Tilbage til 'Trainspotting'

'T2 Trainspotting' er en ganske hæderlig opfølger uden forgængerens tidsdefinerende gennemslagskraft

02:01
Se traileren her:

T2 Trainspotting. Instr.: Danny Boyle. 117 min. Premiere 2. februar i 64 biografer landet over.

4
4.8
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

'Trainspotting' var i 1996 i den grad med til at definere en tidsånd, og nok det ypperligste filmiske udtryk for det såkaldte Cool Britannia , der gennemsyrede store del af 1990'ernes kulturliv på stort set alle planer.

Det er med andre ord noget af et sats, at instruktøren Danny Boyle tager ved at vende tilbage til figurerne fra dengang.

Ikke mindst set i lyset af at forfatteren Irwine Welsh, der skrev det oprindelige littærere forlæg floppede fælt med sit forsøg på at følge historien til dørs med 'Porno' i 2002.

Filmnyheder - 3. nov. 2016 - kl. 15:47 Husker du 'Trainspotting'? - Sådan ser de alle ud i dag

Der er gået 20 år siden sidst og Renton (Ewan McGregor) vender tilbage til Edinburgh efter at have boet i eksil i Amsterdam i den mellemliggende tid, da han som bekendt tog røven på sin venner i forbindelse med en narkohandel sidst i forrige film.

Den hævngerrige psykopat Begbie (en stadig frygtindgydende Robert Carlyle) sidder indledningsvis i spjældet, Sick Boy/Simon lever af afpresning sammen med sin kæreste, den østeuropæiske sexarbejder Veronika (en næsten for sød og køn Anjela Nedyalkova) og Spud er stadig et elskeligt fjols, narkoman der netop netop mistet retten til samvær med sit barn.

De er med andre ord alle blevet ældre, men langt fra klogere.

Hvor personerne i den første film på trods af alle fortrædelighederne stadig var gennemsyret af en smittende, ungdommelig energi er de gennemgående toner her nostalgi og fortrydelse. De er på flere planer 'turister i deres egen ungdom', som det hedder et sted undervejs.

Se også: Trainspotting 2 på vej

Det gælder også 'T2 Trainspotting', der refererer flittigt til forgængeren og stilistisk benytter sig af sammen blanding af benhård socialrealisme og ekspressive billedfantasier (flot udført af fotografen Anthony Dod Mantle).

Der spilles såmænd også glimrende undervejs, musikken buldrer derudaf og scene for scene er der mange ting at glæde sig over undervejs, men det bliver aldrig rigtig det samme - og heller ikke noget nyt.

'T2 Trainspotting' er bestemt ikke nogen stor skuffelse og ej heller nogen dårlig film - men modsat forgængeren er den blot endnu en ok film uden den der fornemmelse af at have fået en visuel blodtud.

Prodigys remix af Iggy Pops 'Lust for Life' opsummerer det meget præcist: Det er da meget godt, men kan overhovedet ikke måle sig med originalens adrenalinkick.

Medv.: Ewan McGregor, Robert Carlyle, Ewwn Bremner, Johnny Lee Miller m.fl

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen