård i Halifax i Canada den 10. maj 1912.

Det forgyldte lommeur
I bedemandsrapporten fremgår følgende beskrivelse af Givard: ”No. 305 2. klassespassager. Mand, anslået alder 36. Meget lyst haar og moustache. Mørkebrunt stribet jakkesæt, sort overfrakke, hvid skjorte mærket ”D.M.”, ingen strømper, en hvid sko og lyserøde underbukser.” I lommerne fandt man en sparekassebog, nogle nøgler, et sølvur, nogle kontanter i en pung, et kompas, et rejsepas udstedt af generalkonsulen i Buenos Aires og et hjemstedsbevis fra Vorde, Fiskbæk og Romlund Sognekommune udstedt den 14. august 1911.

Læs også:

No name Videnskab & teknik - 15. apr. 2012 Månen og frost-fatamorgana sænkede Titanic

Det udbudte forgyldte damelommeur blev fundet i Givards lomme og bærer i dag spor af saltvandsrust. Han fik sandsynligvis lommeuret af sin mor, som han var nært knyttet til. Alle hans efterladte ejendele blev efter forliset sendt til hans bror Hans Christian Christensen Givard i Danmark, og det er hans efterkommere, der nu har indleveret uret til auktion.

Den skæbnesvangre historie om Hans Christensen Givard er direkte anledning til, at museumsinspektør Jesper Hjermind og hans niece, den i USA bosiddende journalist Mette Hjermind McCall, på 100 årsdagen for Titanics forlis dette forår udgav bogen ”Titanic – De Danske Fortællinger”, hvori lommeuret er omtalt. Et eksemplar af bogen følger med lommeuret på efterårets auktion.

Læs også:Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte