Film

Trier: - Jeg er stolt over at være bortvist

Den kontroversielle filminstruktør er stolt over, at være den første i historien, der bliver bortvist fra filmfestivalen i Cannes

  • Lars von Trier kan godt pakke kufferten og tage hjem fra Cannes. Filmen 'Melancholia' er dog stadig med i konkurrencen om De Gyldne Palmer. (Foto: AP)
Lars von Trier kan godt pakke kufferten og tage hjem fra Cannes. Filmen 'Melancholia' er dog stadig med i konkurrencen om De Gyldne Palmer. (Foto: AP)
1/3
Næste »

Tidligere på dagen blev Lars von Trier bortvist på grund af sine udtalelser om jøder, Hitler, Israel og Susanne Bier.

Efter bortvisningen mødte von Trier pressen og fortalte om sine følelser i forbindelse med bortvisningen.

- Jeg er stolt af at være blevet erklæret 'persona non grata' ( uønsket person, red). Det er måske første gang i filmhistorien, det er sket, siger Lars von Trier.

Og von Trier er naturligvis også leveringsdygtig i sin egen analyse af, hvad der har fået festivalledelsen i Cannes til at bortvise ham.

- Jeg tror, at en af grundene er, at franskmændene selv behandlede jøderne dårligt under anden verdenskrig. Derfor er det et ømtåleligt emne for dem. Jeg respekterer Cannes-festivalen meget højt, men jeg forstår også, at de er meget vrede på mig lige nu, siger von Trier.

Undskyld, undskyld, undskyld
På spørgsmålet om, hvorvidt straffen står mål med forbrydelsen er svaret dog knap så klart.

- Jeg er ingen Mel Gibson, men jeg vil gerne endnu engang sige undskyld til alle, siger Lars von Trier.

LÆS OGSÅ: Trier smidt ud af Cannes

Lars von Trier ankom til sit eget forsinkede pressemøde veloplagt og med stråhat. Hans første kommentar til den fremmødte presse var:

- Hvis nogen af jer journalister vil slå mig, så bare gør det. Jeg vil nyde det.

Herefter forklarede Lars von Trier endnu engang, at han på ingen måde er anti-jødisk.

- Holocaust er den værste forbrydelse, der nogensinde er sket. Jeg har intet imod jøder. Jeg har et jødisk navn, og alle mine børn har jødiske navne, siger von Trier.

Særpræget humor
Han forklarer den megen ballade med, at hans særprægede skandinaviske humor blev misforstået af det internationale pressekorps.

- Det var virkelig dumt gjort, og det skete i det helt forkerte forum. På pressemødet med de danske journalister var der ingen problemer, men jeg tror ikke, de internationale journalister forstår min danske humor, siger von Trier.

Beslutningen om at smide Lars von Trier ud blev truffet på et ekstraordinært møde i festivalens direktion i Cannes i dag.

I afgørelsen hedder det blandt andet, at 'Filmfestivalen i Cannes tager stærk afstand fra udtalelserne, og at Lars von Trier er 'persona non grata' fra nu af.'

Det er første gang i historien, at en person på den måde er blevet smidt ud af Cannes.

Er det OK, at Lars von Trier er blevet smidt ud af Cannes?

Se resultat

Er det OK, at Lars von Trier er blevet smidt ud af Cannes?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
FAKTA:

Det sagde von Trier i Cannes:

Uddrag af Lars von Triers kontroversielle udtalelser på onsdagens pressekonferencen i Cannes:

- Længe troede jeg, at jeg var jøde, og jeg var lykkelig over at være jøde. Senere dukkede så Susanne Bier op, og så var jeg ikke så lykkelig over at være jøde. Nej, det var en joke. Undskyld.

- Jeg ville virkelig gerne være jøde, og så fandt jeg ud af, at jeg i virkeligheden var nazi, fordi min familie var tysk, hvilket også gav mig en vis tilfredsstillelse.

- Hvad kan jeg sige: Jeg forstår Hitler, men jeg tror, at han gjorde nogle ting, som var helt forkerte. Absolut. Jeg kan se ham sidde i hans bunker. Rolig, der kommer en pointe og en afslutning på dette, jeg tror, at jeg forstår manden. Han er ikke, hvad vi kalder en god dreng, men jeg forstår meget omkring ham og sympatiserer en lille smule med ham.

- Men jeg går ikke ind for Anden Verdenskrig, og jeg er ikke mod jøderne, ikke engang Susanne Bier.

- Jeg går selvfølgelig meget ind for jøderne, ikke alt for meget, fordi Israel er "a pain in the ass", men alligevel ... Hvordan kommer jeg ud af den her sætning?

(Kilde: Lydoptagelse fra pressekonferencen i Cannes)

ritzau

Udtalelsen fra Cannes Festival-bestyrelsen:

Cannes Festivalen giver kunstnere fra hele verden et exceptionelt forum, hvor de kan præsentere deres arbejde og forsvare friheden til at udtrykke sig.

Festivalens bestyrelse, som har holdt et ekstraordinært møde denne torsdag den 19. maj 2011, beklager dybt, at dette forum er blevet brugt af Lars von Trier til at komme med kommentarer som er uacceptable, intolerante og imod de idealer for menneskelighed og generøsitet som hersker over hele eksistensen af festivalen.

Bestyrelsen fordømmer på det kraftigste disse kommentarer og erklærer Lars von Trier persona non grata på Cannes Festivalen med umiddelbar effekt.

Kilde: Festival de Cannes.

Lars von Triers karriere i Cannes:

Lars von Trier er blevet erklæret til persona non grata ved filmfestivalen i Cannes efter sine kontroversielle naziudtalelser.

Hans karriere som instruktør har ellers hidtil været tæt forbundet med festivalen i Cannes, hvor hans debutfilm, "Forbrydelsens element", i 1984 blev hædret med juryens Grand Prix.

Siden har følgende af den danske instruktørs film medvirket i Cannes:

1987: "Epidemic" - med i hovedkonkurrencen

1991: "Europa" - vandt juryens særlige pris

1996: "Breaking the Waves" - vandt juryens Grand Prix

1998: "Idioterne" - med i hovedkonkurrencen

2000: "Dancer in the Dark" - vandt Guldpalmen for bedste film

2003: "Dogville" - med i hovedkonkurrencen

2005: "Manderlay" - med i hovedkonkurrencen

2009: "Antichrist" - med i hovedkonkurrencen

2011: "Melancholia" - med i hovedkonkurrencen

ritzau

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte