'Verdens bedste rockband' giver uro i blodet

Jim Jarmuschs dokumentar om kultlegenderne The Stooges rummer intet nyt, men er fermt skruet sammen

02:49
Se traileren til 'Gimme Danger' her:

'Gimme Danger'. Instr.: Jim Jarmusch. 94 min. Premiere 9. marts i biografer landet over.

4
4.2
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

The Stooges udgav i årene 1969-1973 tre album, der ikke solgte en meter - heller ikke selv om det sidste, 'Raw Power', var produceret af selveste David Bowie - men de plader har efterfølgende været med til at revolutionere rockhistorien, og er stadig obligatorisk materiale for enhver larmende ungersvend (m/k) med uro i blodet og testosteron i kroppen.

Instruktøren Jim Jarmusch tøver ikke med at kalde dem 'verdens bedst rock'n'roll band. Nogensinde'. Store ord, men ikke skudt helt ved siden af.

Foto: Getty Ekstra Bladet+ Blod, sex og narko: Iggy burde være død

'Gimme Danger' er deres historie, fortalt primært af gruppens karismatiske frontfigur og indpisker Iggy Pop, der også har været initiativtager til filmen. Han er i dag også det eneste overlevende originale medlem, hvilket i sig selv er et endnu større mirakel, end at Keith Richards stadig er i blandt os.

Iggy er som altid skarp og velformuleret, men The Stooges var i den grad et kultorkester, og der findes derfor yderst få levende billeder fra gruppens storhedstid, hvilket Jarmusch prøver at sno sig udenom ved kreativ brug af populærhistorisk arkivmateriale (primært gamle tv-serier og lign.) samt animationer.

Så vild så den 69-årige Iggy Pop ud, da han fornylig optrådte i Falkonersalen i København. I aften er det Aarhus' tur under NorthSide. Foto: Polfoto Ekstra Bladet+ Iggy Pop: I dag doper jeg mig kun i rødvin

Det er elegant udført, men bliver i længden også påfaldende. Lige som det også er slående, at gruppens comeback-koncerter fra 2003 og de følgende år (der bl.a. inkluderede et eminent besøg i Roskilde i 2004) med rette roses, mens de to sløje reunion-plader 'The Weirdness' (2007) og 'Ready to Die' (2013) ikke nævnes med et ord.

The Stooges musikalske arv og kulturelle betydning bliver også behørigt påtalt, men har man mere end blot et overfladisk kendskab til bandets meritter, er der intet nyt at komme efter. Men derfor er man selvfølgelig nødt til at se den alligevel.

Vi krydser endvidere fingre for, at Jarmusch inden alt for længe kaster sig over en dokumentar om Iggys solokarriere, der stort set ikke berøres her.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen