Anmeldelse: '10 Cloverfield Lane' er skræmmende god

Ny amerikansk thriller er nerverpirrence fra start til slut

01:43
Se traileren til '10 Cloverfield Lane'

10 Cloverfield Lane. Instr.: Dan Trachtenberg.
Premiere d. 10. marts 2016

5
4.5
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

J. J. Abrams var også producenten bag den ganske originale (og givtige) monsterfilm 'Cloverfield', men ud over titlen er de ikke mange fællespunkter mellem den og aktuelle '10 Cloverfield Lane'. Det skulle da lige være den overraskende vinkel på de genre-greb, den benytter sig af.

Det er en af den slags film, der er bedst, jo mindre man ved på forhånd, så jeg skal fatte mig i korthed.

Men kan dog røbe så meget, at Michelle (Mary Elizabeth Winstead) kommer ud for et biluheld, hvorefter hun vågner op i en underjordisk bunker i selskab med bondeknolden Emmett (John Gallager Jr.) og ikke mindst Howard (John Goodman), der påstår, at han holder dem indespærret for at beskytte dem, da jorden er blevet udsat for et kemisk eller nukleart angreb, som betyder, at det er den visse død at bevæge sig udenfor.

Filmnyheder - 16. jan. 2016 - kl. 11:22 'Star Wars'-instruktør overrasker alle med ny film
Stjernepsykopat
Om Howard her ret eller blot er en stjernepsykopat ved vi ikke. Og de ting betyder jo heller ikke udelukke hinanden.

Goodman leverer en bogstavelig talt skræmmende god performance som fangevogteren/beskytteren, som vi aldrig rigtig ved, hvor vi har.

Men '10 Cloverfield Lane' er i det hele taget umanerlig behændigt skruet sammen af debutanten Dan Trachtenberg, der beviser, at et begrænset budget (den har angiveligt kun kostet fem millioner dollar at indspille) ikke er nogen hæmsko, når blot kreativiteten er stor nok.

Det er ikke hver dag, at man sidder så uroligt i sædet i biografen. Måske ikke vanvittig dyb, men nervepirrende og konstant overraskende fra første til sidste sekund.

10 Cloverfield Lane. Instr.: Dan Trachtenberg. Medv.: John Goodman, Mary Elizabeth Winstead, John Gallager Jr.. 105 min. Premiere i 37 biografer

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen