Gå til artikel om 1 sek Gå til artikel
Gå til artikel
Film

De gamle sex-film hitter

Vilde med Birte Tove og Søltoft: Salget af de erotiske lystspil har nu rundet 200.000

  • Sengekantsfilm har stadig et trofast publikum.
Sengekantsfilm har stadig et trofast publikum.

De klassiske sengekant- og stjernefilm fra 70’erne med skuespillere som Ole Søltoft, Suzanne Bjerrehuus og Annie Birgit Garde står nu ude i stuerne hos 200.000 danskere.

Faktisk går salget af de erotiske film så strygende, at der bliver solgt 3000-5000 af de populære film om måneden, fortæller salgschef Ebbe Kjærsgaard fra Scanbox, der har distributionsrettighederne herhjemme.

Et bredt publikum
– Det går fantastisk. Det er, ligesom om folk har accepteret dem, selv om de jo er halv-pornografiske. Danskerne synes også, de er sjove, fordi der er kendte skuespillere med – og de sælger også godt hos de unge, hvor filmene har fået lidt kultstatus.

– Og at de har fat i et bredt publikum, kan vi jo også se på det samlede salg af dvd og vhs, der nu er røget over 200.000 eksemplarer, siger han.

’Smaddersøde’
Annie Birgit Garde, der var med i otte sengekantsfilm, kan godt forstå, de er blevet populære:

– De var jo smaddersøde og meget uskyldige.

– I dag er den slags film alt for hårde og voldsomme, og jeg tror egentlig, det er befriende for de unge at se, hvad sex og kærlighed også kan være, siger hun.

Skuespilleren, der i dag er blevet 75 år, har efter tiden med sengekant-filmene medvirket i et hav af teaterforestillinger og film.

Kunstnerisk forsvarlige
I dag rejser hun land og rige rundt og giver teaterforedrag og koncerter. Til efteråret skal hun desuden medvirke i en forestilling på Dalum Kloster, hvor hun skal spille rollen som den danske adelsdame Ellen Marsvin.

Og Annie Birgit Garde har aldrig fortrudt, at hun har medvirket i de vovede film:

– Nej, det har jeg bestemt ikke. Jeg har altid syntes, de sagtens kunne forsvares rent kunstnerisk, og arbejdsmæssigt gav det en masse tilbud.

– Samtidigt var det en sjov tid, og vi havde det rigtig godt sammen på holdet, siger hun.

Fakta om de frække film:

Sengekantsfilmene består af otte danske erotiske lystspil instrueret af John Hilbard. De havde biografpremiere mellem 1970 og 1976. Ole Søltoft spillede hovedrollen i syv af dem.

Stjernetegnsfilmene er en filmserie på seks danske erotiske film, der havde premiere mellem 1973 og 1978, og de er en hel del frækkere end sengekantsfilmene. Alle filmene havde Ole Søltoft i hovedrollen.

447.358 danskere gik i 1977 i biografen for at se det erotiske lystspil ’Agent 69 Jensen: I Skorpionens tegn’.

Udenlandsk begejstring:

De danske stjernetegnsfilm er også udkommet i udlandet med engelske undertekster og har meget naturligt fået titler som ’In the Sign of the Gemini’ og ’In the sign of the Lion’.

I weekenden blev de anmeldt på hjemmesiden Blogcritics.org og begejstringen over de danske lystspil er stor. Her er et uddrag fra Luigi Bastardos anmeldelse:

– Med deres lunefulde lokaliteter, detaljerede kostumer og kulisser – og en flair for bare at have det sjovt i almindelighed, så er de her film et sus fra en fræk nostalgisk fortid

Sengekantsfilmene er til gengæld kun udkommet på det svenske marked.

Læs også

Seneste Nyt
Mest læste
Hent flere

Følg Ekstra Bladet - flash!

- så giver vi dig noget at tale om

Følg Ekstra Bladet - flash!
Seneste i flash!
Hent flere
Mest læste i flash!
EKSTRA tæt på de kendte