Hollywoodgigant i syg gyserhyldest

Gore Verbinski vender tilbage til gyser-genren med den fascinerende 'A Cure for Wellness'

02:04

'A Cure for Wellness'. Instr.: Gore Verbinski. 146 min. Premiere 16. februar i 38 biografer landet over.

4
3.6
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Gore Verbinski fik sit gennembrud som instruktør med et remake af den japanske gyser 'The Ring' i 2002 for derefter at blive et af de varmeste navne i Hollywood med trilogien om 'Pirates of the Caribbean', inden han fik eklatant fiasko med 'The Lone Ranger' i 2013, der er en af filmbyens dyreste fadæser i mange år.

Han vender nu tilbage til gyser-genren med den sære 'A Cure for Wellness', der langt fra kan kaldes for ubetinget vellykket, men alligevel har blændende øjeblikke nok undervejs til at man bliver hængende i de 146 minutters spilletid, der dog snildt kunne have været klippet ned med en halv time - man kunne eksempelvis have udeladt den noget overflødige prolog blandt Manhattans finansspekulanter.

Se også: Anmeldelse: Pirat på prærien

Beliggenhed er alt siger man i ejendomsmæglerkredse. Det gælder for så vidt også 'A Cure for Wellness', hvor den absolutte stjerne er den såkaldte production designer Eve Stewart, der har skabt nogle helt fanatiske rammer med det gådefulde, forfaldne sanatorium i de schweiziske alper, hvor filmen udspiller sig.

Hun formår simpelt hen at gøre kulissen til filmens hovedperson - godt hjulpet på vej af fotografen Bojan Bazelli. Og selv om ordet 'wellness' indgår i titlen, skal man ikke lade sig narre af det - vi er milevidt fra nutidens spa-centre og langt nærmere en diabolsk version af fortidens tuberkulose-sanatorier. Det er ikke tilfældigt, at en af plejerne sidder og læser Thomas Manns klassiker 'Trolddomsbjerget'. Dette er ikke et sted, man kommer for at blive rask - tro mig.

Se også: Dødsulykke under indspilning af Depp-film

Historien er kringlet, grænsende til det uforståelige og fuld af plothuller, og da afsløringen endelig kommer, er den mildest talt en skuffelse. Men det er (næsten) til at leve med, da 'A Cure for Wellness' rummer så mange brillante enkeltscener og slående syner, at man alligevel er godt underholdt det meste af tiden.

Historien går ud på, at den ærgerrige børsmægler Lockhart (spillet af Dane DeHaan, der simpelt hen har et godt fjæs) sendes til ovennævnte sanatorium for at hente et bestyrelsesmedlem hjem i forbindelse med en firmasammenlægning. Det går, som man næsten kan regne ud, ikke helt efter planen.

Se også: Femstjernet øglewestern

Mere skal egentlig ikke røbes her - det skulle da lige være, at ål aldrig bliver det samme igen - da det skæve, uforudsigelige ridt er en del af attraktionen. Og filmen hamrer nok sine pointer om det moderne samfunds fortravlede tempo og besættelse af sundhed lige lovlig bastant fast. Men jeg finder den alligevel sært fascinerende, og så er det befriende med en gyser, der satser på det uheldsvangert stemningsfulde frem for de nemme chokeffekter.

Ja, den er ujævn som ind i helvede, men også sært fascinerende. Den prøver i det mindste at undgå samlebåndsgyset, og selv om den langt fra er på niveau med oplagte forbilleder som 'The Sining' eller bare 'Shutter Island', så holder jeg nu af den alligevel, dens mange fejl til trods.

Et mislykket eksperiment er ofte mere givtigt end det sikre forsøg. 

Medv.: Dane DeHaan, Jason Isaacs, Mia Groth, Harry Groener m.fl. 

 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen