Tidligere teenageidol er en politikliché

Mark Wahlbergs politikliché er det svage led i Peter Bergs ellers glimrende 'Patriots Day' om terrorangrebene i Boston i 2013

Mark Wahlberg spiller en af de få karakterer i 'Patriots Day', der ikke bygger på en virkelig person. Foto: Nordisk Film
Mark Wahlberg spiller en af de få karakterer i 'Patriots Day', der ikke bygger på en virkelig person. Foto: Nordisk Film

'Patriots game'. Instr.: Peter Berg. 133 min. Premiere 16. marts i 64 biografer landet over

4
3.2
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

'Patriots Day' er instruktøren Peter Berg og skuespilleren Mark Wahlbergs tredje film sammen, der tager afsæt i virkelige begivenheder og har Wahlberg i helterollen. Først fik vi 'Lone Survivor' (2013) om en flok amerikanske soldater på Taleban-jagt i Afghanistan og siden 'Deepwater Horizon' (2016) om en brand på en boreplatform. Ingen af dem var synderligt subtile, for nu at udtrykke det pænt, og især førstnævnte tangerede ren propagandafilm.

Så går det noget bedre med 'Patriots Day', der har sat sig for så minutiøst som muligt at gengive timerne før, under og ikke mindst efter terrorangrebet på marathonløbet i Boston 3. april 2013, der kostede tre mennesker livet (senere blev en betjent også dræbt) og sårede 264 personer.

Se også: Hånet for at forlade Super Bowl før tid: Her er Hollywood-stjernens forklaring

Filmen bygger på arkivmateriale og interviews med øjenvidner og efterforskere, og selv om en del af det selvfølgelig må være gætværk - ikke mindst den tid vi tilbringer sammen med de to terrorister - så virker forløbet ganske plausibelt.

Selv om man kender til begivenhederne fra medierne, så fungerer 'Patriots Day' yderst effektivt som både rendyrket spændingsfilm og  skræmmende dukumentation. Og så er den en utvetydig  hyldest til de politifolk og FBI-agenter, der stod for at identificere og uskadeliggøre de to drabsmænd, der primært fremstilles som to vildfarne tabere med sociopatiske træk, men ikke desto mindre formåede at lege kispus med hele Bostons politistyrke i dagevis.

Filmanmeldelser - 15. jan. 2016 - kl. 07:57 Anmeldelse: Pjank med papfar

De fleste af karaktererne i filmen er bygget over rigtige personer, men Mark Wahlbergs politiassistent Tommy Saunders efter sigende er en sammentrækning af flere af de deltagende politifolk. Han fremstår desværre som et rent postulat og en udtrådt kliche fra utallige politifilm. Der er ikke en ren tone i den mand.

Kan man leve med det (og den noget rørstrømske slutning), er der dog en hel del  at glæde sig over - ikke mindst den grundlæggende sobre form, den nærmest dokumentariske stil, der placerer tilskueren midt i handlingsforløbet samt Trent Reznor og Atticus Ross' stemningsfulde score.

Ikke helt på højde med Paul Greengrass' blændende 'United 93' om 11. september, men mindre kan også gøre det. Som det er tilfældet her.

Medvirkende: Mark Wahlberg, Kevin bacon, John Goodman, J.K. Simmons m.fl.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Ulrik Bachmann
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen