Oscar: Vinder de?

Ekstra Bladets filmredaktør giver sit bud på de danske vinderchancer

01:42
Her bliver 'Krigen' nomineret til en Oscar

En ting er at blive nomineret, hvilket i sig selv er et skulderklap af de større (for nu at sige det på jysk), noget helt andet er at vinde. Og hvordan er chancerne så for de to (mere eller mindre) danske bidrag ’The Look of Silence’, der er nomineret i dokumentar-kategorien, samt Tobias Lindholms ’Krigen’ der er nomineret som bedste udenlandske film, løber med de prestigefulde statuetter?

Nu er rollen som spåmand ikke min spidskompetence, men jeg vil alligevel påstå, at Joshua Oppenheimers ’The Look of Silence’, der omhandler det indonesiske folkedrab i 1960’erne, hvor op imod en million mennesker blev tortureret og dræbt, ligger rimelig lunt i svinget. Ikke kun fordi det er en fremragende film, der er nået rimelig bredt ud på diverse festivaler (hvilket altid er godt for Oscar-chancerne), men også fordi at Oppenheimers forrige film ’The Act of Killing’ (en slags tvillinge-film til ’The Look of Silence’) ligeledes blev nomineret, men endte med ikke at vinde, hvilket de fleste i bakspejlet godt kunne se, var en fejl.

Filmnyheder - 14. jan. 2016 - kl. 15:48 Pilou jubler over Oscar-nominering

Så han har nogle bonuspoint på kontoen, hvilket man bestemt ikke skal undervurdere værdien af. Også selv om han er oppe imod især portrættet af den britiske sangerinde Amy Winehouses korte, tragiske liv i ’Amy’, der nok må siges at være kategoriens anden storfavorit med sin kurs direkte mod tårekanalerne. Men jeg ville alligevel godt turde sætte nogle af mine sparepenge på ’The Look of Silence’ som vinder.

Så er det straks noget mere op ad bakke ud for ’Krigen’, selv om jeg indledningsvis må tilføje, at jeg ikke har set alle de konkurrerende film. Bookmakernes favorit er i hvert fald ret klart det ungarske koncentrationslejr-drama ’Son of Saul’, der får danske premiere 25. februar.

Men i favør for ’Krigen’ tæller, at den med sit udgangspunkt i krigen i Afghanistan omhandler en problematik, som man også kan forholde sig til i USA – uden at den tager stilling for eller imod krigsindsatsen og dermed bliver politisk, hvilket klart havde gjort det noget sværere.

Filmnyheder - 14. jan. 2016 - kl. 14:43 Kæmpe Oscar-succes! To danske film nomineret

Den omhandler tillige et familiedrama, hvilket bestemt heller ikke trækker ned, og så er det ganske enkelt en god historie, der ikke kræver nogen synderlig ’oversættelse’ for også at trænge igennem til Hollywood. Der er med andre ord ikke noget ’eksotisk’ over ’Krigen’ set med amerikanske briller. Det er en ukontroversiel (men bestemt ikke tam) film, som alle kan forholde sig til. Hvilket gør vinderchancerne noget større.

Og så har dansk film generelt et god renomme i Oscar-akademiet, hvilket man bestemt ikke skal nedtone betydningen af. ’Krigen’ er med andre ord en solid ’dark horse’ i Oscar-kapløbet, og man bør også huske på, at Susanne Biers Oscar-vinder ’Hævnen’ bestemt heller ikke var favorit, da den endte med at løbe med prisen i 2011.

Vi krydser de nationale fingre den 28. februar.

01:23
Se 'The Look of Silence' blive Oscar-nomineret

Tror du, 'Krigen' vinder en Oscar?

Tror du, 'The Look of Silence' vinder en Oscar?

Se resultat

Tror du, 'Krigen' vinder en Oscar?

Tror du, 'The Look of Silence' vinder en Oscar?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Michael Bo Mortensen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen