Fransk bagatel om krigens flygtninge

'Dengang i maj' er en sært gammeldags krigsfilm, der aldrig finder balancen mellem det grufulde og det velmenende

01:51
Se traileren her:

'Dengang i maj'. Instr.: Christian Carion. 114 min. Premiere 30. marts i 30 biografer landet over.

3
4.1
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Christian Carions 'En dag uden krig' fra 2005 beskrev et juleventyr, der udspillede sig i helvedes forgård - nærmere bestemt skyttegravene under 1. verdenskrig. 'Dengang i maj' er på samme vis også en sær blanding af feel-good drama og voldsomme krigsscener. Her er det dog 2. verdenskrig, som udgør rammen.

Vi starter i Tyskland i 1939, hvor nazimodstanderen Hans og hans lille dreng Max bliver nødt til at flygte til Frankrig. Hans bliver dog arresteret ved krigens udbrud og den unge lærer Suzanne tager sig af Max.

Filmanmeldelser - 24. nov. 2016 - kl. 08:19 Ingen kemi mellem Brad Pitt og Marion Cotillard

Vi skriver nu maj 1940, hvor Frankrig invaderes af tyske tropper. Det medfølgende kaos resulterer i, at Hans flygter fra fængslet, men da han kommer kommer tilbage til den nordfranske landsby, hvor han har efterladt Max, er den forladt, da befolkningen i samlet flok er flygtet sydpå for at undslippe de tyske tropper.

'Dengang i  maj' forløber nu i to spor. I det ene følger vi den lille landsbys beboere på flugt langs de franske landeveje og i det andet leder Hans efter Max i selskab med en skotsk soldat, hvis enhed er blevet udslettet af tyskerne. Og mon ikke de to spor før eller siden krydser hinanden?

Filmanmeldelser - 1. feb. 2017 - kl. 23:21 Jesper Christensen er kongen

Hjertet er helt sikkert på rette sted her, men nu gør sympati det jo ikke alene, og 'Dengang i maj' er en noget vakkelvorn størrelse, der aldrig  helt finder balancen mellem sine melodramatiske elementer og de udpenslede scener fra krigens gru. De ellers glimrende skuespillere er desværre også udstyret med nogle ret endimensionale figurer, der aldrig rigtig for lov til at træde i karakter.

Så uanset hvor gerne man end ville, er det svært at være oprigtigt begejstret for denne franske bagatel. Ennio Morricones anmassende soundtrack hjælper heller ikke på helhedsindtrykket. 

Medv.: August Diehl, Oliver Gourmet, Mathilde Seigner, Matthew Rhys m.fl.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen