Lise Nørgaard: Matador påvirker mig stadig

Selvom det er mere end 30 år siden, den populære DR-serie blev optaget, er den stadig en stor del af 'Matador'-moderens liv og hverdag

  • Lise Nørgaard oplever selv mere end 30 år efter 'Matador's tilblivelse, at serien er et hit hos danskerne. (Foto: Linda Johansen)
Lise Nørgaard oplever selv mere end 30 år efter 'Matador's tilblivelse, at serien er et hit hos danskerne. (Foto: Linda Johansen)

Den 95-årige 'Matador'-forfatter Lise Nørgaard har ikke set serien, siden sidste gang den blev vist på DR tilbage i 2006/07. Det er ikke, fordi hun er træt af den - tværtimod!

- Jeg ser den bare kun, når den bliver vist på tv. Det er nok bare noget fjolleri fra min side, men jeg synes, der er noget lunende ved at vide, at der er mange andre, der ser den samtidig som mig, forklarer hun.

Matadors betydning glæder
At den populære serie stadig kan samle seerne, har Lise Nørgaard i høj grad kunnet mærke, siden det kom frem, at DR ville genudsende 'Matador' for syvende gang.

- Jeg har lige været i Sønderjylland til en kulturfestival, hvor folk kom hen snakkede med mig og spurgte, om de måtte blive fotograferet sammen med mig. Det er jo rørende. Og når man sidder i en restaurant, så kommer der børn hen, som vil have skrevet mine kragetæer. Det er en fantastisk oplevelse, siger den 95-årige 'Matador'-moder med glæde i stemmen.

Læs også:

Se også: Hver anden dansker har Matador

- 'Matador' har betydet meget for mit liv. Det har betydet, at en masse folk fortæller mig og skriver til mig, at de ser serien. Og at deres børn, store som små, nu er begyndt at følge med. Folks venlighed og visheden om, at man stadig kan bruge 'Matador' til noget, er jo hyggeligt, og det kan kun gøre mig glad, uddyber hun.

Beundrer skuespillerne
Med sine 95 år har Lise Nørgaard overlevet en lang række af seriens skuespillere, som hun havde et tæt samarbejde og venskab med igennem de fire år, serien blev optaget fra 1978 til 1981.

- Når jeg ser serien, er jeg ikke vemodig, for så beundrer jeg deres præstationer. Men jeg har et stort familiebillede af os alle sammen, som jo blev taget for over 25 år siden. Og der er altså nogle, der er borte nu, og det er trist. Når jeg tænker på alle dem, der er væk, er det da vemodigt.

Læs også:

Se også: Det blev der af Matador-stjernerne

Ikke mere 'Matador'
Men trods rare minder om en god tid bliver der ikke tale om en fortsættelse af den populære serie, forsikrer Lise Nørgaard.

- Jeg har fået mange opfordringer til at skrive resten af historie, men det har jeg ikke lyst til.

Læs også:

Se også: DR sender Matador igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen

- Hvad ville du sige, hvis DR kom og spurgte, om de måtte fortsætte historien?

- Det ville jeg sige nej til! Sket er sket. Jeg blev gjort opmærksom, at Ingolf Gabold (DR's tidligere dramachef, red) godt kunne tænke sig at lave en fortsættelse af 'Matador' baseret på Daniels skæbne. Og den havde han forestillet sig væsentlig meget anderledes end jeg - og han havde ikke spurgt mig. Det ville jeg aldrig nogensinde tillade, slår Lise Nørgaard fast.

Om Matador:

Matador er en tv-serie i 24 afsnit

Manuskriptet er skrevet af hovedforfatter Lise Nørgaard. Erik Balling har instrueret

Serien blev optaget fra 1978 til 1981 med seks afsnit om året

Matador blev sendt første gang på DR den 11. november 1978. Afsnit 24 blev sendt i 1981.

Den er blevet genudsendt på DR i 1984, 1989, 1997, 1998 og 2006

I 1986 blev et afsnit af serien set af hele 3,6 mio. seere. Det er det højest målte seertal nogensinde i Danmark

Da Matador senest blev genudsendt i 2006 så mere end en million seere med på hvert afsnit

Serien udkom i 2001 på dvd, og der var i 2011 solgt mere end 3 mio. eksemplarer af bokssættet. Det er den bedst sælgende dvd i Danmark

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte